Άχνα: Σήμερα η απόφαση για το πάρκο κροκοδείλων

crocodile park 657185 exclusive, Κίνημα Οικολόγων, Πάρκο Κροκοδείλων

Σήμερα αναμένεται να λάβει την απόφασή του το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας για το Πάρκο Κροκοδείλων το οποίο μελετάται για να δημιουργηθεί στην Κοινότητα.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρία αναμένεται να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά στην πρόταση της ισραηλινής εταιρείας που ζητεί να δημιουργήσει το πάρκο κροκοδείλων στην υποβαθμισμένη περιοχή «Πολίτσι» στη Νεκρή Ζώνη της κατεχόμενης Άχνας.

Σε χθεσινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι «μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων μένει αμέτοχη» στη δημιουργία του πάρκου, ενώ μια μικρή ομάδα, μέσω των social media, εκφράζει διαφωνία.

Εκείνο που φαίνεται, σύμφωνα με την πληροφόρηση, να δελεάζει το Κοινοτικό Συμβούλιο είναι η ανάπτυξη η οποία θα συμβάλει θετικά στην υποβαθμισμένη περιοχή «Πολίτσι», στη νεκρή ζώνη της κατεχόμενης Άχνας, κοντά στο κατεστραμμένο Αστυνομικό Σταθμό της Άχνας.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Άχνας Νίκο Βάσιλα, μέχρι στιγμής διατηρείται το κλίμα συναίνεσης, το οποίο συμφωνήθηκε από την αρχή να επικρατήσει ως προς τη διαχείριση του θέματος.

Ταυτόχρονα όμως, κάποιοι κοινοτικοί σύμβουλοι έθεσαν επιτακτικά θέμα ισχυρών διασφαλίσεων των συμφερόντων της κοινότητας, μέσω εγγράφων με νομική ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινοτάρχης Νίκος Βάσιλας κάλεσε τους νομικούς συμβούλους του Σώματος, οι οποίοι παρουσίασαν αυτά τα έγγραφα. Μεταξύ άλλων προνοούνται, σε περίπτωση που η κοινότητα θα δώσει θετική απάντηση στις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, τα ακόλουθα:

  1. Κατάθεση τραπεζικής εγγύησης μεγάλου ποσού, ώστε σε περίπτωση χρεοκοπίας ή για άλλο λόγο αναστολή της λειτουργίας του κράτους, η κοινότητα να λάβει αυτό το ποσό.
  2. Καθορισμό ετήσιου ποσού το οποίο θα καταβάλλεται στην κοινότητα, ως αποζημίωση για τη φιλοξενία αυτής της δραστηριότητας.
  3. Συμμετοχή της κοινότητας στον έλεγχο της εταιρείας ως προς τις δραστηριότητες του πάρκου κροκοδείλων. Δηλαδή ότι δεν θα διεξάγεται αναπαραγωγή ή εμπορία κρέατος και δέρματος κροκοδείλων.
  4. Κατοχύρωση νομικά του προνομίου της κοινότητας όπως οι κάτοικοι του χωριού έχουν την πρώτη προτεραιότητα στις προσλήψεις εργατικού προσωπικού στο πάρκο (περίπου 25 ώς 40 θέσεις εργασίας).
  5. Εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφάλειας στον περιμετρικό χώρο του πάρκου και συνεχή ενημέρωση ενίοτε της κοινότητας για αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Στο μεταξύ η ισραηλινή εταιρεία διά των νομικών της συμβούλων έχει σκοπό να κινηθεί νομικά κατά συγκεκριμένου προσώπου σε σχέση με διάδοση «ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών για το έργο».

Σε μια άλλη εξέλιξη, μικρή μερίδα κατοίκων της κοινότητας σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιδρούν στη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην Κύπρο, φέρονται να προετοιμάζονται τις επόμενες μέρες για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γύρω από το θέμα, ανάλογα ασφαλώς και με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας την ερχόμενη Τρίτη.

Παρόλο που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδος «κάποιοι κοινοτικοί σύμβουλοι έθεσαν επιτακτικά θέμα ισχυρών διασφαλίσεων των συμφερόντων της κοινότητας, μέσω εγγράφων με νομική ισχύ και επί τούτου κλήθηκαν νομικοί σύμβουλοι, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λαμβάνει τις δικές του πρωτοβουλίες σε σχέση με  το θέμα.

Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του στον Τύπο, το Πράσινο κόμμα τοποθετείται για την για την εξέλιξη του έργου κατασκευής πάρκου κροκοδείλων στην Άχνα το οποίο χαρακτηρίζει ως εξόχως ανησυχητικό. «Κάθε ευαίσθητος περιβαλλοντικά πολίτης της χώρα οφείλει να προβληματιστεί τόσο για τη σκοπιμότητα, όσο και για τις συνέπειες ενός τέτοιου έργου», αναφέρει. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει εξ’ αρχής επισημάνει την απόλυτη διαφωνία του με αυτής της μορφής τα έργα όπως τονίζει, κάνοντας λόγο για στρέβλωση θεώρησης καθώς θεωρούνται ως αναπτυξιακά για τις περιοχές.

Το Κίνημα πιστεύει ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο συνοικισμού Άχνας θα εξετάσει προσεκτικά τα δεδομένα, πριν καταλήξει στην τοποθέτηση του. «Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και σε διάλογο για πλήρη περιβαλλοντική ενημέρωση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, βουλευτή, Γιώργου Περδίκη στον κοινοτάρχη της Άχνας:

ΝΟ. 112 Ν exclusive, Κίνημα Οικολόγων, Πάρκο Κροκοδείλων

Famagusta.News με πληροφορίες από “Φιλελεύθερο” και “i-eidisi.com