Αμμόχωστος – Μαριούπολη: Η ίδια ιστορία με διαφορετικούς πρωταγωνιστές

Δύο πόλεις, δύο εισβολείς, τα συμφέροντα και το μέλλον των πόλεων...

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 98

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Αμμόχωστος και Μαριούπολη.

Κύπρος και Ουκρανία.

Τουρκία και Ρωσία.

Είναι δύο διαφορετικές πόλεις με πολλά κοινά.

Tουρκική Εισβολή

Ήταν Σάββατο, 20 Ιουλίου 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στο νησί μας. Καπνοί από τις εκρήξεις και οι κραδασμοί και ο κρότος των μυδραλλιοβόλων εκκωφαντικοί.

Τα χαράματα της 14ης Αυγούστου ο Τουρκικός Αττίλας βομβαρδίζει την Αμμόχωστο. Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την Αμμόχωστο την οποία πάτησε η τουρκική μπότα χωρίς καμία αντίσταση.

Πρόφαση; H προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Ρωσική Εισβολή

Ήταν Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία.

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες ξεκίνησαν την επίθεση από τις περιφέρειες του Λουγκάνσκ, του Σούμι, και του Χάρκοβο (ανατολικά, από τη χερσόνησο της Κριμαίας) και Ζιτόμιρ και Τσερνίχιβ (στη μεθόριο με τη Λευκορωσία).

Στόχος; «H υπεράσπιση των ανθρώπων που επί οκτώ χρόνια υφίστανται διωγμούς και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου» και ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη «όσοι διέπραξαν πολλαπλά εγκλήματα εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αμμόχωστος και Μαριούπολη χάθηκαν με τον ίδιο τρόπο

25 μέρες είχε μείνει ανοχύρωτη η Αμμόχωστος. Ο Τουρκικός στρατός επικεντρώθηκε στην προάσπιση του εσωτερικού της χώρας. Στόχος η Λευκωσία και οι κωμοπόλεις των χωριών της Μεσαορίας.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις είχαν επικεντρωθεί στις μάχες στο Κίεβο και το Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να μείνουν λίγες δυνάμεις προς υπεράσπιση της Μαριούπολης.

Τουριστικά θέρετρα

«Πόλη – φάντασμα»

Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αποκαλείται «πόλη φάντασμα», αφού από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

2020

Οι κατοχικές αρχές άνοιξαν τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου τον Οκτώβριο του 2020. Στις 15 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής, όπου επιτρέπεται η είσοδος σε όλους.

Σημειώνεται ότι το 2016 και το 2017 άνοιξαν δύο παραλίες στον Άγιο Μέμνωμα, μία αρχικά μόνο για τα μέλη του κατοχικού στρατού και μετέπειτα η άλλη για πολίτες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας μόνο.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ανοίγουν ακόμη ένα κομμάτι παραλίας στο Βαρώσι οι κατοχικές αρχές, δίνοντας συνέχεια στο μπαραζ παρανομων ενεργειών στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Σκοπός; Η Αμμόχωστος να μετατραπεί σε ένα ακόμα τουριστικό θέρετρο το οποίο θα αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων.

Τί θα απογίνουν τα ερείπια της Μαριούπολης

Oι Ρώσοι έχουν κάνει ήδη τα σχέδια τους για το μέλλον της Μαριούπολης και δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που βλέπουμε να γίνονται στην Αμμόχωστο. Η υπό κατάληψη ουκρανική πόλη, θα ανοικοδομηθεί και θα μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο.

Ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένιες Πούσιλιν, εξέφρασε την πρόθεση των αυτονομιστών να γίνει η Μαριούπολη τουριστικό- θέρετρο. «Αποστολή μας είναι να γίνει η Μαριούπολη μια πόλη-θέρετρο, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει πριν», δήλωσε σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο.

Λιμάνια

Το Λιμάνι της Αμμοχώστου

Το κύριο λιμάνι του νησιού.

Εξυπηρετούσε το εμπόριο της Πόλης του Ευαγόρα αλλά και ολόκληρου του νησιού. Έγιναν προσπάθειες για διάφορες αναβαθμίσεις με την τελευταία να γίνεται το 1965, όπου η χωρητικότητα του υπερδιπλασιάστηκε. Έτσι το λιμάνι μπορούσε πια να εξυπηρετεί συγχρόνως μέχρι και 18 πλοία.

Την μερίδα του λέοντος είχε σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων.

Το 1973, από τα 2.926 ατμόπλοια και ιστιοφόρα που αγκυροβόλησαν στο νησί, τα 1.810 στάθμευσαν στο Λιμάνι Αμμοχώστου ξεφορτώνοντας 2.601.950 τόνους εμπορευμάτων.

Από το 1970 το Λιμάνι Αμμοχώστου άρχισε να αναπτύσσει σημαντική επιβατική κίνηση λόγω του τουρισμού που την είχε καταστήσει ως εν εκ των κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως για την εποχή.

Οι αφίξεις στο Λιμάνι της Αμμοχώστου τον Ιούνιο του 1974 οι αφίξεις στο Λιμάνι Αμμοχώστου έφτασαν τις 2.205 και οι αναχωρήσεις στις 2.137.

Γεωπολιτική και Εμπορική η σημασία και των δύο Λιμανιών

Ο πλήρης έλεγχος της Αζοφικής θάλασσας αλλά και το 50% της Ουκρανικής ακτής της Μαύρης θάλασσας, μετά την κατάκτηση της Μαριούπολης από την Ρωσία στερεί από την Ουκρανία το εμπόριο και την δυναμική που κατείχε όπως ακριβώς έγινε και με το λιμάνι Αμμοχώστου…

Με πληροφορίες από zougla.gr, cnn.gr και Δήμος Αμμοχώστου, Στατιστική Υπηρεσία

Της Άντρης Φλουρέντζου