Η ανομβρία σκοτώνει το αιωνόβιο δάσος της Άχνας (εικόνες)

Καταθλιπτική είναι η εικόνα σε πολλά σημεία του αιωνόβιου δάσους της Άχνας, στο οποίο οφείλεται και το όνομα του προσφυγικού συνοικισμού που δημιουργήθηκε μετά το 1974. Η συνεχιζόμενη ανομβρία στο νησί μας αφήνει πλέον τα σημάδια της κάτι παραπάνω από έκδηλα, στα πεύκα, τις ακακίες και τους ευκάλυπτους που συνθέτουν το δάσος.

Ιδιαίτερα στις περιοχές πίσω από το δημοτικό και το νηπιαγωγείο του συνοικισμού, στην περιοχή βόρεια του γηπέδου του Εθνικού αλλά και σε άλλα σημεία, ένας μεγάλος αριθμός δέντρων αποξηράνθηκε ή βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, δημιουργώντας αισθήματα θλίψης, αλλά και ανησυχίας ανάμεσα στους κατοίκους.

Σχολιάζοντας το θέμα ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε στον «Φ» πως είναι ενήμερος για την κατάσταση και έδωσε ήδη οδηγίες στους υφισταμένους του, να του ετοιμάσουν μια εμπεριστατωμένη μελέτη για το πώς έχει ακριβώς η κατάσταση των δέντρων στο δάσος της Άχνας. Ωστόσο, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών ήταν ειλικρινής και εξέφρασε την αγωνία του Τμήματος Δασών όχι μόνο για την κατάσταση που έχει φτάσει λόγω της ανομβρίας το δάσος της Άχνας, αλλά και πολλά άλλα δάση στις πεδιάδες της Κύπρου, ακόμα και σε αυτά τα ορεινά.

Όπως είπε, το νησί μας διάγει τον πέμπτο χρόνο μη ικανοποιητικής βροχόπτωσης και αυτό αναπόφευκτα «αφήνει πλέον τα σημάδια του στο φυσικό περιβάλλον και τα δέντρα των δασών μας, ιδιαίτερα σε αυτά που βρίσκονται στις πεδινές περιοχές». Ειδικά για την περιοχή της Άχνας και του δάσους της Άχνας, ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε πως δυστυχώς ήταν μια από τις πλέον άνομβρες περιοχές του νησιού, κατά το διανύον μετεωρολογικό έτος.

«Ίσως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιων ποτισμών των δέντρων, αλλά τονίζεται το ίσως. Σε εποχές που το νερό αποτελεί πρόβλημα για τους ανθρώπους, δυστυχώς τα δέντρα στα δάση είναι σε μια άλλη προτεραιότητα», επισήμανε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών.

Στρατόπεδο της ασιατικής φυλής των Γκούρκας

Η ιστορία του Δάσους της Άχνας ξεκινά πριν από την προσφυγοποίηση των κατοίκων της περιοχής το 1974, όταν έγινε ξαφνικά γνωστό παγκύπρια, καθώς υπολογίζεται ότι από τις πρώτες ώρες της τουρκικής εισβολής και μέχρι τον Αύγουστο κατέφυγαν εκεί, γύρω στις 150 χιλιάδες πρόσφυγες. Ο λόγος ήταν γιατί όλοι οι κυνηγημένοι από τους Τούρκους εισβολείς Κύπριοι πίστευαν ότι εκεί οι οικογένειές τους θα ήταν ασφαλείς, καθώς οι Αττίλες δεν θα τολμούσαν να προελάσουν επί βρετανικών κυρίαρχων βάσεων.

Μέχρι το 1974, οι Αχνιώτες περνούσαν εκεί την Καθαρά Δευτέρα, ή κατέφευγαν για σκιά κάτω από τα δέντρα του κατά τις αγροτικές τους ασχολίες στα παρακείμενα χωράφια τους. Ακόμη, πριν, όταν η Κύπρος αποτελούσε αποικία των Βρετανών, στο Δάσος της Άχνας υπήρχε στρατόπεδο εκπαίδευσης στην τεχνική του πολέμου αντρών της ασιατικής φυλής των Γκούρκας. Επίσης, στο πέραν των 8–10 τ.χ. Δάσος της Άχνας λειτουργούσε και φυτώριο.

Κατά τη στέγαση των προσφύγων, πολλά από τα δέντρα εντός του δάσους αποψιλώθηκαν. Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια, καταβλήθηκαν από το Τμήμα Δασών και την ίδια την κοινότητα σοβαρές προσπάθειες αναδάσωσης, αλλά και συντήρησης των δέντρων. Δυστυχώς, όμως, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας κατά την τελευταία πενταετία, μεγάλος αριθμός δέντρων ξεράθηκαν.

Πηγή: Philenews