Αντίπαλος όλων η αποχή για τη δημαρχία Αμμοχώστου

Αμμόχωστος exclusive, Δήμος Αμμοχώστου

Το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν και συνάμα και η μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι πέντε υποψήφιοι για τη δημαρχία της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, λέγεται αποχή. Τα μηνύματα από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες. Το γεγονός ότι οι εκλογές έχουν καθοριστεί στις 25 Αυγούστου, περίοδο δηλαδή διακοπών κατά την οποία μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων πιθανότατα να βρίσκεται στο εξωτερικό ή να παραθερίζει σε κάποιο τουριστικό θέρετρο του εσωτερικού, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους αντιμετωπίστηκε θετικά αρχικά το ενδεχόμενο αποφυγής του στησίματος καλπών με υποψήφιο κοινής συναίνεσης. Η προσπάθεια, ωστόσο, αυτή κατέρρευσε νωρίς.

Όλα αυτά, σε μία εποχή μάλιστα που το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται διαρκώς στην πολιτική επικαιρότητα όντας μέρος του πολιτικού παιχνιδιού της Άγκυρας στο Κυπριακό και η συμμετοχή των Αμμοχωστιανών στις κάλπες κρίνεται σημαντική για να στείλει το δικό της μήνυμα στον αγώνα για επιστροφή. Το κατά πόσο αυτό θα γίνει κατορθωτό, δηλαδή να υπάρξει τελικά συμμετοχή, είναι κάτι το οποίο θα απαντηθεί την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου. Είναι όμως προφανές ότι και οι πέντε υποψήφιοι θα ποντάρουν στην ευαισθησία των Αμμοχωστιανών, προκειμένου να τους πείσουν να προσέλθουν στις κάλπες. Σίμος Ιωάννου, Νίκος Κάρουλλας, Ανδρέας Λόρδος, Λίνος Παπαγιάννης και Γεώργιος Σταυρή, από την περασμένη Παρασκευή, μετά και την πάροδο της περιόδου υποβολής ενστάσεων, μπήκαν και επίσημα στη μάχη για τη διαδοχή του Αλέξη Γαλανού, απευθυνόμενοι προς τους 31.589 εκλογείς του Δήμου Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Έπαρχος Αμμοχώστου κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων την περασμένη Πέμπτη.

Στην επαρχία Λεμεσού βρίσκονται οι πιο πολλοί ψηφοφόροι καθώς εκεί κατέληξαν μετά την εισβολή οι περισσότεροι Βαρωσιώτες διωκόμενοι από τους Τούρκους εισβολείς και εκεί λειτουργούν στην προσφυγιά και τα γραφεία του δήμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκλογείς της Αμμοχώστου ανέρχονται συνολικά γύρω στους 12.500, ενώ σε αριθμό ακολουθούν οι Αμμοχωστιανοί στην επαρχία Λάρνακας οι οποίοι ανέρχονται γύρω στις 10 χιλιάδες. Στη Λευκωσία οι εκλογείς της Αμμοχώστου είναι 4.500, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου 3.500, ενώ στην επαρχία Πάφου βρίσκονται 1.200 εκλογείς.

Χθες, επίσης, ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα και η κατανομή εκλογέων που θα ψηφίσουν για την εκλογή δημάρχου Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Εφόρου Αναπληρωματικής Εκλογής, Εφόρου Αμμοχώστου Γεώργιου Χρυσαφίνη, αναφέρεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα με μία ώρα διακοπή από τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Για τη διενέργεια των εκλογών θα λειτουργήσουν συνολικά 44 εκλογικά κέντρα, δηλαδή 4 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, 7 στη Λευκωσία, 13 στη Λάρνακα, 19 στη Λεμεσό και 1 στην Πάφο.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016, η συμμετοχή στις κάλπες κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καταγράφοντας ένα αρνητικό ρεκόρ. Σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία είχε υψηλό ενδιαφέρον και όπως αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος, η μάχη κρίθηκε μόλις για 26 ψήφους και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν όλα ανοικτά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Εκλογών, σε σύνολο 31.439 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 12.560, δηλαδή σε ποσοστό μόλις το 39,84% των ψηφοφόρων, ενώ 18.870 ψηφοφόροι προτίμησαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα ο Αλέξης Γαλανός είχε επανεκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά δήμαρχος Αμμοχώστου, λαμβάνοντας 4.941 ψήφους ή ποσοστό 41,73%. Ο Σίμος Ιωάννου, ο οποίος είναι και σήμερα υποψήφιος για τη δημαρχία είχε λάβει 4,918 ψήφους ή ποσοστό 41,54%. Υποψήφιοι ήταν επίσης και τότε όπως και σήμερα οι Ανδρέας Λόρδος που έλαβε 1.623 ψήφους ή ποσοστό 13,71% και Γεώργιος Σταυρή ο οποίος έλαβε 357 ψήφους ή ποσοστό 3,02%.

