ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παρουσίασε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο

64415328 2812376322169121 1440206897759125504 n exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Γλυπτικής, τέχνη, Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτών

Ανακοινώθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στη Λευκωσία από τον Δήμο Αγίας Νάπας η δημιουργία του πρώτου για την Κύπρο αλλά και για τη Μεσόγειο Υποβρυχίου Εικαστικού Μουσείου.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, της Διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Μαρίνας Αργυρού, του Λειτουργού του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Συντονιστή υλοποίησης του έργου Γιώργου Παγιάτα και του Δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου.

62520529 2812376312169122 7400913462068510720 n exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Γλυπτικής, τέχνη, Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτών

Το Υποβρύχιο Εικαστικό Μουσείο παρουσίασε ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor , ο οποίος, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος, θα επιμεληθεί και το έργο που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο όραμα της Αγίας Νάπας.

f6cff8ff2daafebb182af8a0940ebe12 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Γλυπτικής, τέχνη, Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτών

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, στη διάσκεψη τύπου για το υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής που θα δημιουργηθεί στην Αγία Νάπα

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του πρώτου υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στη Μεσόγειο, το οποίο θα δημιουργηθεί στην Αγία Νάπα από τον καλλιτέχνη Jason Decaires Taylor. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στηρίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του έργου αυτού, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και θα ενισχύσει περαιτέρω την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στον τόπο μας. Οι επισκέπτες της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητών υφάλων στην Αγία Νάπα θα απολαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τη θαλάσσια ζωή, αφού θα αποτελούν ταυτόχρονα και τεχνητούς υφάλους.

Αυτό που διακρίνει τον καλλιτέχνη Jayson Taylor, δεν είναι μόνο τα ξεχωριστά γλυπτά του, αλλά και οι ευαισθησίες και ανησυχίες του γύρω από την υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος, την υπεραλίευση και την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων, που αποτελούν δυστυχώς παγκόσμια φαινόμενα. Κοιτάζοντας τα έργα που ο καλλιτέχνης έχει ολοκληρώσει σε επτά διαφορετικές περιοχές του κόσμου, είναι προφανές ότι η τέχνη αποτελεί γι’ αυτόν ένα ισχυρό μέσο για να περάσει σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά μηνύματα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται ότι χιλιάδες κύπριοι και ξένοι επισκέπτες θα απολαμβάνουν το πρωτότυπο έργο του Jason. Εμείς θα στηρίξουμε έμπρακτα το μοναδικό αυτό έργο, αφού είναι επιτακτική η ανάγκη να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και ευθύνη την περιοχή στην οποία θα τοποθετηθούν τα έργα στη θάλασσα. Για τον λόγο αυτό, θα προχωρήσουμε άμεσα στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα προσφέρει ασφάλεια στα έργα και θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι επισκέπτες της περιοχής να απολαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου, ενώ απρόσκοπτα θα αναπτύσσεται η βιοποικιλότητα στον χώρο του τεχνητού υφάλου.

Κλείνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τον καλλιτέχνη κ. Jayson Taylor που μας τιμά επιλέγοντας την Κύπρο για να δημιουργήσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο. Ευχαριστώ, επίσης, τον Δήμο Αγίας Νάπας που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κύριο Γιάννη Καρούσο, που στήριξε αυτή τη μοναδική προσπάθεια. Ευχαριστίες απευθύνω και στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, που συντονίζει το έργο.

62612242 2812376458835774 1047828714345201664 n exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Γλυπτικής, τέχνη, Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτών

Famagusta.News