Νέο φθηνό εμβόλιο κατά της ελονοσίας εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ

Ένα νέο φθηνό εμβόλιο κατά της ελονοσίας που μπορεί να παραχθεί σε μαζική κλίμακα εγκρίθηκε προς χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

1 Copy Copy 27

Ένα νέο φθηνό εμβόλιο κατά της ελονοσίας που μπορεί να παραχθεί σε μαζική κλίμακα εγκρίθηκε προς χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι μόλις το δεύτερο εμβόλιο που παράγεται κατά της νόσου, μετά από εκείνο της φαρμακευτικής εταιρείας GSK πριν από δύο χρόνια.

Ήδη, έχει υπογραφεί συμφωνία για την παρασκευή 100 εκατομμυρίων δόσεων το χρόνο από το Ινστιτούτο Serum στην Ινδία, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής εμβολίων στον κόσμο.

Κάθε δόση του εμβολίου, που ονομάζεται R21, κοστίζει 2-4 δολάρια.

Η ελονοσία προκαλείται από ένα σύνθετο παράσιτο το οποίο μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και έχει την ικανότητα να «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νόσος σκοτώνει κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά, με το 95% των κρουσμάτων να εντοπίζονται στην Αφρική. Μόνο το 2021 υπήρξαν 247 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας και 619.000 θάνατοι, κυρίως σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους έκανε λόγο για στιγμή «μεγάλης χαράς».

Πηγή: ΚΥΠΕ