Ο άγνωστος πόλεμος στους δρόμους των ΗΠΑ αποκαλύπτει πόσο διχασμένη και πληγωμένη είναι η υπερδύναμη

Ακροδεξιές ένοπλες ομάδες εκμεταλλεύονται την εξέγερση για τη δολοφονία του Φλόιντ για να προωθήσουν την εμφυλιοπολεμική ατζέντα τους

wkna 002 1312x819 1 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν στη Μινεάπολη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, έφερε ένα ξέσπασμα οργής στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Ένα ξέσπασμα, πάντως, που ούτε πρωτοφανές είναι και πιθανότητα ούτε και η τελευταία φορά που θα το δούμε. Οι ΗΠΑ έχουν ζήσει κι άλλες φορές ανάλογες εξεγέρσεις και ίσως και πιο βίαιες. Με τις ίδιες αιτίες και αφορμές.

Για πολλούς αυτή η «φωτιά» που ξέσπασε στη Μινεάπολη και εξαπλώθηκε σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και μπροστά από τον Λευκό Οίκο, ήταν πέρα για πέρα δίκαιη. Για κάποιους άλλους ήταν υπερβολική.

Υπάρχουν και εκείνοι, ωστόσο, που την βλέπουν σαν μια καλή ευκαιρία για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα. Ακόμα κι αν χρειαστεί να «συμμαχήσουν» για λίγο με αυτούς που είναι εχθροί τους…

Κανείς δεν αμφισβητεί πως η οργή περισσεύει στις κοινότητες των αφροαμερικανών. Η συντριπτική πλειονότητα των συγκρουσιακών κινητοποιήσεων είναι οργανωμένες από μαύρους και αυτοί είναι που τις στηρίζουν με τη μαζική τους παρουσία. Οι λευκοί που συμμετέχουν σε αυτές είναι αλληλέγγυοι, αριστεροί, αναρχικοί και γενικότερα μέλη του, στοχοποιημένου από τον Ντόναλντ Τραμπ, Antifa κινήματος.

Έχουν αναλυθεί σχεδόν τα πάντα σχετικά με τη μορφή των κινητοποιήσεων, τα κίνητρα των διοργανωτών τους και το που μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η έκρυθμη κατάσταση.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, τα αμερικανικά ΜΜΕ, αρχίσουν και ξεδιπλώνουν και αυτό που υπάρχει κάτω και πέρα από τα προφανή.

ap 20151806603519 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Αυτό που αποκαλύπτουν με τα ρεπορτάζ τους (πολλές φορές με τη βοήθεια ενεργών πολιτών μέσω των social media), είναι ο άγνωστος πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο οποίος αποκαλύπτει πόσο βαθιά διχασμένη είναι η υπερδύναμη και κάτω υπό ποιες συνθήκες θα οδηγηθεί σε περίπου πέντε μήνες από τώρα στις κάλπες.

Ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται την εξέγερση για τη δολοφονία του Φλόιντ για να προωθήσουν την εμφυλιοπολεμική ατζέντα τους.

Τα μέσα που χρησιμοποιούν εκτείνονται από ένα απλό ψεύτικο μήνυμα σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι και την απροκάλυπτη εμφάνιση ολιγομελών ακροδεξιών ομάδων που κραδαίνοντας αυτόματα όπλα επιχειρούν να παρεισφρήσουν στις διαδηλώσεις.

Ενδεικτικά, στις αρχές του μήνα ο ρεπόρτερ του CNN, Donie O’ Sullivan, ανακάλυψε (με τη βοήθεια χρηστών) ένα απειλητικό μήνυμα στο twitter το οποίο υποτίθεται πως προερχόταν από μια antifa ομάδα και η οποία καλούσε τους μαύρους διαδηλωτές να επιτεθούν στις γειτονιές των λευκών, να τις καταστρέψουν και να πάρουν πίσω όλα όσα τους ανήκουν.

wkna 8 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Μετά από έρευνα, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως ο λογαριασμός «Antifa_Us» είχε διαχειριστές μέλη της οργάνωσης «Identity Evropa», μιας νεοναζιστικής ομάδας, που αποτελείται από υπέρμαχους της «λευκής ανωτερότητας!

Το twitter, διέγραψε τον συγκεκριμένο λογαριασμό αλλά παραμένει άγνωστο πόσες διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τέτοια ψεύτικα καλέσματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μαύρους διαδηλωτές να σταματούν λευκούς που έσπαγαν και κατέστρεφαν καταστήματα και αυτοκίνητα.

