ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Δύο πεντάστερα ξενοδοχεία από την Αρχιεπισκοπή στην περιοχή της έπαυλης Λόου

Νέα Αμμοχώστου

Έντονη συζήτηση επικρατεί γύρω από το θέμα της αγοράς της έπαυλης από τον Μαλαισιανό Jho Taek Low στην Αγία Νάπα, ο οποίος κατέχει πλέον κυπριακή ταυτότητα και με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξετάζεται κατά πόσο αυτή θα ανακληθεί μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αναφέρει ότι “ολόκληρες εκτάσεις εκκλησιαστικής γης με μία απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών έλαβαν υπεραξία, με την προϋπόθεση ότι θα ανεγερθούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών. Ήδη χθες ο Αρχιεπίσκοπος, με δήλωσή του, ανέφερε ότι στην εν λόγω περιοχή θα ανεγερθούν και δύο πεντάστερα ξενοδοχεία από την Εκκλησία.”

Αυτούσιο το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

Τον Μάρτιο 2017, τροποποιήθηκε το ισχύον σχέδιο ανάπτυξης στην περιοχή και αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης, με αποτέλεσμα σε δύο τουριστικές ζώνες ειδικής πολιτικής, στα ανατολικά της Αγίας Νάπας, να επιτρέπονται μεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχεία με αυξημένα πολεοδομικά κίνητρα. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης και ποσοστού κάλυψης από το 15% που καθορίστηκε τον Νοέμβριο 2015 στο 40% όπως καθορίστηκε από τον Μάρτιο 2017 και ισχύει μέχρι σήμερα, ειδικά όσον αφορά μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, οι οποίες μάλιστα εφάπτονται με προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Σημειώνεται ότι στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης και ποσοστού κάλυψης δεν προσμετρώνται τυχόν επιπρόσθετα πολεοδομικά κίνητρα που προκύπτουν από άλλα σχέδια ανάπτυξης (π.χ. “Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για την Ανάκαμψη της Οικονομίας”, το οποίο στηρίζεται σε σειρά αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκαν μεταξύ 2013 και 2018).

Το χρονικό της πολιτογράφησης του Μαλαισιανού καταζητούμενου τραπεζίτη είναι ήδη γνωστό. Την 1/9/2015, ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε επιστολή στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και διατύπωσε την επιθυμία του να πολιτογραφηθεί Κύπριος ο Μαλαισιανός Jho Taek Low. Στις 10/9/2015, ο Αρχιεπίσκοπος επανήλθε με νέα επιστολή προς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, στην οποία ανέφερε πως ο Jho Taek Low “έχει ήδη επενδύσει ποσό ύψους €5.000.000 + ΦΠΑ για αγορά κατοικίας”.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε επίσης τον πρώην υπουργό Εσωτερικών ότι ο Jho Taek Low “θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18/9/2015 και θα έχουμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε σε προγραμματισμένη συνάντηση, μετά και από δική του επιθυμία, προκειμένου να συζητήσουμε την προώθηση διάφορων επενδυτικών έργων σε εκκλησιαστική γη”. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών να εξετάσει “το αίτημα της πολιτογράφησης του Jho Taek Low πριν την ημερομηνία άφιξής του στην Κύπρο”, όπως και έγινε.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών προώθησε την αίτηση πολιτογράφησης στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 11/9/2015, η οποία και εγκρίθηκε. Στις 18/9/2015, ο Jho Taek Low επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κατά την οποία του παρέδωσε επιταγή ύψους €300.000 ως εισφορά για τη Θεολογική Σχολή.

Στις 23/9/2015, η εταιρεία Henley & Partners, ενεργώντας εκ μέρους του πελάτη της Jho Taek Low, αγόρασε ημιτελή πολυτελή έπαυλη, η ανέγερση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Η πολυτελής έπαυλη που αγόρασε ο Μαλαισιανός καταζητούμενος τραπεζίτης Jho Taek Low, με σκοπό την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας στο πλαίσιο του “Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος”, βρίσκεται μεταξύ των τοποθεσιών Λιμνάρα – Άμμος του Καμπούρη, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Νάπας, και χωροθετείται σε Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας περιλαμβάνει εκκλησιαστική γη.

Περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας

Το ισχύον σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή είναι η “Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας”, η οποία δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τον Νοέμβριο 2015 και εγκρίθηκε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών τον Μάρτιο 2017 (Ατομική Διοικητική Πράξη 184/2017). Η Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1) είναι περίκλειστη σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας της Φύσης Δα1, με χρήση γης Ακτής και Περιοχής Προστασίας της Φύσης (ΠΦ). Στα βορειοανατολικά εφάπτεται με Πολεοδομική Ζώνη Υπαίθρου και Γεωργικής Χρήσης Γα4. Επιπλέον, την Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1) διαπερνά σε κεντρικό σημείο Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας της Φύσης Δα2, η οποία περιλαμβάνει εγγεγραμμένο υδατόρεμα.

Η Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1) εφάπτεται στα νότια και ανατολικά με την περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Κάβο Γκρέκο (με κωδικό CY3000002). Η περιοχή ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο επεκτάθηκε τον Μάιο 2015 (Ατομική Διοικητική Πράξη 345/2015), για να συμπεριλάβει το βραχώδες και απόκρημνο μέρος της ακτογραμμής που εμπίπτει στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας, μεταξύ των τοποθεσιών Λιμνάρα και Άμμος του Καμπούρη, ως αντισταθμιστικό μέτρο για την ανέγερση της μαρίνας Μακρόνησος στην Αγία Νάπα, η οποία χωροθετείται και κατασκευάζεται εντός της περιοχής ΖΕΠ Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι (με κωδικό CY3000009).

