Η κυβέρνηση στοχεύει σε ΟΗΕ και ΕΕ για Αμμόχωστο

Πόλη Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου, ΟΗΕ, Τουρκία

Διπλωματική και νομική μάχη και για το θέμα της Αμμοχώστου δίνει η Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυπριακή κυβέρνηση κινείται τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξουν και για το θέμα της Αμμοχώστου συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

Η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύει σε αναφορά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η οποία θα είναι έτοιμη αργότερα αυτό τον μήνα. Το θέμα αυτό θα εγείρει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εντός των επόμενων ημερών. Η συνάντηση του ΠτΔ με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ αναμένεται να καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και είτε θα πραγματοποιηθεί στην οικία του Ν. Αναστασιάδη στη Λεμεσό είτε στο Προεδρικό.

Η δεύτερη κίνηση προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στα πλαίσια του συμβουλίου υπουργών στα μέσα Ιουλίου. Θα τεθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμπληρωματικά στις υφιστάμενες καταγγελίες για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε πως η κυβέρνηση, «δηλαδή ο υπουργός Εξωτερικών, η διπλωματική υπηρεσία, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα ΗΕ, προβαίνουν σε εκείνα τα διαβήματα, τα οποία είναι κατάλληλα προκειμένου να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση προβαίνει σε όλα εκείνα τα διαβήματα για να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς. Προκειμένου να αποτραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από την επισήμανση και καταγγελία προς τα ΗΕ για μια ακόμα φορά έχει εκφράσει την απόλυτη ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση ζητά από τα ΗΕ να δράσουν, εφόσον έχουμε ήδη την πρωτοβουλία που ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ έχει αναλάβει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.
Το κατοχικό καθεστώς φαίνεται ότι ρίχνει το βάρος των προσπαθειών του προς την κατεύθυνση του ΕΔΑΔ, θεωρώντας ότι μέσω αυτή της οδού θα πετύχει μια απόφαση που θα νομιμοποιεί κατά κάποιο τρόπο τις διεκδικήσεις του ΕΒΚΑΦ στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ, το ΕΒΚΑΦ έχει «ισχυρά ερείσματα» στο θέμα των Βαρωσίων και πως ο ίδιος μιλά με βάση έγγραφα και πληροφορίες που έλαβε από το ΕΒΚΑΦ, που είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις θέσεις του στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας και στα διεθνή δικαστήρια. Ο Ε. Τατάρ είπε πως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που θα γίνει θα ανακοινωθεί ένας οδικός χάρτης που θα λαμβάνει υπόψη «τους τίτλους του ΕΒΚΑΦ και τους κατοίκους των Βαρωσίων πριν το 1974». Κάνοντας λόγο για «αδιαλλαξία» και «εχθρικά βήματα» της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως «τα Βαρώσια δεν είναι πλέον θέμα που αφορά τα ΜOE».

Ως εκ τούτου «η κυβέρνησή μας θα επιλύσει το θέμα των Βαρωσίων ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας για διαχείριση των αιτήσεων από τους πρώτην κατοίκους και τον ΕΒΚΑΦ για τα Βαρώσια, στο πλαίσιο των νόμων της τδβκ και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ», ανέφερε. Επέκρινε επίσης τους Τ/κ που συμμετείχαν στην εκδήλωση για τα Βαρώσια που έγινε στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Είπε πως η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα θα συνεχίσει να ακολουθεί μια ενεργό πολιτική προάσπισης των δικαιωμάτων των Τ/κ.

Γαλανός: Διπλή επίθεση από την τουρκική πλευρά

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ ΑΚΕΛ, είπε πως είναι ολοφάνερο ότι η τουρκική πλευρά έχει εξαπολύσει επίθεση σε δύο μέτωπα, ένα στη θάλασσα και ένα στη στεριά για να προωθήσει διχοτομικές λύσεις.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία αισθάνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσει και δεν πρέπει αυτή τη φορά να θεωρήσουμε ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι μια απλή μπλόφα, γιατί έχοντας εγείρει και ένα παραμύθι όπως αυτό του ΕΦΚΑΦ πιθανόν να προχωρήσουν σε νέα τετελεσμένα. «Αν αφεθούν να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια της τουρκικής πλευράς θα είναι τέτοιο το χάσμα που θα δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων που δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε συνομιλίες στο μέλλον ή σε μια λύση επανένωσης», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη συμφωνία του με τον κ. Κυπριανού ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για συνομιλίες και λύση, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να σώσουμε πολλά πράγματα εκτός αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η λύση βρίσκεται μέσα στο περίγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να δεχθούμε απαράδεκτες και μη λειτουργικές προτάσεις.

Ο κ. Γαλανός είπε πως ο δήμος ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σοβαρά το υπόμνημά του και να προχωρήσουν προς συγκεκριμένες ενέργειες τόσο προς το ΣΑ του ΟΗΕ όσο και προς τον ίδιο τον ΓΓ του Οργανισμού, καθώς και προς την ΕΕ, για να αντιμετωπιστούν οι εχθρικές κινήσεις από μερίδα της τ/κ ηγεσίας. Επίσης, είπε, ζητούν από τον Μουσταφά Ακιντζί να θέσει ξεκάθαρα ότι μελλοντικές κινήσεις όσο παραμένει στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας θα γίνονται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, καθώς μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά κανείς δεν διαφωνεί ότι δεν θέλουμε τη διχοτόμηση του τόπου.

Απαντώντας σε προτροπή Τ/Κ πολιτικού όπως οι Αμμοχωστιανοί σταματήσουν να ζουν με τις αναμνήσεις τους, ο κ. Γαλανός απάντησε πως προτιμούν να ζουν με τις αναμνήσεις τους παρά με τους εφιάλτες τους και από τους εφιάλτες που θα επέλθουν αν ο τόπος δεν επανενωθεί και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Πηγή: Philenews/Ανδρέας Πιμπίσιης