Το… μήνυμα ενός κοριτσιού από την Ινδία που ζει στην Κύπρο

ImageHandler Ανθρώπινα, Ινδία

11 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου…

Ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child). Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού ήταν επικεντρωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.

Είναι όμως και η παράνομη ή μη αμειβόμενη εργασία στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση, η βία και η κακοποίηση, ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων που καταδεικνύουν την τρομερή ανισότητα και υποβάθμιση του φύλου τους, με συνέπειες τραυματικές που τις συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Για παράδειγμα στην Ινδία…

Είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για ένα άρρωστο βρέφος αν είναι κορίτσι παρά αν είναι αγόρι. Δυστυχώς, τα περισσότερα νεογνά θηλυκού γένους, πεθαίνουν τον πρώτο μήνα μετά τη γέννησή τους σε σχέση με τα αρσενικά, αναφέρει παλιότερη ανακοίνωση του ΟΗΕ. Η Ινδία προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη για τα νεογνά στα περισσότερα από 700 κρατικά νοσοκομεία παίδων που διαθέτει. Όμως σχεδόν το 60% των νεογνών που εισάγονται στα νοσοκομεία αυτά ήταν αγόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε πέρσι η Unicef.

«Τα κορίτσια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο δυνατά από βιολογική άποψη, όμως δυστυχώς είναι εξαιρετικά ευάλωτα κοινωνικά», δήλωσε πριν μερικούς μήνες η Γιάσμιν Άλι Χακ εκπρόσωπος της Unicef στην Ινδία. «Οι διακρίσεις ξεκινούν ακόμη και προτού γεννηθούν», τόνισε.


Η νεαρή Ινδή  Baltjnder Kaur, που ζει και εργάζεται στην Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια, αναφέρει στο antwo:

«Στην χώρα μου οι κοπέλες –ειδικά όσες ζουν σε χωριά- έχουν μικρότερη αξία στην κοινωνία. Δυστυχώς, πολλοί γονείς στην Ινδία, θέλουν να αποκτούν αγόρια επειδή οι κόρες θεωρούνται βάρος γιατί οι οικογένειες πρέπει να καταβάλουν προίκα όταν τις παντρεύουν. Πέρα από τη χώρα μου, γνωρίζω ότι υποφέρουν πολύ και τα κορίτσια από: τη Σομαλία, τη Γουινέα, το  Τζιμπουτί,  την Αίγυπτο, τη Σιέρα Λεόνε και το Σουδάν. 

 Μακάρι κάποια στιγμή όλα να αλλάξουν και οι κοπέλες σε ολόκληρο τον κόσμο να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα. Να μορφώνονται και να μπορούν να πραγματοποιούν όλα τα όνειρά τους». 



 Σίγουρα όλοι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή: ant1iwo.com