Εθνική Παλιγγενεσία: 4η συνεχόμενη χρονιά εορτασμών για την μοναδική μάχη της Αγίας Νάπας

Μεγάλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχή χρονιά στην Αγία Νάπα για να τιμηθεί η μοναδική Μάχη που έγινε στην Αγία Νάπα

Screenshot 5 12 exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, Εθνική παλιγγενεσία, μάχη

Μεγάλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχή χρονιά στην Αγία Νάπα για να τιμηθεί η μοναδική Μάχη που έγινε στην Αγία Νάπα στις 17 Μαρτίου 1826 μεταξύ των Ελλήνων Επαναστατών και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας – Αμμοχώστου.

Με μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Σύνδεσμος «΄Αρωμα» Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής Αγίας Νάπας, θα τιμήσουν με κάθε λαμπρότητα, για 4η συνεχή χρονιά, τη μοναδική Μάχη που έλαβε χώρα στην Κύπρο μεταξύ Ελλήνων Επαναστατών και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας – Αμμοχώστου στις 17 Μαρτίου 1826.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Χερσαίο Χώρο του Λιμανιού, πλησίον του Μνημείου, το οποίο έχει ανεγερθεί εις ανάμνηση της Μάχης, η ώρα 5.00μ.μ και θα παραστεί εκ μέρους του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ο ΄Εντιμος Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός ο οποίος θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της Ημέρας. Το παρών τους στην εκδήλωση θα δώσουν επίσης, οι Υφυπουργοί Ναυτιλίας και Πολιτισμού, Μαρίνα Χατζημανώλη και Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Παλατέ, Bουλευτές, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της περιοχής, εκπρόσωποι κομμάτων, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, Τοπικών Φορέων κλπ.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει με την παρέλαση των Σχολείων/Σωματείων/Συλλόγων, τα οποία θα παρελάσουν μαζί με τα Λάβαρά τους και τις Σημαίες του Αγώνα, θα ακολουθήσει το άναμμα της Φλόγας με το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας, το οποίο θα μεταφέρουν στο χώρο της εκδήλωσης εθελοντές δρομείς του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων, η άφιξη και ανάρτηση των Σημαιών Αγώνα 1821, καθώς και η άφιξη διά θαλάσσης της σημαίας του Επαναστατικού Αγώνα 1821 των Κυπρίων Αγωνιστών από ομάδα κολυμβητών του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων, η οποία στη συνέχεια θα παραδοθεί στον ΄Εντιμο Υπουργό Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνό.

Ακολουθούν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Αγίας Νάπας κ. Χρίστου Ζαννέττου και του Προέδρου του Συνδέσμου «΄Αρωμα» Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής Αγίας Νάπας κ. Χριστάκη Πίττα, και αμέσως μετά, ο Πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης κ. Γιώργος Γεωργής θα μιλήσει για την έρευνα και για το ιστορικό της Μάχης.
Σημαντική και ιστορική στιγμή στην εκδήλωση είναι αναμφίβολα η υπογραφή του Πρωτοκόλλου ολοκλήρωσης της διαδικασίας Αδελφοποίησης του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δήμου Πωγωνίου, του Δήμου στον οποίο ανήκει η Κοινότητα Δελβινακίου, γενέτειρα του Αρχηγού των Ελλήνων Επαναστατών στη Μοναδική Μάχη που έγινε στην Αγία Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826, Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Λίγο πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου θα προβληθεί βίντεο με θέμα την Κοινότητα Δελβινακίου.

Γύρω στις 6.30μ.μ θα γίνει η άφιξη του Ελληνικού Σκάφους στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας επανδρωμένο με τους ΄Ελληνες Πολεμιστές και επικεφαλής το Χατζημιχάλη Νταλιάνη, όπου στη συνέχεια θα γίνει η ιστορική αναφορά και η αναπαράσταση της Μάχης.
Μετά την αναπαράσταση, ακολουθεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τον Χορευτικό ΄Ομιλο Δήμου Αγίας Νάπας, το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων» Ξυλοτύμπου, τον Χορευτικό ΄Ομιλο «Η Παράδοση» Λιοπετριού, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό ΄Ομιλο Δάσους ΄Αχνας, τον Πολιτιστικό ΄Ομιλο «Ανάδυση» Παραλιμνίου, τον Χορευτικό ΄Ομιλο «ΘΟΪ» Αυγόρου και από τον Χορευτικό ΄Ομιλο Πωγωνίου – Περιφέρειας Ηπείρου.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού ΄Υμνου. Είσοδος ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα online: https://bit.ly/3PijShg

432149362 432373295989090 4913228936436180948 n exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, Εθνική παλιγγενεσία, μάχη