ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Έτσι θα είναι το 2020 το Υποβρύχιο Μουσείο (εικόνες)

Παραδοτέο και επισκέψιμο θα είναι τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Υποβρύχιο Εικαστικό Μουσείο της Αγίας Νάπας, το πρώτο στη Μεσόγειο. Όπως διαβεβαίωσε ο καλλιτέχνης του έργου, ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός Τζέισον ΝτεΚαιρ Τέιλορ, η διαδικασία δημιουργίας έχει ήδη ξεκινήσει για τον ίδιο και τους συνεργάτες του στο εργαστήρι του και θα είναι σε θέση μέσα στους επόμενους δέκα μήνες να φιλοτεχνήσουν, να ετοιμάσουν και να ποντίσουν τα έργα στην παραλία Περνέρας.

Σε έναν υποβρύχιο χώρο με βάθος δέκα μέτρα, θα τοποθετηθούν πάνω από 70 υποβρύχια αγάλματα ανάμεσα σε δεκάδες φιλοτεχνημένα οργανικά δέντρα και υποβρύχια φυτά, ώστε να δημιουργηθεί και το πρώτο υποβρύχιο δάσος στον κόσμο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου €500.000 και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από τον Δήμο, με τον συντονισμό να έχει αναλάβει το Τμήμα Αλιείας.

Σε διάσκεψη τύπου την Τετάρτη, ο καταξιωμένος γλύπτης και περιβαλλοντιστής παρουσίασε τις μακέτες του έργου και εξήγησε ότι ο εικαστικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μία αδιόρατη σύνδεση ανάμεσα στη γη και τον ωκεανό, συνδυάζοντας δύο διαφορετικά θαύματα, το ένα δημιουργημένο από τον άνθρωπο και το άλλο δημιουργημένο από τη φύση. «Το να αναπτύξεις μία πύλη προς το υποβρύχιο βασίλειο που προσφέρει στους επισκέπτες εφήμερες συναντήσεις με τη φυσική ομορφιά κάτω από την επιφάνεια του νερού, προσφέροντας μία ανεπανάληπτη εμπειρία που επιδεικνύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση, μία υβριδική οργανική μορφή σε αρμονία με το περιβάλλον της» σύμφωνα με τον ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παρουσίασε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο

«Τα γλυπτά σκοπεύουν να ενισχύσουν την ιστορία της Αγίας Νάπας ως ένα δυναμικό, μοντέρνο, πολιτιστικό θέρετρο στην επιτομή της συντήρησης της φυσικής ομορφιάς και του οικο-τουρισμού. Τα γλυπτά θα εξερευνήσουν την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής, αναδεικνύοντας την εξαιρετική φύση της ομορφιάς που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στη θαλάσσια ζωή να ανθίσει, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με τη φύση.»

Ο Τέιλορ σημείωσε ότι θα υπάρχουν αναφορές στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου στα έργα, αλλά κύριος θεματολογικός στόχος είναι η ανάδειξη της περιβαλλοντικής διάστασης.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, του Δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου, της Διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Μαρίνας Αργυρού και του Λειτουργού του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Συντονιστή υλοποίησης του έργου Γιώργου Παγιάτα.