Επιπλέον, υπάρχουν και αυτοί που το πάνε ένα βήμα παρακάτω και επιχειρούν να προκαλέσουν την βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας, ώστε, να διαλυθούν αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις καταγράφηκε από κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης στην πόλη Riverside στην Καλιφόρνια όπου ένας λευκός σταμάτησε με το όχημά του στη μέση μιας διαδήλωσης και προσπάθησε να αφήσει στο δρόμο κάτι που έμοιαζε με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ή με ισχυρό πυροτέχνημα.  Οι ειρηνικοί διαδηλωτές, ωστόσο, κατάλαβαν τις προθέσεις του, πέταξαν τον μπουκάλι με τα εκρηκτικά ξανά μέσα στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια κυνήγησαν τον άγνωστο άνδρα που έσπευσε να εξαφανιστεί.

The only outside agitator are neonazis. pic.twitter.com/ilqlo5vd9R

— Snufkin #MaskUp #RentStrike (@Anon_Snufkin) June 3, 2020

Ίσως, όμως, αυτό που πραγματικά άνοιξε την κουβέντα για τα πραγματικά κίνητρα αυτών που βρίσκονται πίσω από τέτοιου είδους ενέργειες είναι η σύλληψη για υποκίνηση σε βία τριών ακροδεξιών στο Λας Βέγκας. Μέσα στο όχημά τους βρέθηκε μια βόμβα μολότοφ την ώρα που επιχειρούσαν να παρεισφρήσουν σε μια ειρηνική διαδήλωση. Αλλά αυτό όπως αποδείχθηκε ήταν το λιγότερο.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών αποκάλυψε πως οι τρεις συλληφθέντες είναι… γνωστοί και μη εξαιρετέοι για την ακροδεξιά τους δράση και μέλη του ένοπλου ακροδεξιού κινήματος που ακούει στο όνομα Boogaloo Bois!

wkna 1 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Σήμα κατατεθέν τους είναι ο βαρύς οπλισμός που φέρουν, οι στολές παραλλαγής και τα… χαβανέζικα πουκάμισα τα οποία προήλθαν από την… συνωμοτική παραλλαγή του Boogaloo Bois σε «Big Igloo», «Boojahadeen» και βέβαια σε «Big Luau» για να αποφεύγουν τις διαγραφές των προφίλ τους στα social media.

Μια φαινομενικά ανόητη στολή που, μέσα στις τάξεις του κινήματός τους, ωστόσο, σηματοδοτεί την προσήλωση σε μια βίαιη και άκρως διχαστική ιδεολογία.

Πήραν το όνομά τους από την ταινία των 80’s «Breakin’2: Electric Boogaloo», η οποία αν και sequel θεωρήθηκε πανομοιότυπη με την πρώτη ταινία που είχε κυκλοφορήσει μόλις επτά μήνες νωρίτερα. Έτσι κι αυτοί, ελπίζουν πως ο «επερχόμενος» φυλετικός εμφύλιος πόλεμος τον οποίο θεωρούν πως προετοιμάζουν, θα είναι ίδιος με τον πρώτο.

Ουσιαστικά πρόκειται για παραστρατιωτικό κίνημα με πολλές, μικρές και διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ ομάδες.

ap 20135640648924 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Μπορεί η ρητορική τους να είναι ακροδεξιά έως και νεοναζιστική, ωστόσο, αυτό δεν τους εμποδίζει να βλέπουν δυνητικά ως«συμμάχους» τους ακόμα και τους μαύρους αρκεί να έχουν και αυτοί έναν… ένοπλο προσανατολισμό.

Στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά υπονομευτικός αφού έχουν εντοπιστεί σε βίαια επεισόδια μαζί με ανυποψίαστους διαδηλωτές και ταυτόχρονα οργανώνουν ένοπλες πολιτοφυλακές με επιχειρηματίες που θέλουν να προστατεύσουν την περιουσία τους από καταστροφές. Με λίγα λόγια… «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται»!

Εμφανίστηκαν, με επιθετικά τουφέκια, σε διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Ντάλας, την Ατλάντα, τη Φιλαδέλφεια και δεκάδες άλλες πόλεις, συχνά φορώντας τα χαβανέζικα πουκάμισά τους.

Πολλές φορές, σε διάφορες πολιτείες, εντοπίστηκαν φορτηγά να σταματούν και να αποβιβάζουν μικρές ομάδες ενόπλων σε σημεία που λίγο αργότερα ξεσπούσαν άγρια επεισόδια.

Η τελευταία δυναμική εμφάνιση των Boogaloo Bois πριν τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Φλόιντ ήταν σε δημαρχία και ομοσπονδιακά κτίρια σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, όταν πήγαιναν εκεί ένοπλοι και απειλούσαν πως θα… επιληφθούν αυτοί αν δεν αρθούν οι περιορισμοί για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση πως μέσα στο ιδεολογικό κυκεώνα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο μυαλό τους, πολλοί, αν και υποτίθεται πως επιδιώκουν την διάλυση του κράτους, δηλώνουν υπερασπιστές του Ντόναλντ Τραμπ.

wkna 12 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Λέγεται, μάλιστα, πως την εποχή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα είχε βάλει με τους κυβερνήτες που ήταν υπέρ του lockdown, τους Boogaloo Bois… «φωτογράφιζε» όταν έλεγε πως θα πρέπει να απελευθερωθούν οι πολιτείες από το lockdown των δημοκρατικών κυβερνητών!

