20 μικρές αισιόδοξες ιστορίες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού (εικόνες/βίντεο)

Σε μια σκοτεινή περίοδο, υπάρχει και η θετική πλευρά σαν μια ηλιαχτίδα που τη φωτίζει

000 ap 20075633491133 1312x819 2 ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Κορονοϊός, Παραμενουμε δυνατοι

Η ζωή μας έχει αλλάξει δραματικά. Ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες και νιώθουμε πως είναι ένα όνειρο και σαν ξυπνήσουμε, όλο αυτό θα έχει τελειώσει. Η πανδημία του κορονοϊού είναι ο εχθρός που απειλεί όλο τον πλανήτη. Ο αόρατος εχθρός που η ανθρωπότητα πρέπει να παλέψει και να νικήσει, με κάθε όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή.

Η πανδημία δεν έχει αλλάξει μόνο την καθημερινότητά μας. Έχει αλλάξει και την ψυχολογία μας. Ο φόβος και η αγωνία, σίγουρα οι χειρότεροι σύμβουλοι σε αυτή τη μάχη, έχουν φωλιάσει μέσα μας. Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός πως περιορισμένος μέσα στο σπίτι, ακούς τις περισσότερες ώρες μόνο άσχημες ειδήσεις που αφορούν τον ιό, τότε καταλαβαίνεις γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν πως έχουν μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ, ψάχνοντας εναγωνίως το τέρμα αυτού. Που ψάχνουν το φως.

ap 20093651599278 1 ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Κορονοϊός, Παραμενουμε δυνατοι

Όμως, ξέρουμε πως η ζωή είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Και στην πανδημία του κορονοϊού, η μία όψη είναι αυτή η σκοτεινή πλευρά. Η άλλη όψη, όμως, είναι η θετική. Η ηλιαχτίδα που ψάχνεις. Και αναφερόμαστε σε μικρές, αλλά σημαντικές ιστορίες εν μέσω πανδημίας, που στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ένα μήνυμα πως θα τα καταφέρουμε. Ένα μήνυμα πως η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί, και σε δύσκολες στιγμές δείχνει όλο της το μεγαλείο.

Ο ύπουλος αυτός εχθρός, γνωρίζουμε από την αρχή πως χτυπάει τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως του ηλικιωμένους. Και, όμως, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ηλικιωμένοι – και μάλιστα υπερήλικες – που δεν «γονάτισαν» στον κορονοϊό. Πάλεψαν μαζί του και βγήκαν νικητές.

Ενδεικτική είναι η ιστορία  με τον 101 ετών Ιταλό, ο οποίος νοσηλεύτηκε με κορονοϊό και πήρε εξιτήριο, στέλνοντας το μήνυμα πως θα τα καταφέρουμε. Και δεν είναι ο μόνος αφού και στο Όρεγκον της Αμερικής ένας άνδρας 104 ετών ανάρρωσε από τον Covid-19.

ap 20075679329501 1 ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Κορονοϊός, Παραμενουμε δυνατοι

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, η μία χώρα δίνει το χέρι της στην άλλη. Η Γερμανία στα μέσα Μαρτίου ανέλαβε να περιθάλψει ασθενείς με κορονοϊό από την Ιταλία, αλλά και τη Γαλλία.

«Αυτή, φρονώ, είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη ότι υποστηρίζουμε και βοηθάμε και τους άλλους όταν μπορούμε να το κάνουμε», σημείωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ, πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αν και η ίδια πλήττεται κάθε ημέρα όλο και περισσότερο από τον κορονοϊό, έτεινε και εκείνη χέρι βοηθείας σε Ιταλία και Ισπανία, τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα από την πανδημία. Η Τουρκία έστειλε στολές και μάσκες προστασίας, καθώς και υδροαλκοολικό τζελ.

Ένα ζευγάρι από το Yorkshire είχε προγραμματίσει να παντρευτεί, αλλά ο κορονοϊός άλλαξε τα γαμήλια σχέδια τους. Λόγω των μέτρων που πάρθηκαν για την προστασία από τον ιό, το ζευγάρι ακύρωσε τη γαμήλια δεξίωση. Ωστόσο, αποφάσισε να δωρίσει τα 400 γεύματα που προορίζονταν για τους καλεσμένους σε νοσοκομείο της περιοχής.

