Εκδηλώσεις σε Φρέναρος, Άχνα και Βρυσούλλες-Αχερίτου από το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης

Δείτε το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις στις τρεις κοινότητες της επ. Αμμοχώστου

Στιγμιότυπο 2020 08 01 18.37.58 Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για 5η συνεχόμενη χρονιά, θέτει ως στόχο την προώθηση και υλοποίηση ποιοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε κοινότητες της Κύπρου. Ειδικότερα, η εφαρμογή του Προγράμματος “Πολιτιστική Αποκέντρωση” στοχεύει στην προαγωγή, καλλιέργεια και διάδοση του πολιτισμού και την παροχή ευκαιριών για γνωριμία, στην κατανόηση, συμμετοχή και δημιουργία σε όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της υπαίθρου, στην ενθάρρυνση της κινητικότητας (mobility) των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτισμού καθώς και του καλλιτεχνικού τους έργου και τέλος, στη διαμόρφωση καλλιτεχνικής αντίληψης και αισθητηρίου τόσο από τη θέση του δημιουργού όσο και από τη θέση του θεατή.

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης ταξιδεύει σε περισσότερες από 50 κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου παρουσιάζοντας 13 παραγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν Θεατρικές Παραστάσεις, Συναυλίες και Εργαστήρια Μουσικής, Παραστάσεις Χορού, Εικαστικές Εκθέσεις και Διαλέξεις με Κυπρολογικό Θέμα.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

Δασάκι Άχνας: 1 Σεπτεμβρίου 2020, 20:30, Πλατεία Προσφυγικού Συνοικισμού

Άγιος Γεώργιος Αχερίτου – Βρυσούλλες: 21 Σεπτεμβρίου 2020, 20:30, Πλατεία Προσφυγικού Συνοικισμού Αγίου Γεωργίου Αχερίτου

“Παραμεθόριος Μουσικός Περίπατος” με το σχήμα “Μουσικοί Συνοδοιπόροι”

Μια μουσική παράσταση που θα ταξιδέψει σε πέντε ακριτικές κοινότητες, τους προσφυγικούς συνοικισμούς Βρυσούλλων, στο Δασάκι Αχνας και στα ακριτικά χωριά Λύμπια, Μάμμαρι και Αστρομερίτη. Σύμφωνα με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η βαριά βιομηχανία του Ελληνισμού είναι ο πολιτισμός και η μουσική είναι μια από τις κύριες μορφές του. Σκοπός είναι να ψυχαγωγήσουν αλλά και να εμψυχώσουν τους ακρίτες που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες πλάι-πλάι με τον κατακτητή. Γι’ αυτό εκτός από το ψυχαγωγικό μέρος που περιλαμβάνει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μάνου Λοΐζου, του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Βασίλη Τσιτσάνη κ.ά., θα ακουστούν και τραγούδια για την Ιστορία και τους Αγώνες του πολύπαθου νησιού μας: τραγούδια Κυπρίων συνθετών όπως του Γιώργου Κοτσώνη, του Μάριου Τόκα, του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, των ποιητών Θεοδόση Πιερίδη, Μιχάλη Πασιαρδή κ.ά. διότι πρέπει να προβάλ- λουμε και να προωθούμε και το έργο κυπρίων δημιουργών. Αυτό το μέρος του προγράμματος θα αναφέρεται σε τραγούδια με θέμα τον πόνο της προσφυγιάς, τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας και τον αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της Πατρίδας μας. Έτσι, παράλληλα με την αναβαθμισμένη ψυχαγωγία και διασκέδαση, ενισχύεται το αγωνιστικό φρόνημα των ακριτών και ενδυναμώνεται ο πόθος της επιστροφής. Η μουσική παράσταση θα διανθίζεται και από απαγγελία ποιημάτων από τον εκλεκτό ηθοποιό Νεόφυτο Νεοφύτου, καθώς και με μικρά συνδετικά κείμενα και σχόλια για κάποια τραγούδια. Τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσει το μουσικό σχήμα “Μουσικοί Συνοδοιπόροι”.

30.7.2020 booklet1 scaled Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Φρέναρος: 13 Σεπτεμβρίου 2020, 20:30 Αμφιθέατρο Κοινοτικού Συμβουλίου

“Στη χώρα π’ αναγιώθηκα”

Η συναυλία “Στη χώρα π’ αναγιώθηκα” περιλαμβάνει τραγούδια σε ποίηση των Κυπρίων ποιητών Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Τεύκρου Ανθία, Κώστα Μόντη, Βασίλη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Λιπέρτη, κ.α. μελοποιημένα από Κύπριους συνθέτες όπως ο Ευαγόρας Καραγιώργης, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Κοτσώνης, ο Κώστας Κακογιάννης, ο Γιώργος Καλογήρου κ.α. Κάποια τραγούδια θα ακουστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των συναυλιών αυτών. Παράλληλα θα απαγγέλλονται ποιήματα Κυπρίων ποιητών στην κυπριακή διάλεκτο και την κοινή Ελληνική γλώσσα.

30.7.2020 booklet2 scaled Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Famagusta.News