Τζέισον Τέιλορ και Γιάννης Καρούσος στη διάσκεψη για την παρουσίαση του έργου.
Το Τμήμα Αλιείας και η κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν το ταχύτερο δυνατό το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για το υποβρύχιο εικαστικό Μουσείο ώστε να αντιμετωπιστεί με σεβασμό. Ο Κώστας Καδής τόνισε ότι το Υπουργείο Γεωργίας στηρίζει την πρωτοβουλία και θα προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα προσφέρει ασφάλεια στα έργα και θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι επισκέπτες της περιοχής να απολαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου. «Είναι επιτακτική η ανάγκη να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και ευθύνη την περιοχή στην οποία θα τοποθετηθούν τα έργα στη θάλασσα» είπε.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος ενέταξε το έργο στο πλαίσιο του στόχου για μετατροπή της Αγίας Νάπας μέχρι το 2030 στο καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρό της Μεσόγειου, αλλά και στο πλαίσιο της διεκδίκησης του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030. Ανέφερε ότι το υποβρύχιο μουσείο αποτελούσε ένα στόχο που διερευνάται από το 2013 με σκοπό τη βελτίωση του τεχνητού υφάλου και της βιοποικιλότητάς του, παράλληλα με τη δημιουργία ενός μοναδικού υποβρύχιου σημείου αναφοράς που θα προσελκύσει και καταδυτικό τουρισμό και θα προβληθεί σε παγκόσμια βάση. Έτσι, αποτάθηκαν στον μοναδικό στον κόσμο που έχει την τεχνογνωσία την εμπειρία και τη μοναδικότητα για να δημιουργήσει αυτό το πάρκο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το πάρκο θα προσελκύσει πέραν των 50.000 τουριστών σε ετήσια βάση και μάλιστα ολόχρονα. Ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το πάρκο θα είναι επισκέψιμο και γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να το επισκεφθούν με μία απλή μάσκα, αλλά και με σκάφη (τα γνωστά glass bottom). Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η καθαρότητα και η ποιότητα των θαλασσών της περιοχής.

Για την προβολή του έργου αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους θα δημιουργηθεί και στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα σχετική αίθουσα για να ενημερώνει του επισκέπτες για το υποβρύχιο μουσείο και τα χαρακτηριστικά του.

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της προσπάθειας είναι και ο έλεγχος και οι κανονισμοί που θα πρέπει να διέπουν τον τεχνητό ύφαλο. Ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει δεσμευτεί προς τον καλλιτέχνη ότι θα ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις προς την κυβέρνηση για την προώθηση των σχετικών αυστηρών κανονισμών προστασίας και λειτουργίας του υφάλου, όπως υπάρχει και στο εξωτερικό, για να μην θα κινδυνέψει το έργο από την υπερ- επισκεψιμότητα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας σε 24ωρη βάση για την προστασία του.

«Είμαστε περήφανοι για το έργο, αλλά θα είμαστε ακόμη πιο περήφανοι όταν με το καλό εγκατασταθεί και εκτός από τις επισκέψεις για καταδύσεις, όταν διαπιστώσουμε ότι έχει ενισχυθεί η θαλάσσια ζωή, όταν ψάρια κάνουν το σπίτι τους σε αυτό το υποβρύχιο μουσείο και όταν κοράλλια θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται στο έργο αυτό» είπε ο Γιάννης Καρούσος.

Αυτό που διακρίνει τον καλλιτέχνη, δεν είναι μόνο τα ξεχωριστά γλυπτά του, αλλά και οι ευαισθησίες και ανησυχίες του γύρω από την υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος, την υπεραλίευση και την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων. Έχει ολοκληρώσει έργα σε επτά διαφορετικές περιοχές του κόσμου και είναι προφανές ότι η τέχνη αποτελεί γι’ αυτόν ένα ισχυρό μέσο για να περάσει σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά μηνύματα. Μεταξύ άλλων δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο στον κόσμο και η δουλειά του αναγνωρίζεται από γνωστούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Στόχος η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

To Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών ξεκίνησε συστηματικές επαφές με τον καλλιτέχνη από τον Αύγουστο του 2017. Το ΤΑΘΕ θεωρεί ότι με το έργο θα τεθούν γερές βάσεις για να βελτιωθεί σημαντικά η αντίληψη της κοινωνίας για την αξία και ομορφιά της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον ενώ θεωρεί βέβαιο ότι, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για το θαλάσσιο περιβάλλον θα φτάσει σε ψηλά επίπεδα. Το ΤΑΘΕ με το απαραίτητο προσωπικό και τα σκάφη του θα συνεργάζεται στενά με τον καλλιτέχνη και το Δήμο και θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το έργο. Ο ρόλος του ΤΑΘΕ θα είναι ακόμη πιο σημαντικός με την παράδοση του έργου, όταν θα αναλάβει τη διαχείριση του, στα πλαίσια μια νέας προσέγγισης και διαδικασιών που θα ετοιμαστούν και θα εφαρμοστούν.