Ο Δήμος Αμμοχώστου εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

ammochostos Δήμος Αμμοχώστου, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου

Την έντονη ανησυχία τους για τη στασιμότητα και την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό εξέφρασαν οι Αμμοχωστιανοί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός και δημοτικοί σύμβουλοι Αμμοχώστου ζήτησαν συνάντηση και έγιναν χθες δεκτοί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στον οποίο εξέφρασαν με έντονο τρόπο την απογοήτευσή τους για εξελίξεις οι οποίες καθηλώνουν κάθε ελπίδα για επιστροφή στην πόλη τους.

GALANOS PROEDRIKO Δήμος Αμμοχώστου, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου
ΠτΔ – Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου
Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος

Δεν είναι ΜΟΕ

Η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον Πρόεδρο να θέτει το θέμα της Αμμοχώστου και εκτός διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα, και όχι ως ΜΟΕ. Ο ΠτΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του ”Π”, τους εξήγησε πως το θέμα της Αμμοχώστου ως ΜΟΕ τίθεται ως προετοιμασία επιστροφής της πόλης, εφόσον προβλέπεται εμπλοκή τεχνικών επιτροπών για διενέργεια μελετών και ερευνών, κάτι το οποίο δεν έχει προχωρήσει.

Θέλουν λύση

Πάντως έντονη είναι η ανησυχία των Αμμοχωστιανών και για τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα περί σχεδίου Β’, το οποίο ”λύνει” το περιουσιακό στο πρότυπο Σκουρίδη. Δηλαδή, ανοίγοντας κάποιες περιοχές της κλειστής πόλης και καλώντας τους Βαρωσιώτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, όπως επετράπη στην υπόθεση Σκουρίδη στον Λάρνακα της Λαπήθου. Ο Δήμος Αμμοχώστου δεν επιθυμεί και δεν ευνοεί την επιστροφή στην Αμμόχωστο υπό κατοχή.

Απώλεια χρήσης

Η αντιπροσωπεία των Αμμοχωστιανών ήγειρε και το θέμα της απώλειας χρήσης περιουσίας, ζητώντας να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες για καταβολή επιδόματος απώλειας χρήσης. Είπαν στον Πρόεδρο ότι εδώ και 45 χρόνια υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και πως οι πρόσφυγες πλήρωσαν όλο το κόστος της εισβολής.

Πρόσφυγες πιέζουν για απώλεια χρήσης

Ο ισχυρισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στον ”Πολίτη” τον περασμένο μήνα ότι το επίδομα για απώλεια χρήσης περιουσίας προς τους πρόσφυγες που είχε τεθεί προεκλογικά ήταν κάτι το οποίο ”ελέχθη από έναν εκ των υπουργών” και όχι δέσμευση, προκαλεί πάντως αντιδράσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες ευρύτερα, οι οποίοι ελλείψει κοινής οργανωμένης δομής, δεν δύνανται να τις μεταδώσουν στο πλατύ κοινό.

Όσοι πάντως είναι πρόσφυγες, ή έχουν στην οικογένειά τους πρόσφυγες ή συναναστρέφονται με πρόσφυγες, σίγουρα θα ακούνε τις συζητήσεις αυτές να γίνονται με ένταση και με τεράστια απογοήτευση.

Ξεσπούν στο ίντερνετ

Είναι χαρακτηριστικές οι συζητήσεις που διεξάγονται σε κλειστές ή και ανοικτές ομάδες προσφύγων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χθες, σε μία εξ αυτών από το διαμέρισμα της επαρχίας Μόρφου, άνοιξε ξανά η συζήτηση για την απώλεια των περιουσιών τους, το γεγονός ότι πληρώνουν ολόκληρο το βάρος της εισβολής και κατοχής και κυρίως ότι χάνουν και την τελευταία ελπίδα για επιστροφή στη βάση λύσης του Κυπριακού.

Σκέφτεται άλλους τρόπους

Σύμφωνα με πληροφορίες του ”Πολίτη”, όταν ηγέρθη το θέμα από την ομάδα Αμμοχωστιανών χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έλαβαν την ίδια σχεδόν απάντηση που έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης και στη συνέντευξή του στον ”Πολίτη”. Ότι, δηλαδή, ήταν μια ιδέα ενός υπουργού, μετά από την έντονη συναισθηματική φόρτιση ύστερα από το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Τους είπε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά έχει σκέψεις για άλλους τρόπους αποζημίωσης. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες.

Ο Δήμος Αμμοχώστου δίνει σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη τόσο για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και για το θέμα της απώλειας χρήσης περιουσίας στους πρόσφυγες.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