Πρωτοβουλία για Βαρώσια: Δυο κοινότητες, μία οντότητα

Untitled1 Βαρώσια, Νέα Αμμοχώστου

Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διάφορες ανακοινώσεις της Τ/κ πλευράς για τα σχέδια να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου υπό Τ/κ διοίκηση, συζήτησαν μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο (Δ.Π.Α.). Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στον ισχυρισμό πως η πλειοψηφία της ακίνητης ιδιοκτησίας στη περίκλειστη περιοχή ανήκει στο Εβκάφ.

Τα μέλη εξέφρασαν τη λύπη τους και για τα δύο θέματα. «Όσον αφορά το Κυπριακό δύο και μισό χρόνια μετά το Γκραν Μοντανά δεν έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση παρόλες τις συνεχείς προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η Δ.Π.Α. θερμά υποστηρίζει τη πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και πιστεύει πως οι δύο ηγέτες οφείλουν να αρχίσουν συνομιλίες. «Διαφορετικά το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Σκοπός τους θα πρέπει να είναι να φθάσουν το συντομότερο σε μια βιώσιμη συμφωνία βασισμένη στη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία στην οποία οι δύο κοινότητες θα διαθέτουν πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται.

Όσον αφορά την Αμμόχωστο, τα μέλη επανέλαβαν τη θέση τους πως η Αμμόχωστος πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες όπως εμφανίζονται στα αρχεία του Τμήματος Κτηματολογίου. Επίσης ότι τα ψηφίσματα 580 και 786 πρέπει να τύχουν εφαρμογής.

«Αυτή είναι άλλωστε είναι και η επιθυμία του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως εκφράστηκε στη πρόσφατη του απόφαση», προστίθεται.

Η Δ.Π.Α. επαναβεβαίωσε το όραμα της για μια επανενωμένη Αμμόχωστο που θα εκτείνεται από τη Δερύνεια στο Νότο και τη Σαλαμίνα στο Βορρά (το όραμα της Μεγάλης Αμμοχώστου), που θα κατοικείται από τις δύο κοινότητες και που θα διοικείται σαν μια οντότητα σε συνεργασία.

«Μια τέτοια λύση για την Αμμόχωστο θα αποτελέσει ένα πρότυπο για δικοινοτική συνεργασία στην υπόλοιπη Κύπρο και θα είναι καταλύτης για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: philenews