Πολλοί είναι οι διάσημοι εκείνοι – ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές, παρουσιαστές κ.α. – που προσφέρουν χρηματικό ποσό σε οργανισμούς και φορείς για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Ανάμεσά τους η Ριάνα, η Αντζελίνα Τζολί, οι Metallica, ο Μάικλ Τζόρνταν και πολλοί άλλοι. Με τον κατάλογο όλο και να μεγαλώνει

Μόνο αμέτοχοι δεν έχουν μείνει και οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη, στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στη μάχη, προσφέροντας μέσω του ιδρύματός του 100 εκατ. δολάρια στις προσπάθειες για την ανακάλυψη του εμβολίου.

Ο ιδρυτής του Alibaba, Τζακ Μα δώρισε εκατομμύρια μάσκες και ιατρικό υλικό σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική ενώ το ίδιο έκανε και στην πατρίδα του την Κίνα.

Και ο κατάλογος με τις προσφορές εκατομμυρίων δολαρίων, από τους μεγιστάνες του πλανήτη, επίσης όλο και μεγαλώνει.

ap 20021681047828 2 ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Κορονοϊός, Παραμενουμε δυνατοι

Ο χώρος της μόδας είναι από αυτούς που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλο Οίκο και σχεδιαστή προσφέρει με κάθε τρόπο ενάντια στον κορονοϊό.

Ενδεικτικά, ο Ralph Lauren προχώρησε μία δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού, ενώ ο Οίκος θα προχωρήσει στην κατασκευή ιατρικών μασκών και στολών. Το ίδιο και ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο οποίος μεταξύ άλλων, έχει διαθέσει τα 4 εργοστάσια του στην Ιταλία για το σκοπό αυτό.

Αλλά και ο όμιλος Kering έχει προχωρήσει σε γενναιόδωρες προσφορές, όπως και ο ανταγωνιστικός LVMH.

ap 20074418158310 1 ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Κορονοϊός, Παραμενουμε δυνατοι

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι οι «ήρωες με τις στολές» στον καιρό της πανδημίας. Είναι αυτοί που με προσωπικό κόστος δίνουν μάχη με τον κορονοϊό, βοηθώντας τους ασθενείς.

Και την προσφορά τους την αναγνωρίζουν όλοι. Και στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, ο κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια για να στείλει το πιο ζεστό χειροκρότημα ευγνωμοσύνης.

«Κοινωνική απόσταση» είναι το μήνυμα αυτής της περιόδου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δύο άνθρωποι δε μπορούν να έρθουν κοντά, τηρώντας αυστηρά το μέτρο προστασίας. Και ναι, στα χρόνια της καραντίνας μπορεί να γεννηθεί ένας έρωτας.

https://www.instagram.com/p/B-DGTwiDA_b/?utm_source=ig_embed

Ο φωτογράφος Jeremy Cohen γοητεύτηκε από το κορίτσι του απέναντι μπαλκονιού και αποφάσισε να τη φλερτάρει από… μακριά. Μάλιστα, έστειλε με drone το τηλέφωνό του κι εκείνη  ενώ κι εκείνη υπέκυψε.

Κι ενώ η προτροπή είναι «Μένουμε Σπίτι», υπάρχουν και οι άστεγοι, που δεν έχουν πού να μείνουν. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan προσέφερε 300 δωμάτια σε άστεγους της πόλης.

Και το περιβάλλον στέλνει το δικό της μήνυμα, αυτή την περίοδο. Η καραντίνα στην Ιταλία φαίνεται πως έδωσε την ευκαιρία σε κύκνους και δελφίνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα κανάλια της Βενετίας. Μάλιστα, τα συνήθως θολά νερά έχουν καθαρίσει και μπορεί κάποιος να δει τα ψάρια κάτω από την επιφάνεια τους.

https://twitter.com/AurelBoriciBT/status/1240207290181001217

Την αρχή έκαναν στην Ιταλία. Ο κόσμος βγήκε στα μπαλκόνια και άρχισε να τραγουδά στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους μήνυμα. Οι ιστορίες εδώ πολλές, με τον τενόρο στο Παρίσι, ο οποίος καθημερινά τραγουδά στο μπαλκόνι του σπιτιού του, να είναι και από τις πιο συγκινητικές.

https://twitter.com/Le_Figaro/status/1243240756237807619

Ακολούθησαν και πολίτες σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα «ξορκίζοντας» τον εχθρό με τραγούδι και χορό.

