Το παιδί τρώει τα νύχια του; Τι να κάνετε για να το ξεπεράσει

Εάν το παιδί σας τρώει τα νύχια του, δεν είναι το μόνο.

Main Image x2 26 ΝΥΧΙΑ, ΠΑΙΔΙ

Περίπου το 50% των παιδιών μεταξύ 10 και 18 ετών δαγκώνουν τα νύχια τους τουλάχιστον περιστασιακά και για πολλά παιδιά, η συνήθεια αρχίζει ακόμη σε πιο μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια από τις πιο κοινές «νευρικές συνήθειες», που περιλαμβάνει επίσης το στρίψιμο των μαλλιών, το μάζεμα της μύτης και το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Τυπικά, χαρακτηρίζεται ως επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά εστιασμένη στο σώμα. Ενώ ορισμένα παιδιά τρώνε τα νύχια τους επειδή είναι νευριασμένα, άλλα δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν όταν αισθάνονται άγχος. Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να είναι αυτοκαταπραϋντικό.

Εκτός από το δυσάρεστο, το δάγκωμα των νυχιών θα μπορούσε να κάνει κάποια ζημιά στα δόντια και τα νύχια του παιδιού σας. Έτσι, εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα επιθετικό όταν τρώει τα νύχια του, μπορεί να χρειπαιδί κιασ ζεται να το συζητήσετε με τον οδοντίατρο.

Εάν το δάγκωμα των νυχιών του φαίνεται να είναι κακή συνήθεια, υπάρχουν μερικοί τρόποι να συνεργαστείτε με το παιδί σας για να αποθαρρύνετε τη συμπεριφορά του.

Κόβετε τα νύχια καθημερινά.

Το κόψιμο των νυχιών του παιδιού σας μειώνει την επιφάνεια κάτω από τα νύχια – και σημαίνει ότι λιγότερη βρωμιά, βρωμιά και βακτήρια μπορούν να συγκεντρωθούν κάτω από το νύχι και να εισχωρήσουν στο στόμα τους. Φροντίστε και τα πετσάκια τα οποία αρέσουν και αυτά στα παιδιά να τα δαγκώνουν.

Κρατήστε τα χέρια του απασχολημένα

Αρκετά συχνά τα παιδιά τρώνε τα νύχια τους χωρίς να το καταλάβουν, έτσι καλό είναι να τους δώσετε κάτι άλλο να κάνουν με τα χέρια τους. Αφήστε τα να κρατάνε χάντρες, λαστιχάκια ή να έχουν κάποιο κέρμα στην τσέπη τους για να παίζουν.

Μπορούν να έχουν μια μικροσκοπική μαλακή αγχολυτική μπαλίτσα, η οποία επίσης λειτουργεί για να κρατήσει τα δάχτυλά τους απασχολημένα, ενώ παρακολουθούν τηλεόραση. Αν μασάνε τα νύχια τους, ενώ τους διαβάζετε μια ιστορία, βάλτε τα να γυρίζουν τις σελίδες για να έχουν τα χέρια τους μια δουλειά να κάνουν.

Επικοινωνία

Μιλήστε µε το παιδί προκειµένου να διαπιστώσετε τι από αυτά που συµβαίνουν στο σπίτι καταρχάς ή στο σχολείο τού προκαλούν άγχος. Να είστε τρυφεροί µαζί του και να του δώσετε χρόνο να σας εµπιστευτεί. Μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί να σταματήσει να τρώει τα νύχια του, εάν του δώσετε κάτι άλλο για να απασχολεί τα χέρια του.

Ειδικά προϊόντα

Υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικά μανό που μπορείτε να εφαρμόσετε στα νύχια του παιδιού. Η πικρή τους γεύση είναι η καλύτερη υπενθύμιση για το παιδί σας για να σταματήσει να τα τρώει.

Και μη ξεχνάτε!

Όταν η ονυχοφαγία είναι συνεχής και έντονη και πιστεύουμε ότι το παιδί ενδέχεται να σωματοποιεί το άγχος, τις ανασφάλειες και τους φόβους του, δεν διστάζουμε να απευθυνθούμε σε ειδικό παιδοψυχολόγο.

Πηγή: verywellfamily.com