Βήμα προς βήμα: Ποιοι και πώς θα κάνουν το τεστ για COVID19 – Κόστος & διαδικασία

cdfda40cdfde78a9b352b3c3304fd6cb Coronavirus, διαδικασία, ιδιωτικά εργαστήρια, ΚΟΣΤΟΣ, τεστ κορωνοϊού

Στη μάχη των τεστ για εντοπισμό όσο το δυνατό περισσότερων κρουσμάτων ρίχνονται κι επίσημα τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Μετά από διαβουλεύσεις κατέληξε η συμφωνία και πλέον υπάρχει κατάλογος με εννιά ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα τεστ. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο, είναι η διαδικασία με την οποία θα γίνονται τα τεστ.

Βήμα προς βήμα

– Οι πολίτες επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρός. Αυτός θα τους πει αν πληρούν κριτήρια για να κάνουν το τεστ και ακολούθως οι πολίτες θα επικοινωνούν οι ίδιοι, με το εργαστήριο που επέλεξαν για να κάνουν το τεστ.

– Αν η συμπτωματολογία του πολίτη είναι τέτοια, όπως για παράδειγμα υψηλοί πυρετοί, τότε ο γιατρός θα αναλάβει να κλείσει ραντεβού με τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας στα οποία θα παραπεμφθεί για το τεστ.

– Τα τεστ δεν θα διενεργούνται στα εργαστήρια αλλά σε χώρους που έχουν καθοριστεί από τα ιδιωτικά χημεία. Οι πολίτες αφού επιβεβαιωθεί ότι πρέπει να κάνουν το τεστ θα επικοινωνήσουν με το χημείο για να διευθετήσουν τον χώρο που θα γίνει η δειγματοληψία (δεν πρόκειται για λήψη αίματος, αλλά για λήψη δείγματος σάλιου από λαιμό και μύτη).

– Ξεκαθαρίζεται ότι όλοι όσοι θα κάνουν τα τεστ θα πρέπει να καλύπτονται από το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας. Δεν θα πρέπει δηλαδή να γίνεται κατάχρηση του τεστ από πολίτες που δεν έχουν συμπτώματα ή δεν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αν γίνει κατάχρηση προφανώς θα οδηγηθούμε σε ελλείψεις αναλωσίμων και δεν θα υπάρχουν όταν παραστεί πραγματική ανάγκη.

Αναφορικά με το κόστος, αυτό καθορίζεται από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Όπως ενημερώνεται το SigmaLive οι τιμές κυμαίνονται από 120 ευρώ μέχρι 180 ευρώ (περίπου). Στην περίπτωση που θα παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας τότε το Υπουργείο Υγείας θα παρέμβει για να επιβάλει πλαφόν.

Πιο κάτω ο κατάλογος των εργαστηρίων:

1. Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη)

2. Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS

3. Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη

4. Mendel Center for Biomedical Sciences

5. MyGene Molecular Diagnostics

6. Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab)

7. KP Lambrou Labs Ltd

8. Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς)

9. Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια PZ Agapiou Diagnostics

10. NIPD Genetics (από Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020)

11. Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center (από Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020).

Ο πιο πάνω κατάλογος θα ανανεώνεται.

Σημειώνεται ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαλήθευσης των υπό διερεύνηση αντιδραστικών περιστατικών, θα αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για τελική επεξεργασία και αποτέλεσμα και, στην συνέχεια, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου θα ενημερώνει τους πολίτες για το αποτέλεσμα της εξέτασής τους.

Διευκρινίζεται ότι η απευθείας πρόσβαση στα Κλινικά Εργαστήρια για δειγματοληψία, η οποία δεν θα είναι παραπομπή από τον μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας, στην βάση των ενδεδειγμένων πρωτοκόλλων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον πολίτη.

Πηγή: sigmalive