Αυτή η δύσκολη περίοδος αναδεικνύει και το μεγαλείο της ανθρωπιάς. Πολλοί σπεύδουν να βοηθήσουν ηλικιωμένους, ανήμπορους ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δε μπορούν να βγουν έξω, πηγαίνοντας τους οι ίδιοι είδη ανάγκης.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο ένας τείνει το χέρι του στον άλλον για βοήθεια. Συγκινητική, εδώ στην Ελλάδα είναι και η κίνηση της ηθοποιού, Σοφίας Βογιατζάκη η οποία πηγαίνει τρόφιμα σε ηλικιωμένους γείτονες της.

Ο ανθρώπινος νους μπορεί να σκαρφιστεί διάφορα για να περάσει πιο ευχάριστα η καραντίνα. Και τις πρώτες ημέρες, κυρίως, της καραντίνας το toilet paper challenge έκανε θραύση στο διαδίκτυο. Διάσημοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Μέσι έκαναν απίστευτα κόλπα με το χαρτί υγείας, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και ο απλός κόσμος, από μικρούς μέχρι μεγάλους.

https://www.instagram.com/p/B97ZJkNJF8k/?utm_source=ig_embed

Δράση αυτές τις ημέρες έχουν αναλάβει και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τα social media θέλουν να προσφέρουν λίγες στιγμές ψυχαγωγίας.

Στην Ελλάδα πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και άλλοι, κάνουν πιο ευχάριστη την καραντίνα, τραγουδώντας μέσω διαδικτύου.

Και δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που ο ένας μετά τον άλλον ανακοινώνουν πως έσοδα από τις πωλήσεις των δίσκων τους θα διατεθούν για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Και άλλοι, γράφουν τραγούδια για το σκοπό αυτό.

Αυτή την περίοδο το πιο δύσκολο είναι η «κοινωνική απόσταση» την οποία πρέπει να κρατήσουν και τα εγγόνια από τους παππούδες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για μια «επαφή».

Και τον πιο συγκινητικό και συνάμα αστείο τρόπο τον βρήκε μια μικρούλα από το Νάσβιλ του Τενεσί. Ο παππούς της ζει απέναντι από το σπίτι της κι έτσι οι δυο τους βγήκαν στο δρόμο και τηρώντας τις αποστάσεις, ξεκίνησαν να χορεύουν. Το βίντεο έκανε θραύση στα social media, συγκινώντας τους πάντες.

Ήχοι όπερας «πλημμύρισαν» το κέντρο της Θεσσαλονίκης πριν από μερικές ημέρες, με τους λυρικούς τραγουδιστές Κασσάνδρα Δημοπούλου και Φίλιππο Μοδινό να ενώνουν τις φωνές τους, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους «μένουν σπίτι».

Και λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, οι Dj’s της Κατερίνης ξεσήκωσαν πρόσφατα τους γείτονές τους σ’ ένα μεγάλο «balcony party», πατώντας στα «βήματα» των Ιταλών συναδέλφων τους.

Η ανάδειξη της ανθρώπινης πλευράς, με μικρές αλλά πολύτιμες κινήσεις, είναι και η πιο συγκινητική αυτή την περίοδο. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Μαρία είχε γενέθλια και οι γείτονες της στην πολυκατοικία, όπου ζουν, φρόντισαν να της κάνουν την πιο ευχάριστη έκπληξη τραγουδώντας της όλοι από τα μπαλκόνια, ενώ με σχοινιά τής κατέβασαν την τούρτα.

Και πώς να μην κλείσεις με την πιο συγκινητική ιστορία, με πρωταγωνίστρια την 16χρονη Γεωργία Πιτέλη, η οποία θέλει να γίνει εθελόντρια στη μάχη κατά τον κορονοϊό. Μάλιστα, έχει στείλει και σχετική αποστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στην έκκληση του υπουργείου Υγείας για εθελοντές.

«Εγώ δεν θα φοβόμουν… Το όνειρό μου είναι να βοηθήσω τον άνθρωπό μου…», δήλωσε μεταξύ άλλων η 17χρονη μαθήτρια στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου.

Πηγή