Clare Hollingworth: Η Google τιμά τη δημοσιογράφο που μετέδωσε την έναρξη του Β’ ΠΠ

doodle

Η Βρετανίδα πολεμική ανταποκρίτρια μετέδωσε το 1939 το ρεπορτάζ που χαρακτηρίστηκε ως η «δημοσιογραφική επιτυχία του αιώνα»

Στη βρετανίδα δημοσιογράφο, συγγραφέα και μια από τις πλέον δραστήριες πολεμικές ανταποκρίτριες του 20ού αιώνα, Clare Hollingworth, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια, στις 10 Οκτωβρίου 1911 είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

H Hollingworth μετέδωσε πρώτη την είδηση της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ρεπορτάζ της χαρακτηρίζεται η «δημοσιογραφική επιτυχία του αιώνα».

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα της στην ανατολική Ευρώπη το 1939, εργαζόμενη για την εφημερίδα Daily Telegraph και κατάφερε γρήγορα να αποκτήσει μεγάλη φήμη χάρη στην αποκλειστική είδηση περί συγκεντρώσεως γερμανικών στρατευμάτων στη γερμανο-πολωνική μεθόριο, που δεν ήταν παρά το προανάκρουσμα της μεγαλύτερης σύρραξης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.




 

Η Hollingworth, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο του Βρετανού γενικού προξένου, κατάφερε να εισέλθει στη Γερμανία και να εντοπίσει, παρά τα μέτρα κάλυψης που είχαν λάβει οι ναζί, τα παρατεταγμένα γερμανικά τεθωρακισμένα που ήταν έτοιμα να εισβάλουν στην Πολωνία.

Ο γενικός πρόξενος, που δυσκολεύτηκε αρχικά να πιστέψει όσα του διηγήθηκε η Hollingworth, έσπευσε να αποστείλει ένα μυστικό μήνυμα στο Foreign Office. Την ίδια στιγμή η δημοσιογράφος ενημέρωνε τηλεφωνικώς τους υπευθύνους της Daily Telegraph.

Την επόμενη χρονιά η Hollingworth βρέθηκε για λογαριασμό της Daily Express στο Βουκουρέστι, προκειμένου να καλύψει την παραίτηση του βασιλιά Καρόλου.

Το 1941 στάλθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατάφερε να παρακάμψει την απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων από γυναίκες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης των Βρετανών στη Βόρεια Αφρική και να βρεθεί μαζί με τους άρρενες πολεμικούς ανταποκριτές στην πρώτη γραμμή του μετώπου ή και πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να συγκρουστεί με τον Στρατηγό Bernard Montgomery, που ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην παρουσία γυναικών στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ταξίδεψε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, τη Λιβύη, την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη, την Αλγερία, την Κίνα και το Βιετνάμ. Δούλεψε και για άλλες μεγάλες εφημερίδες, όπως τον Observer και τον Guardian. Το 1990 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της “Front Line”.

Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2017 σε ηλικία 105 ετών.

(Φωτογραφία: AP / Kin Cheung)

  

Πηγή: News247