Oι συσκευές ομορφιάς που… έμοιαζαν με όργανα βασανιστηρίων

ImageHandler 2 Ανθρώπινα

Το 1932…

Ο Μαξ Φάκτορ (Max Factor) – αυτός που έφερε την επανάσταση στο χώρο των καλλυντικών με τις καινοτομίες που εισήγαγε, όπως τα λιπ-γκλος, στικ, σκιές, ψεύτικες βλεφαρίδες και το αδιάβροχο μέικ-απ- κατασκεύασε τον «Ρυθμιστή ομορφιάς» ή «Μικρόμετρο ομορφιάς».
 Βασικά, το «Μικρόμετρο Ομορφιάς της Μαξ Φάκτορ» ήταν μία πρώιμη μορφή του photoshop. Φοριόταν σαν κάσκα πάνω απ’ το κεφάλι του μοντέλου και αναδείκνυε κάθε μικροσκοπική ατέλεια στο πρόσωπο του. Έτσι, ο μακιγιέρ μπορούσε να διορθώσει την απειροελάχιστα στραβή μύτη ή το ελαφρώς πεσμένο βλέφαρο της σταρ που είχε στα χέρια του. Η εφεύρεση φάνταζε σωτήρια για τις ντίβες του Χόλυγουντ που ήθελαν να κρύψουν τις ατέλειες τους από το φακό της κάμερας.

Η συσκευή είχε πολλές εύκαμπτες μεταλλικές λωρίδες που σταθεροποιούνταν με βίδες. Υπήρχαν 325 διαφορετικές ρυθμίσεις, ώστε να μπορεί να φορεθεί από διάφορα σχήματα προσώπου. Παρ’ όλα αυτά, η εφεύρεση θεωρήθηκε επικίνδυνη, γιατί ο μακιγιέρ υπήρχε περίπτωση να σφίξει περισσότερο τις βίδες. Πολλά μοντέλα έλεγαν ότι μετά τη χρήση της συσκευής υπέφεραν από τρομερούς πονοκεφάλους. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως.  
Σήμερα, υπάρχει μόνο μια τέτοια συσκευή και βρίσκεται στο Hollywood Entertainment Museum. Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε το 1935 στο επιστημονικό περιοδικό «Modern Mechanix», ο Φάκτορ εφάρμοζε το μικρόμετρο πάνω στην ηθοποιό Μάρτζορι Ρέινολντς.

image1 Ανθρώπινα
 
Ο Μαξ Φάκτορ γεννήθηκε το 1877 στο Λοτζ της Ρωσίας, που σήμερα ανήκει στην Πολωνία. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μόσχα, φτιασιδώνοντας τις μπαλαρίνες του τσαρικού μπαλέτου. Το 1904, σε ηλικία 27 ετών κι έπειτα από πολλές περιπλανήσεις, καταλήγει στο Λος Άντζελες, όπου ανοίγει το πρώτο του κατάστημα. 
Γρήγορα, το όνομά του γίνεται γνωστό, καθώς κερδίζει την εμπιστοσύνη ηθοποιών και της νεοσύστατης τότε κινηματογραφικής βιομηχανίας για τις λύσεις που προτείνει στο μακιγιάζ. Η Τζιν Χάρλοου, η Μπέτι Ντέιβις και όλες οι μεγάλες σταρ του Χόλιγουντ ήταν πελάτισσές του στο σαλόνι ομορφιάς που διατηρούσε κοντά στην περίφημη «Χόλιγουντ Μπούλεβαρντ».
 Πολλές από τις σταρ της μεγάλης οθόνης πόζαραν στις ολοσέλιδες διαφημίσεις του στα περιοδικά της εποχής. Η φίρμα Μάξ Φάκτορ γίνεται παγκόσμια γνωστή σε όλο τον κόσμο και καθορίζει την άποψη για την ομορφιά στον 20ο αιώνα. 
Ο μεγάλος μακιγιέρ, έφυγε από τη ζωή στις 30 Αυγούστου του 1938. 

image2 Ανθρώπινα

Η θερμαινόμενη μάσκα προσώπου… 
Το 1933 ο γιατρός Joseph Brueck από τη Βιέννη, έφτιαξε μια ηλεκτρική μάσκα που αύξανε τη θερμοκρασία του προσώπου και την κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η μάσκα, υποσχόταν ότι θα εξαφανίσει τις ρυτίδες και θα κάνει το πρόσωπο νέο και σφριγηλό. Πολλές γυναίκες όμως, που ήθελαν γρήγορα αποτελέσματα, ανέβαζαν τη θερμοκρασία της μάσκας πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να τους  προκαλέσει εγκαύματα.
«Οι γυναίκες με αυτό τον τρόπο γίνονταν όμορφες. Μπορούσαν να αναπνεύσουν με τη βοήθεια ενός σωλήνα που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα στα χείλη και έβλεπαν από τις εγκοπές στα μάτια» έγραφε δημοσίευμα της εποχής.
 

 

Πηγή: ant1iwo.com