Αχιλλέας Δημητριάδης για Βαρώσι: “Μετά από 46 χρόνια απραξίας του κράτους είναι καιρός οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν δράση”

Ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης μιλά σε συνέντευξή του στο Famagusta.News για το θέμα των Βαρωσίων, την αναγκαιότητα προσφυγής των ιδιοκτητών για τις κατεχόμενές τους περιουσίες, την ανεπάρκεια των ενεργειών από το κράτος αλλά και τη σημασία της Αμμοχώστου για τη λύση του Κυπριακού

STK 1263 scaled exclusive, Κατεχόμενη Αμμόχωστος

Συνέντευξη στο Famagusta.News, με την αφορμή της συμπλήρωσης 46 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου, παραχώρησε ο νομικός, ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της επίσπευσης άσκησης πιέσεων από πλευράς ιδιοκτητών για το θέμα της Αμμοχώστου. Τόνισε, μάλιστα, ότι το Βαρώσι είναι ο φάρος της λύσης του Κυπριακού και ότι αν ο φάρος αυτός σβήσει, τότε η πορεία προς την λύση έχει χαθεί.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη:

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα ως προς το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Έχετε προβεί σε επανειλημμένες τοποθετήσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για να προλάβει τα οποιαδήποτε τετελεσμένα. Ποια είναι η άποψή σας;

Πιστεύω ότι η πλευρά μας μαζί με τις πολιτικές κινήσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επανέναρξη των συνομιλιών, να έχουμε ένα σχέδιο θωράκισης των περιουσιών των Βαρωσιωτών έτσι ώστε να μπορούν να ελπίζουν στην επιστροφή, μια και το Βαρώσι, προς το παρόν, είναι ακατοίκητο.

Αυτό αρχίζει με τους Βαρωσιώτες να επικαιροποιούν τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας τους και αν η περιουσία τους είναι γραμμένη πάνω σε εταιρεία να επικαιροποιήσουν τους διευθυντές και μετόχους. Πρέπει να έχουν πιστοποιητικά ιδιοκτησίας του 2020.

Ακολούθως πρέπει να αποφασίσουν αν θα προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας (ΕΑΙ) που εδρεύει στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πρέπει να θυμάται ο καθένας ότι βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός υπάρχει μόνο Τουρκία. Η υποτελής τοπική διοίκηση δεν είναι κράτος και οι πράξεις των ατόμων με αίτηση στην ΕΑΙ δεν μπορούν να συνιστούν αναγνώριση ενός κράτους. Εξάλλου πολλά από αυτά μάς τα έχει ήδη πει το ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου vs Τουρκίας.

Πόσο σύμμαχος είναι ο χρόνος;

Κατά την άποψη μου, η πάροδος του χρόνου και η απραξία δεν βοηθούν την υπόθεση της επιστροφής των Βαρωσιωτών. Πρώτο, κάθε χρόνο λιγοστεύουν και δεύτερο το ΕΒΚΑΦ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο έχει ήδη βάλει σε εφαρμογή. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε, θα μείνει το Βαρώσι στο ΕΒΚΑΦ όπως λανθασμένα ισχυρίζεται και έτσι θα προχωρήσει να το αναπτύξει.

Ποια η θέση σας για τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων στο ΕΔΑΔ για το θέμα της Αμμοχώστου αλλά και γενικότερα των κατεχόμενων περιουσιών;

Από τον Οκτώβριο του 2016, το Κράτος έχει κάνει μια, χωρίς εξήγηση, μεταβολή, στην πολιτική του (από το 1989) για βοήθεια σε Κύπριους εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ. Ακόμη δεν κατάλαβα γιατί, αλλά το γεγονός παραμένει ότι στην υπόθεση της Κώμας του Γιαλού εγκατέλειψε την Αιτήτρια, η οποία τελικά κέρδισε και μάλιστα για δύο περιουσίες της πήρε αποκατάσταση. Στην Τύμπου ουδεμία βοήθεια. Τέλος, στην υπόθεση του Βαρωσιού έχει μια υποτονική υποστήριξη των 2½ σελίδων. Μάλιστα, στην τελευταία ζητά το Κτηματολόγιο και €3,000 για να δώσει εκτίμηση, πράγμα πρωτόγνωρο.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι το θέμα του ύψους των αποζημιώσεων είναι πολύ σημαντικό. Με βάση ποιες αξίες θα υπολογιστούν οι ζημιές για τα ενοίκια; Με αυτές των κατεχομένων ή με αυτές των ελεύθερων περιοχών; Μεγάλη η διαφορά και μεγαλύτερη η ευθύνη του Κράτους για την μη-συνεργασία του Κτηματολογίου.

