Μπράβο σε αυτόν τον 73χρονο λεβέντη Κρητικό που σκαρφάλωσε στην υψηλότερη βουνοκορφή της Ευρώπης

ImageHandler 5 73χρονος, ορειβασία, ορειβάτης, Χανιά

Ξέσπασε συγκινημένος σε κλάματα όταν ολοκλήρωσε τον άθλο του.

Πώς περιέγραψαν την περιπέτειά τους τα μέλη της αποστολής.

Δύο Χανιώτες πάτησαν την υψηλότερη βουνοκορφή της Ευρώπης. Ο λόγος για την Εύη Γιακουμάκη και τον 73χρονο Σπύρο Τζεράνη, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, οι οποίοι κατέκτησαν την κορυφή του όρους Ελμπρούς και κοίταξαν τον κόσμο από τα 5.642 μέτρα.

Έτσι, η Εύη Γιακουμάκη έγινε η πρώτη γυναίκα από τα Χανιά και ο Σπύρος Τζεράνης ο μεγαλύτερος σε ηλικία ορειβάτης του Ο.Σ. Χανίων που κατακτούν την υψηλότερη κορυφή της “Γηραιάς Ηπείρου”.

Οι δύο τους βρέθηκαν στις 27 Ιουλίου στην οροσειρά του Καυκάσου, στη νότια Ρωσία, συμμετέχοντας σε μια 10μελή ελληνική αποστολή με αρχηγό τον πολύπειρο Παναγιώτη Κοτρωνάρο.

Το ταξίδι τους κράτησε αρκετές ώρες, αφού ανέβηκαν αρχικά στα 3.000 μ., έπειτα στα 3.800 μ. και μετά – αφού έμειναν δύο βράδια ώστε να προσαρμοστούν – ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 2ας Αυγούστου για την κορυφή, στην οποία και έφτασαν επτά ώρες αργότερα.

Η Εύη Γιακουμάκη περιέγραψε την εμπειρία της στα “Χανιώτικα Νέα”: “Ήταν μια πολύ δύσκολη ανάβαση. Μιλάμε για την 3η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Η περιοχή έχει πολύ κρύο και η ανάβαση ήταν πολύ αργή. Κάθε αναπνοή και βήμα. Από τα 5.300 μ. επίσης οι περισσότεροι είχαμε διάφορα συμπτώματα, όπως ζαλάδες, ιλίγγους, αστάθεια στο βήμα, υπνηλία, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή κ.λπ. Το θετικό όμως ήταν ότι είχαμε καλό καιρό”.

Αναφερόμενη στον 73χρονο Σπύρο, δήλωσε: “Το συναίσθημα όταν φτάσαμε πάνω ήταν καταπληκτικό. Κλαίγαμε όλοι και βέβαια ο κ. Σπύρος ήταν πάρα πολύ συγκινημένος. Ανέβαινε κι έκλαιγε ο άνθρωπος”.

 

Πηγή: ant1iwo.com