Μια έκθεση του Tech Transparency Project που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα εκτίμησε πως υπάρχουν τουλάχιστον 125 ομάδες στο Facebook (με κάποιες από αυτές να ξεπερνούν τις 50.000 μέλη) που είναι αφιερωμένες στη δράση των μελών του συγκεκριμένου κινήματος και πάνω από το 60% αυτών δημιουργήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως οι Boogaloo Bois έχουν αρχίσει πλέον και αποκτούν μεγάλη δυναμική.

wkna 9 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Το Network Contagion Research Institute (NCRI), το οποίο είναι ένα παρατηρητήριο για το πώς η ρητορική του μίσους μπορεί να μετακινηθεί από το διαδίκτυο στον πραγματικό κόσμο, σε πρόσφατη έρευνά του τονίζει αυτό ακριβώς, πως ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός αμερικανών ενστερνίζεται την ρατσιστική και εμφυλιοπολεμική ρητορική των Boogaloo Bois.

Πολλοί ειδικοί έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Facebook, ωστόσο, η πλατφόρμα συνεχίζει να δίνει χώρο και να μην ελέγχει το τι δημοσιεύουν τα μέλη του ακροδεξιού κινήματος, εκτός κι αν αυτό αφορά το… εμπόριο όπλων μεταξύ τους!

wkna 11 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Η Rita Katz, αναλύτρια σε θέματα τρομοκρατίας και συνιδρυτής του «SITE Intelligence Group», δήλωσε ότι μπορεί η ακροαριστερά να έχεις στις τάξεις τις ανθρώπους που συμμετέχουν και οργανώνουν ταραχές, αλλά η ακροδεξιά είναι πιο συνεκτική και προκαλεί επιθέσεις σε ανθρώπους σε αντίθεση με τη συμβολική στόχευση κτιρίων που συνήθως κάνει η άκρα αριστερά.

«Μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες διαμαρτυρίες είναι οι νεοναζιστικές ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν αυτές τις ταραχώδεις στιγμές για να υποκινήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και να στρατολογήσουν νέα μέλη», είπε η Katz.

Οι τακτικές των ακροδεξιών εξτρεμιστών στις ΗΠΑ εστιάζουν στην «επιτάχυνση» της βίας μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών – μια ιδέα που υιοθετούν αυτοί που αυτοαποκαλούνται «επιταχυντές». «Ο στόχος τους είναι ένας φυλετικός εμφύλιος πόλεμος που θα οδηγούσε τελικά στην αποδόμηση της κυβέρνησης μέσω βίαιων αγώνων», σύμφωνα με τον Oren Segal, αντιπρόεδρο του Κέντρου Εξτρεμισμού στο Anti-Defamation League.

Ο «επιταχυντισμός» είναι η ιδέα ότι οι οπαδοί της λευκής ανωτερότητας πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την αστική αναταραχή -να την επιταχύνουν- για να προωθήσουν την πόλωση που θα διαλύσει την τρέχουσα πολιτική τάξη.

ap 17224630887907 Antifa, Facebook, Social Media, Ακροδεξιά, ΗΠΑ, Μινεάπολη, ΝΕΟΝΑΖΙ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Τζορτζ Φλόιντ

Οι «επιταχυντές» ελπίζουν να πυροδοτήσουν μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων (μια από αυτές θα μπορούσε να προκύψει από τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ), με βία που προκαλεί τη βία και σε επόμενο στάδιο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συμμετάσχουν συμμετέχουν σε αυτόν τον αστικό πόλεμο.

«Όταν τα άκρα θα βρεθούν αντιμέτωπα, αυτοί που βρίσκονται στη μέση θα αναγκαστούν να επιλέξουν πλευρά και να έρθουν στο πλάι των λευκών. Εάν η βία μπορεί να αυξηθεί επαρκώς, το σύστημα θα εξαντληθεί και θα καταρρεύσει και θα ξεκινήσει ο φυλετικός εμφύλιος πόλεμος. Αυτό ελπίζουν οι υπέρμαχοι της λευκής ανωτερότητας», αναφέρει το The Brookings Institution, μια ομάδα έρευνας και δημόσιας πολιτικής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και περιγράφει ένα μάλλον ζοφερό μέλλον για τις ΗΠΑ…

Πηγή