Η βαλίτσα της προσφυγιάς “επιστρέφει” στην Άχνα

retina 0138 0 Μαθητές

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, το Δημοτικό Σχολείο Δάσους Άχνας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, μέσω του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Λάρνακας- Αμμοχώστου θα φιλοξενήσει τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλο. Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής θα παρουσιαστεί από τους μαθητές και μαθήτριες της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο “Ιστορίες Ανθρώπων: Ιστορία Πατρίδος – Φωνή Πατρίδος” αφιερωμένο στην κοινή ιστορική πορεία Κύπρου – Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Η βαλίτσα που ταξίδεψε δεκατρείς φορές κρυφά στην κατεχόμενη Άχνα

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι βασισμένο στο Πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής, “Από το τώρα στο χθες πίσω γυρνώ, απαντήσεις στη βαλίτσα της προσφυγιάς αναζητώ…”
Η κοινότητα του Δάσους Άχνας είναι μια προσφυγική κοινότητα που βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα μακριά από την κατεχόμενη Άχνα. Ήταν Τετάρτη 28 Αυγούστου 1974 όταν οι κάτοικοι της “με μια βαλίτσα στο χέρι” εγκατέλειψαν το χωριό κι έτρεξαν να σωθούν βρίσκοντας καταφύγιο στο δάσος που βρισκόταν έξω από το χωριό. Οι πρόσφυγες έζησαν, στην αρχή, κάτω από τα δέντρα κι όταν τους βρήκε ο χειμώνας και οι πρώτες βροχές, μπήκαν σε αντίσκηνα. Τα χρόνια κυλούσαν δύσκολα, με σωρό προβλήματα. Οι άνθρωποι όμως, παρόλα τα δεινά, δε λύγισαν και κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να αναγεννηθούν, μετατρέποντας τον προσφυγικό καταυλισμό σε μια δυναμική κοινότητα.

Στα πλαίσια του Πρoγράμματος Μουσειακής Αγωγής τα παιδιά της Δ΄ και της Στ’ τάξης ανέλαβαν ρόλο ερευνητή αναζητώντας πληροφορίες, βιώματα και συναισθήματα πίσω από αντικείμενα και άλλες πρωτογενείς πηγές, όπως μαρτυρίες και φωτογραφίες, που μετέφεραν από την Άχνα γονείς και παππούδες “μέσα σε μια βαλίτσα”, τις μέρες της εισβολής. Μέσα από διδακτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συγκρίνουν το χθες με το σήμερα και να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για τη ζωή στην Άχνα του τότε, τις τελευταίες στιγμές κατάληψης του χωριού και τις συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό του Δάσους Άχνας, στα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή.

Με τα αντικείμενα αυτά και τις εργασίες των παιδιών δημιουργήθηκε στον χώρο του Σχολείου μια διαδραστική έκθεση αντικειμένων, στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, μελετώντας τα εκθέματα και τις ιστορίες που κουβαλούν, να γνωρίσουν την ιστορία της Άχνας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο μέχρι και το τέλος Μαΐου.

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1 1 Μαθητές

Famagusta.News