Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (Α,Β,Γ) και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα τα παιδιά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Η εποχική γρίπη καταρχάς αρχίζει περίπου να εμφανίζετε κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – Νοέμβριο), όπως μας ενημερώνει ο παιδίατρος Νίκος Μακρίδης. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Newsbomb: “Παρουσιάζεται συνήθως στους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου και αργότερα τον Χειμώνα, όταν υπάρχει συνωστισμός στις σχολικές αίθουσες και γενικότερα μεγάλες συναθρίσεις ανθρώπων.”
Συμπτώματα και επιπλοκές
Τα συμπτώματα της γρίπης, μας αναφέρει ο κ.Μακρίδης, είναι ο πυρετός, ο έντονος βήχας, η ρινική καταρροή, η επιπεφυκίτιδα, οι ζαλάδες, οι πονοκεφάλοι και τα κοιλιακά άλγη.
Να σημειώσουμε ότι το κοινό κρυολόγημα, λόγω του ότι τα συμπτώματα του είναι παρόμοια, πολλές φορές συγχύζεται με την γρίπη. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος όμως είναι συνήθως πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο και σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές.
Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές, όπως μας δηλώνει ο παιδίατρος: “Η εποχική γρίπη ρίχνει το αμυντικό σύστημα του σώματος των παιδιών καταναλώνοντας κάποια αντισώματα, κάνουν το παιδί πιο ευάλωτο, πιο ανοσοκατασταλμένο το σώμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει κανείς σε δεύτερο χρόνο να κάνει μικροβιακές λοιμώξεις. Οι μικροβιακές λοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια, όπως δηλαδή η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και δερματικές λοιμώξεις”.
Μέτρα πρόληψης
Σχετικά με μέτρα πρόληψης για να προλάβουμε την γρίπη, ο παιδίατρος συστήνει:
– Aποφυγή άρρωστων ασθενών/παιδιών
– Kαλό πλύσιμο των χεριών
– Aερισμός των χώρων
– Kατανάλωση υγρών και φρούτων/λαχανικών
Επίσης σίγουρα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός, αναφέρει ο παιδίατρος : “Σημαντικό να γίνεται εγκαιρός o εμβολιασμός (σίγουρα πριν τον Δεκέμβριο, πριν να έρθει το κίνημα της γρίπης) αλλά και όλα τα άλλα εμβόλια που είναι αναγκαία για τα παιδιά όπως για παράδειγμα της ανεμοβλογιάς ή μηνιγγίτιδας κτλ.”
Φυσικά σημαντική επίσης είναι η τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής που βοηθά γενικά στην αποφυγή ιώσεων.
Συμβουλές στους γονείς αν αρρωστήσει το παιδί
Ο κ. Μακρίδης συμβουλεύει τους γονείς να ενημερώσουν άμεσα τον παιδίατρο τους αν το παιδί δείχνει συμπτώματα: “Ο γονιός αν αρρωστήσει το παιδί πρέπει να ενημερώσει τον παιδίατρο και εκείνος θα καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης. Άμα το παιδί έχει λίγη ρινική συμφόρηση για παράδειγμα , ο γονιός μπορεί να δώσει αντιπυρετικό αλλά άμα το παιδί κάνει εμετούς, λιποθύμισε, είναι χλωμό, κάνει ρίγη, βήχει έντονα τότε πας παιδίατρο και αυτός θα αποφασίσει αν θα δωθεί θεραπεία και ποια θεραπεία. Δεν κάνουμε ότι λέει το διαδίκτυο, ούτε ο φαρμακοποιός αλλά ούτε ο γονιός να ενεργεί από μόνος του.”
Προστασία άλλων ατόμων
Σε περίπτωση που το παιδί νοσήσει πρέπει να παραμείνει σπίτι και να αποφύγει τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους λόγω της εύκολης μετάδοσης της γρίπης.
Πηγή: newsbomb