Αν ρωτήσουμε κηδεμόνες σκύλων για τα αστεία πράγματα που κάνει το κατοικίδιό τους, οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι αυτά είναι πολλά και ο λόγος που γίνονται είναι για να τους κάνουν να γελάσουν.
Πραγματικά οι σκύλοι-και περισσότερο τα κουτάβια- έχουν ταλέντο κωμικού ηθοποιού. Παρατηρήστε τον δικό σας ή δείτε στο Youtube βιντεάκια με κουτάβια. Ζουν στην κυριολεξία για το χειροκρότημα. Έχουν λοιπόν οι κηδεμόνες σκύλων δίκιο όταν λένε ότι τα ζώα τους κάνουν διάφορα για να τους κάνουν να γελάσουν και να χαρούν; Η επιστήμη και εδώ έχει την απάντηση.
Η επιστήμονας ψυχολόγος Veronika Konok αναφέρθηκε σε μια μελέτη πριν από χρόνια με τον τίτλο ”Συναισθηματική επικοινωνία μεταξύ σκύλων και ανθρώπων”, την οποία και παρουσίασε στη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Η μελέτη αυτή αναφέρεται λεπτομερώς σε πολλές έρευνες που είχαν γίνει, οι οποίες είχαν καταλήξει στο ότι οι σκύλοι πραγματικά προσπαθούν να κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν. Αυτό όμως γίνεται σκόπιμα;
Η εντυπωσιακές ικανότητες των σκύλων
Οι σκύλοι κατανοούν τα ανθρώπινα συναισθήματα και αντιδρούν ανάλογα. Πόσες φορές δεν έχετε δει τον σκύλο σας να σας πλησιάζει και να σας κάνει αγάπες όταν κλαίτε ενώ παρακολουθείτε μια δακρύβρεχτη ταινία;
Οι σκύλοι επίσης είναι ικανοί να ξεχωρίσουν τον τόνο της φωνής μας. Αν, για παράδειγμα, τους ζητήσετε να πάρουν ένα κομμάτι φαγητό με χαρούμενη φωνή, θα το κάνουν αμέσως. Αν τους το ζητήσετε με θυμωμένο τρόπο, θα διστάσουν και είτε θα αργήσουν να το πάρουν ή δεν θα το πάρουν καθόλου.
Είναι επίσης πιο πιθανό να ασχοληθούν με αντικείμενα που τα έχουν συσχετίσει με δικές σας θετικές εκφράσεις ή αντιδράσεις από άλλα, για τα οποία έχετε εκφραστεί με άσχημο τρόπο δείχνοντας αρνητικά συναισθήματα. Οι σκύλοι επιπλέον, σύμφωνα με τις έρευνες, ανταποκρίνονται περισσότερο και πιο έντονα σε ”θετικούς” ήχους. Ένας από αυτούς είναι και το γέλιο.
Η Konok λοιπόν καταλήγει-όπως και όλες οι άλλες έρευνες- στο συμπέρασμα ότι τα ζώα αυτά έχουν μια απίστευτη ικανότητα να ξεχωρίζουν τα συναισθήματά μας σε κάθε κατάσταση. Και να αντιδρούν ανάλογα. Όμως: ”Η έρευνα δεν αποδεικνύει πραγματικά ότι οι αγαπημένοι μας σκύλοι μάς κάνουν σκόπιμα να γελάμε. Δείχνει ότι αντιδρούν πιο έντονα όταν δουν ότι είμαστε θετικοί, νιώθουμε καλά και γελάμε. Όταν λοιπόν γελάμε με κάτι, αυτοί μπορεί να αντιδράσουν ανάλογα. Με το να μας κάνουν δηλαδή να γελάσουμε ακόμα πιο πολύ. Πώς όμως και γιατί; Ας πούμε ένα παράδειγμα: Αν μας κλέψουν κάτι και εμείς χαρούμε, γελάσουμε και αρχίσουμε το παιχνίδι, θα συνδέσουν την κίνησή τους αυτή με κάτι καλό και θα το ξανακάνουν. Θα ξανακλέψουν το αντικείμενο αυτό. Και το παιχνίδι-το οποίο αποζητούν- θα αρχίσει ξανά”, αναφέρει η Konok συμπληρώνοντας: ”Για το λόγο αυτό, το ότι δηλαδή οι σκύλοι αναγνωρίζουν τα συναισθήματά μας, καθιστά πολλούς από αυτούς στο να μπορούν να εκπαιδευτούν για να γίνουν σκύλοι θεραπείας βοηθώντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη”.
Αυτό λοιπόν που καταλαβαίνουμε είναι ότι τα γεγονότα που μας προκαλούν έντονα θετικά συναισθήματα και αντιδράσεις, με πρώτο από όλα το γέλιο, οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι τα θυμούνται πιο εύκολα, όπως αναφέραμε πιο πάνω, από εκείνα που η αντίδρασή μας ήταν συναισθηματικά ουδέτερη. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πιο έντονες αναμνήσεις του κουταβιού ή του σκύλου μας είναι οι στιγμές που έχει κάνει κάτι και εμείς γελάσαμε. Χαρήκαμε, παίξαμε και περάσαμε όμορφα. Γιατί λοιπόν να μην το επαναλάβει;
Πηγή: topetmou.gr