Προτρέπετε επανειλημμένα σε ομαδική προσφυγή όσων κατέχουν περιουσίες στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού. Μπορεί αυτό να αποτελέσει, έστω εν μέρει, τροχοπέδη στην τουρκική προκλητικότητα;

Η Τουρκία θέλει να ανοίξει το Βαρώσι για να χρησιμοποιήσει το παραλιακό μέτωπο και να το αναπτύξει. Έτσι εάν μπορούμε να εμποδίσουμε αυτή την ανάπτυξη τότε υπάρχει πιθανότητα να μην το ανοίξει.

Ο μόνος νομικός τρόπος που οδηγεί στο ΕΔΑΔ είναι η αίτηση στην ΕΑΙ όπου ο ιδιοκτήτης ή ο κληρονόμος του θα ζητά: (α) επιστροφή και (β) τα διαφυγόντα ενοίκια από το 1974. Δεν συμβουλεύω τον κόσμο να πωλήσει την περιουσία του. Απλά να την διεκδικήσει. Πιστεύω ότι ο Δήμος, το ΕΒΕΑ και Αμμοχωστιανοί δικηγόροι μπορούν να τον βοηθήσουν να το κάνει, αν το αποφασίσει βέβαια.

Πόσο ανεδαφικοί μπορούν να είναι νομικά οι ισχυρισμοί Τουρκίας-ψευδοκράτους περί περιουσιών του ΕΒΚΑΦ;

Κατά το Τουρκοκυπριακό δίκαιο από το 2005 το ΕΒΚΑΦ, με δικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου της υποτελούς στην Τουρκία τοπικής διοίκησης, αποφάσισε δήθεν ότι μεγάλο μέρος του Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Η ανατροπή αυτή μπορεί να γίνει μόνο στο ΕΔΑΔ. Ήδη υπάρχει μια υπόθεση όπου όπως αναφέρω πιο πάνω, το Κράτος είναι υποτονικό αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ο Δρ Κουτσιούκ και ο κ. Ντενκτάς πήραν (εκ μέρους της Τουρκικής Κοινότητας περιλαμβανομένου του ΕΒΚΑΦ) το 1960 από το Αγγλικό στέμμα £1.500.000 Στερλίνες για πλήρη διευθέτηση όλων των απαιτήσεων τους για ζημιές στις περιουσίες τους. Τώρα άλλαξαν γνώμη! Πρέπει να αποδείξουμε αυτό τον αποικιακό συμβιβασμό που είναι στο “Παράρτημα U” της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης ενώπιον του ΕΔΑΔ. Αν δεν το κάνουμε, το Βαρώσι μένει στο ΕΒΚΑΦ!

Παρά το ότι πολλοί είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τις προσπάθειες για την Αμμόχωστο ως “Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού” εντούτοις, το θέμα της Αμμοχώστου παραμένει ένα πρόβλημα κυρίως ανθρωπιστικό. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των Βαρωσίων από την σκοπιά ενός νομικού που επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Το Βαρώσι είναι η τέλεια νομική υπόθεση για διεκδίκηση αποκατάστασης διότι δεν υπάρχει κανένας μέσα – δεν υπάρχει χρήστης.

Για να πάει κάποιος στο ΕΔΑΔ, πρέπει πρώτα να εξαντλήσει τα Τουρκικά εσωτερικά ένδικα μέσα στα κατεχόμενα. Αυτό αρχίζει με την ΕΑΙ και συνεχίζει στα Δικαστήρια εκεί. Αν δεν κάνεις αίτηση δεν μπορείς (νομικά ομιλούντες) να διεκδικείς επιστροφή εναντίον της Τουρκίας. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο που μιλούν για τις 280 αιτήσεις στην ΕΑΙ; Δυστυχώς, μας έχουν ήδη προειδοποιήσει για το τι σχεδιάζουν. Εμείς πρέπει να αντιδράσουμε.

Αυτό βέβαια είναι η επιλογή του καθενός. Μετά από 46 χρόνια απραξίας του Κράτους πιστεύω είναι καιρός οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν δράση, αν βέβαια θέλουν επιστροφή. Αν θέλουν μόνο αποζημίωση, τότε μπορούν να περιμένουν την λύση του Κυπριακού.

Ένα μήνυμα για τον κόσμο της Αμμοχώστου.

Το Βαρώσι είναι ο φάρος της λύσης του Κυπριακού. Αν ο φάρος αυτός σβήσει, τότε η πορεία προς την λύση έχει χαθεί.

Famagusta.News