Εκδήλωση στο Γουέστμινστερ για την κυπριακή ανεξαρτησία και την Αμμόχωστο

Tοποθέτηση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου, ο οποίος περιέγραψε συγκινημένος το πώς έχει επηρεάσει η τουρκική κατοχή τον ίδιο, την οικογένειά του και το εκκλησίασμα

01 17 exclusive

Εκδήλωση στο βρετανικό κοινοβούλιο για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας διοργάνωσαν το βράδυ της Τρίτης ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας και η βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (APPG) για την Κύπρο.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ην. Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αφού υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Ην. Βασίλειο στο Κυπριακό, είπε πως στόχος εκδηλώσεων σαν την προκείμενη είναι να διατηρηθεί η προσοχή των βρετανικών κέντρων λήψης αποφάσεων στην Κύπρο.

Στη συνέχεια σημείωσε πως αν και ίσως είναι εύκολο μετά από 49 χρόνια να ξεχνάει κανείς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Κύπρος τελεί ακόμα υπό κατοχή τμήματος του εδάφους της.

Κατά δεύτερο, κάνοντας αναφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, υπενθύμισε πως η Κύπρος έχει αποδείξει πως συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, βοηθώντας μάλιστα στην τρέχουσα κρίση με την ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία.

Τέλος στάθηκε στην Αμμόχωστο και στη συστηματική παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για μία «υφέρπουσα καταπάτηση» που πρέπει να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της, διότι αν δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του εδάφους τότε θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολη η αναγκαία γρήγορη επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ύπατος Αρμοστής κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο» και χαιρετίζοντας την «πολύ ξεκάθαρη» θέση του Λονδίνου υπέρ λύσης εντός πλαισίου Ην. Εθνών, βασισμένης στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Το μέλος της APPG για την Κύπρο Κάρολαϊν Νόουκς, βουλευτής των Συντηρητικών στο Σαουθάμπτον, τόνισε επίσης την ανάγκη επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποκατασταθεί η αρχή που έχουν εδραιώσει τα Ην. Έθνη υπέρ επιδίωξης λύσης ΔΔΟ. Διαβεβαίωσε δε τα παριστάμενα μέλη της παροικίας ότι έχουν πολλούς φίλους στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε σύντομη παρέμβαση ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου Ανδρέας Καζαμίας μετέφερε τη μεγάλη απογοήτευση από τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και καταδίκασε τις «προκλητικές, παράνομες και καταδικαστέες» παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ Δρ Βασίλης Μαύρου επιχείρησε μία σύνοψη της ιστορίας του Κυπριακού και της κατάστασης στην Αμμόχωστο από την ανεξαρτησία και μετά, σχολιάζοντας ότι η ανεξαρτησία δεν εκπλήρωσε τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, λόγω της φιλοδοξίας της Τουρκίας για διχοτόμηση του νησιού.

Ζήτησε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τα Ηνωμένα Έθνη και από το Ηνωμένο Βασίλειο στην εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Κύπρο, με αίτημα για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων υπό τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαρίθμησε στη συνέχεια παραβιάσεις ψηφισμάτων και διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, από την πρόθεση εποικισμού της περίκλειστης πόλης και την ανέγερση κατοικιών σε ελληνοκυπριακή κατεχόμενη γη μέχρι τη «νέα εισβολή» που όπως είπε έχει συντελεστεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σκοπός της Τουρκίας είναι να σαμποτάρει οποιεσδήποτε πιθανές διαπραγματεύσεις για επανένωση του νησιού», είπε ο Δρ Μαύρου και πρόσθεσε πως «απώτερος τουρκικός στόχος είναι η αλλαγή στη δημογραφική ισορροπία της Κύπρου».

Σημειώνοντας ότι σε επικοινωνία μαζί του η βρετανική πολιτική ηγεσία των κομμάτων έχει ξεκαθαρίσει τη στήριξη σε λύση ΔΔΟ και έχει απορρίψει τη λύση δύο κρατών, κατέληξε πως αυτό που ζητούν οι Κύπριοι είναι να επιδείξει το Λονδίνο αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα και διεθνή ηγεσία ώστε να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα, κάτι που σημαίνει ότι ίσως η μοναδική επιλογή για να πειστεί η Τουρκία να είναι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

Ακολούθησε τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου, ο οποίος περιέγραψε συγκινημένος το πώς έχει επηρεάσει η τουρκική κατοχή τον ίδιο, την οικογένειά του και το εκκλησίασμα.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής βορείου Λονδίνου και τέως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν που δήλωσε πολύ λυπημένος από την αμετάβλητη κατάσταση στην Κύπρο εδώ και 49 χρόνια.

Συμφώνησε με τον Δρ Μαύρου ότι απαιτείται πιο αποφασιστική στάση από τα Ηνωμένα Έθνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. «Θα έπρεπε και θα μπορούσε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σχετικά με την Κύπρο», εκτίμησε ο κ. Κόρμπιν.

«Η Βρετανία έχει έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο να παίξει ως εγγυήτρια δύναμη και η βρετανική κυβέρνηση, τόσο η τωρινή όσο και αυτή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να πιεστεί να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά την επανένωση», κατέληξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο βουλευτής της Γλασκώβης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Κρις Στίβενς αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων και στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Κάλεσε δε σε επιστροφή των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο συνδιοργανωτής Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ, επί δεκαετίες βουλευτής των Συντηρητικών στο Κεντ, που σημείωσε ότι η Αμμόχωστος χάθηκε διότι η απουσία αντίδρασης από τη βρετανική κυβέρνηση μετά τον πρώτο Αττίλα έδωσε το έναυσμα στους Τούρκους εισβολείς να προχωρήσουν περαιτέρω.

Τόνισε ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί» ο εποικισμός της Αμμοχώστου από την Τουρκία και πρόσθεσε πως η δική του εμπειρία δείχνει πως οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να συμβιώσουν και να συνεργαστούν στη μία ενιαία Κύπρο που υπάρχει. «Η Κύπρος δεν ανήκει στο Ην. Βασίλειο, δεν ανήκει στην Τουρκία ή στην Ελλάδα, ανήκει σε εσάς», είπε στους συγκεντρωμένους Κύπριους.

Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να βρεθεί λύση είναι να αρχίσουν οι δύο πλευρές ξανά τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών.

Διαβεβαίωσε δε ότι η Κύπρος έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», κατέληξε,.

Παρόντες στην εκδήλωση, πέρα από τους δεκάδες Κύπριους της παροικίας, ήταν επίσης κι άλλοι βουλευτές, όπως οι Μάικ Γουντ, Μάρτιν Βίκερς, Πίτερ Γκραντ.

Πηγή: ΚΥΠΕ