Στις εκλογές του 2011 ο Αλέξης Γαλανός είχε επανεκλεγεί στη δημαρχία της κατεχόμενης πόλης άνευ ανθυποψηφίου. Ως εκ τούτου δεν είχαν στηθεί κάλπες για τη δημαρχία. Η ανακήρυξή του έγινε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υποβολής υποψηφιοτήτων, στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου. Ο Αλέξης Γαλανός τότε είχε τη στήριξη όλων των κομμάτων. Αυτό δηλαδή που δεν έγινε κατορθωτό σήμερα είχε γίνει κατορθωτό το 2011 όταν όλα τα κόμματα αποφάσισαν τη στήριξη του Αλέξη Γαλανού. Όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο Σίμος Ιωάννου, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, υπήρχε μία άριστη συνεργασία όλων των κομματικών ομάδων με τον Αλέξη Γαλανό για θέματα του δήμου, και ο ίδιος είχε τότε προτείνει τη στήριξή του και από μέρους του ΑΚΕΛ της υποψηφιότητάς του. Πράγμα το οποίο τελικά έγινε και ως εκ τούτου ο Αλέξης Γαλανός έχοντας τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, του τότε ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων και της Έπαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, δεν άφηνε περιθώριο αμφισβήτησής του από κανένα και έτσι επανεξελέγη πανηγυρικά για δεύτερη θητεία.

Το 2006 ήταν η αρχή της δημαρχίας του Αλέξη Γαλανού στον κατεχόμενο δήμο της πόλης του Ευαγόρα. Έχοντας τη στήριξη του ΔΗΣΥ, κατάφερε να λάβει ποσοστό 55,78% και να εκλεγεί δήμαρχος, έναντι του Γιαννάκη Σκορδή, ο οποίος επαναδιεκδικούσε έχοντας τη στήριξη των κομμάτων της τριμερούς ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ.

Αντιπαράθεση ΕΔΕΚ – ΑΚΕΛ για τον Σ. Ιωάννου

Η απόφαση της ΕΔΕΚ την περασμένη Παρασκευή να μη στηρίξει κανέναν από τους υποψηφίους για τη δημαρχία της Αμμοχώστου, προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ καταγγέλλει ότι το ΑΚΕΛ διά μέσου της Χαραυγής ασχολείται με την απόφαση της ΕΔΕΚ να μη στηρίξει κανέναν από τους υποψηφίους για τη δημαρχία της Αμμοχώστου «με τρόπο που γεννά το ερώτημα: Πότε και σε ποιον το ΑΚΕΛ έθεσε το όνομα του Σίμου Ιωάννου ως κοινό υποψήφιο για τη δημαρχία της Αμμοχώστου, αντιθέτως στο τραπέζι της συζήτησης έθεσαν άλλο όνομα του οποίου το ενδιαφέρον για τις εκλογές αποσύρθηκε στη συνέχεια», σημειώνει η ΕΔΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ αποφάσισαν τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σίμου Ιωάννου, ενώ ο ΔΗΣΥ έλαβε απόφαση κατόπιν εισήγησης της επαρχιακής επιτροπής του κόμματος, για στήριξη του Νίκου Κάρουλλα. Το ΕΛΑΜ κατέρχεται με τον βουλευτή του κόμματος Λίνο Παπαγιάννη, ενώ οι Ανδρέας Λόρδος και Γεώργιος Σταυρή κατέρχονται ως ανεξάρτητοι.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια εξεύρεσης κοινής υποψηφιότητας μετά από πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο ΔΗΣΥ και τη θετική ανταπόκριση και των υπολοίπων κομμάτων. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ των κομμάτων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και ως εκ τούτου στο τέλος της ημέρας ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του με δικό του υποψήφιο.

Πηγή: Φιλελεύθερος