Ειδικότερα, η ενσωμάτωση της βραχώδους και απόκρημνης ακτογραμμής, μεταξύ των τοποθεσιών Λιμνάρα και Άμμος του Καμπούρη, στην περιοχή ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο έγινε επειδή αποτελεί σταθμό διαχείμασης και ξεκούρασης του μεταναστευτικού είδους βραχοπλουμίδι, το οποίο σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντάται μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα και αποτελεί το κύριο είδος καθορισμού της περιοχής ΖΕΠ Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι. Επιπλέον, η Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1) εφάπτεται στα ανατολικά με την περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο (με κωδικό CY3000005).

Τροποποίηση και έγκριση χωρίς στρατηγική και δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον

Η “Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας”, η οποία δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τον Νοέμβριο 2015 και εγκρίθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών τον Μάρτιο 2017, δεν υποβλήθηκε σε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και μελέτη δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΔΕΕΠ), με βάση τις διατάξεις του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμου του 2005, του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου του 2003 έως 2015, και του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2003 έως 2017, οι οποίοι εναρμονίζουν τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγίες 2001/42/ΕΚ, 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ, αντίστοιχα).

Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής

Με βάση τη Γεωπύλη “INSPIRE” του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1) έχει ανώτατο συντελεστή δόμησης 15%, ανώτατο ποσοστό κάλυψης 15%, ανώτατο αριθμό ορόφων 2 και ανώτατο ύψος κτηρίων 8,3 μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα “Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας”, η Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1) διέπεται επίσης από τις πρόνοιες της παραγράφου 6.2.3.

Σύμφωνα με την παράγραφο 6.2.3 της “Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας”, η οποία δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τον Νοέμβριο 2015, στις ανατολικές Τουριστικές Ζώνες Ειδικής Πολιτικής Τ5(Ε3) και Τ6(Ε1) θα επιτρέπονται οι πιο κάτω αναπτύξεις υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) Τουριστικά χωριά, τουριστικές επαύλεις και οργανωμένα διαμερίσματα. Ο συγκεκριμένος τύπος ανάπτυξης επιτρέπεται στις Τουριστικές Ζώνες Ειδικής Πολιτικής Τ5(Ε3) και Τ6(Ε1). Ειδικά όσον αφορά την Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1), ο ανώτατος συντελεστής δόμησης και το ανώτατο ποσοστό κάλυψης δεν θα υπερβαίνουν το 15%, ενώ παράλληλα ο ανώτατος αριθμός ορόφων και το ανώτατο ύψος οικοδομών δεν θα υπερβαίνουν τους 2 ορόφους και τα 8,3 μέτρα, αντίστοιχα.

(β) Ολοκληρωμένα ενιαία συγκροτήματα εξειδικευμένου τουρισμού ή πολλαπλού ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ο συγκεκριμένος τύπος ανάπτυξης επιτρέπεται μόνο στην Τουριστική Ζώνη Ειδικής Πολιτικής Τ6(Ε1). Μεταξύ άλλων πολεοδομικών, χωροταξικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων, σημειώνεται ότι ο ανώτατος συντελεστής δόμησης και το ανώτατο ποσοστό κάλυψης δεν θα υπερβαίνουν το 15%, ενώ ο ανώτατος αριθμός ορόφων και το ανώτατο ύψος οικοδομών δεν θα υπερβαίνουν τους 2 ορόφους και τα 8,3 μέτρα, αντίστοιχα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 6.2.3 του τροποποιημένου κειμένου της “Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας”, το οποίο εγκρίθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών τον Μάρτιο 2017, μεταξύ των προνοιών (α) και (β), όπως παρατίθενται πιο πάνω και παραμένουν ως έχουν, προστέθηκε μία ακόμη πρόνοια, η οποία αφορά ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, δηλαδή αποκλειστικά τεσσάρων αστέρων και άνω, με ανώτατο συντελεστή δόμησης 30% και ανώτατο ποσοστό κάλυψης 20%, μέγιστο αριθμό ορόφων τους 3 ορόφους και ύψος οικοδομών που δεν θα ξεπερνά τα 13,1 μέτρα.

Με στόχο την άμεση προσέλκυση επενδύσεων για τέτοιου είδους ξενοδοχειακές αναπτύξεις υψηλής ποιοτικής στάθμης, πέραν των οποιωνδήποτε γενικότερων κινήτρων που δυνατό να ισχύουν βάσει κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά στις Τουριστικές Ζώνες Ειδικής Πολιτικής Τ5(Ε3) και Τ6(Ε1) παρέχεται επιπρόσθετο κίνητρο αύξησης του ανώτατου συντελεστή δόμησης και ποσοστού κάλυψης μέχρι 40%, για αναπτύξεις οι οποίες αφορούν αιτήσεις για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων που υποβάλλονται στην Πολεοδομική Αρχή εντός χρονικού περιθωρίου δύο ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της “Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας” και υλοποιούνται εντός τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της πολεοδομικής άδειας, στην οποία δεν μπορεί να δοθεί παράταση με τον αυξημένο συντελεστή δόμησης.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Άγγελος Νικολάου