ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο εποικισμός Αμμοχώστου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ammochostos01 ΓΓ ΑΚΕΛ, Επανέναρξη διαπραγματεύσεων, εποικισμός Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Το θέμα των τουρκικών απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Αμμοχώστου τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου και μέλη του Δήμου.

«Έχουμε ανταλλάξει σκέψεις και απόψεις για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και η δική μας άποψη είναι ότι θα μπορούσε οι τουρκικές απειλές να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εάν και εφόσον επανάρχιζαν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις οι οποίες θα είχαν ως στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Συμφωνία όμως, η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο κι όχι στην οποιαδήποτε άλλη βάση», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού.

Και βέβαια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, συνέχισε, είναι σημαντικό η τουρκική πλευρά με την επανέναρξη τους να τερματίσει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις είτε αυτές αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε την πόλη της Αμμοχώστου.

«Έχουμε κάμει μια ανταλλαγή απόψεων για το τι είχε προταθεί στο παρελθόν αναφορικά με τον Δήμο Αμμοχώστου. Εμείς επιμένουμε ότι εκείνο το οποίο πρέπει να κυριαρχεί στις προσπάθειες όλων μας είναι η υλοποίηση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 550 και 789 που προνοούν για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων και ιδιοκτητών κάτω από την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια του Δήμου για να επιλυθεί το πρόβλημα της πόλης της Αμμοχώστου έστω και πριν από την λύση του Κυπριακού γνωρίζοντας βέβαια πόσο δύσκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Συζητήσαμε και τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει μετά από την πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων. Είναι και δική μας έντονη πεποίθηση ότι ο Δήμος Αμμοχώστου δικαιούται να ηγείται της Ένωσης των Κατεχομένων Δήμων. Είναι μια πόλη σύμβολο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θεωρούμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χωρούν οι όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας ότι το ΑΚΕΛ θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους στον αγώνα που δίνουν για την προώθηση των συμφερόντων του Δήμου της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου είπε ότι έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου και γενικά το Κυπριακό.

«Το ΑΚΕΛ ήταν πάντα δίπλα στον Δήμο Αμμοχώστου. Συμφωνούμε πλήρως και στο περίγραμμα λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Όσον αφορά τις απόψεις μας για τις διαπραγματεύσεις νομίζουμε ότι η ολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα βοηθήσει ή ακόμη και η έναρξη των συνομιλιών, θα είναι εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου», σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενέργειες οι οποίες γίνονται από την Τουρκία τον τελευταίο καιρό με μια συνολική προσπάθεια του Δήμου Αμμοχώστου, των κομμάτων και της Κυβέρνησης μπορούν εν μέρει να αποτραπούν διότι πάνω από όλα, όπως ανέφερε, πρέπει να είναι η έναρξη των συνομιλιών που θα γίνουν τον Δεκέμβριο. «Ελπίζουμε ότι θα ευοδώσουν, να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα διότι η συνολική λύση του Κυπριακού δεν είναι άλλη, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς αμφιταλαντεύσεις», πρόσθεσε.

Είπε ότι ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τον τελευταίο καιρό με συναντήσεις στο εξωτερικό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με διάφορους πρέσβεις. «Σε λίγο θα έχουμε μια συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα, έχουμε συναντήσει και άλλους πρέσβεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη Μεγάλη Βρετανία πριν λίγες μέρες ήταν αντιπροσωπεία του Δήμου», συμπλήρωσε.

Ελπίζουμε, συνέχισε, αυτές οι προσπάθειες να πείσουν τους ξένους ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι ξεκάθαρο, στηρίζεται πάνω στις αποφάσεις Κορυφής και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του 550 και 789.

«Ελπίζουμε ότι η απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δεν είναι θέμα Αμμοχωστοποίησης, είναι θέμα το οποίο υπάρχει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζουμε ότι σύντομα όχι μόνο η περίκλειστη πόλη θα αποδοθεί αλλά θα γίνει μια επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα βοηθήσει ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.