Αγία Νάπα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Προσφυγόσυμου (ΦΩΤΟ)

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου εγκαινίασε την έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του προσφυγικού γραμματοσήμου, γνωστού ως Προσφυγόσημο

FA35A829 2FE0 48E5 A8AD 24215324BAB4 exclusive

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου εγκαινίασε την έκθεση αφιερωμένη στην
ιστορία του προσφυγικού γραμματοσήμου, γνωστού ως Προσφυγόσημο

Το γραμματόσημο της προσφυγιάς σύντομα να αντικατασταθεί με το γραμματόσημο της ειρήνης ευχήθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου το βράδυ στο Κέντρο Σεφερικών Μελετών, από τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου, η έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του προσφυγικού γραμματοσήμου, γνωστού ως Προσφυγόσημο, που δημιουργήθηκε με βάση το χαρακτικό έργο του ΄Ελληνα χαράκτη Α. Τάσσου με τίτλο «Κύπρος 1974».

Ως σύμβολο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες χαρακτήρισε το Προσφυγόσημο ο Δήμαρχος κ. Χρίστος Ζαννέττου, στο χαιρετισμό του το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «για σαράντα εννέα χρόνια ένα δακρυσμένο παιδί, κουλουριασμένο μπροστά από το βάρβαρο συρματόπλεγμα της ντροπής συντροφεύει το κάθε δέμα μας που διακινείται μέσω των Ταχυδρομείων εντός κι εκτός Κύπρου στέλνοντας παράλληλα σε όλο τον κόσμο το μήνυμα του «Εφιάλτη» που φάνηκε και των «Μήδων» που διάβηκαν την 20η Ιούλιου του 1974 αιματοκυλώντας τα ιερά χώματα της πατρίδας μας».

Ο Δήμος Αγίας Νάπας πρόσθεσε «με πρωτοβουλίες και ποικίλες δράσεις, σχεδιάζει και στηρίζει ενέργειες με απώτερο σκοπό την προώθηση του εθνικού μας προβλήματος και επιμέρους στόχους την ενημέρωση όλων των επισκεπτών μας και παράλληλα να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα επιστροφής στην αγαπημένη μας μητρόπολη Αμμόχωστο και αλλά και σε κάθε σκλαβωμένο μέρος αυτής της πολύπαθης πατρίδας».

Ως εκ τούτου, συνέχισε «προχωρήσαμε σε κοινές δράσεις με τον Δήμο Αμμοχώστου ξεκινώντας με την υπογραφή του μνημονίου συν-αντίληψης για τη δημιουργία προσωρινής έδρας της Πινακοθήκης του Δήμου Αμμοχώστου την οποία εγκαινιάσαμε στις 18 Ιανουαρίου 2023 μαζί με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αμμοχώστου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα και συνδιοργανώσαμε την 1η εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Αμμοχώστου» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της θαλασσοφίλητης βασιλεύουσας με σκοπό την καθιέρωσή της σε ετήσιο θεσμό μέχρι την πολυπόθητη απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας».

8DF23624 8736 4F64 A2A5 2C7B46F26494 exclusive
Εξέφρασε επίσης ευχή όπως το γραμματόσημο της προσφυγιάς σύντομα να αντικατασταθεί από το γραμματόσημο της ειρήνης, της επανένωσης, της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο θα στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ενότητας, του αλληλοσεβασμού, της ασφάλειας, της επανενωμένης Κύπρου. «Είθε σύντομα το μελαγχολικό Κυπριωτάκι του Αναστάσιου Αλεβίζου να περάσει στην ιστορία και τα δακρυσμένα μάτια του να αποτελέσουν ιστορική μνήμη και δίδαγμα για τις επερχόμενες γενιές του νησιού μας».

Τέλος, ο κ. Ζαννέττου συγχάρηκε την ιστορικό τέχνης κα. Μαρία Παφίτη για την ιδέα και για την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μία περιοδεία εκθέσεων αφιερωμένη στο προσφυγικό γραμματόσημο ώστε να γίνει γνωστή η ιστορία του σε όσους δεν την γνωρίζουν, καθώς επίσης να ενισχυθεί περαιτέρω η διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης όπως και όλους τους καλλιτέχνες και τα ιδρύματα που παραχώρησαν στον χώρο του Κέντρου Σεφερικών Μελετών τα έργα τους, αλλά και όλους εκείνους οι οποίοι εργάστηκαν για την προετοιμασία και υλοποίηση της έκθεση για το Προσφυγόσημο.
Από πλευράς της η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης κα. Μαρία Παφίτη αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ζέση με την οποία αγκάλιασε την έκθεση όπως επίσης και τους αρμόδιους λειτουργούς του Δήμου για την πολύτιμη βοήθειά τους στο στήσιμό της, παρουσίασε το ιστορικό της έκθεσης και προέβη σε εκτενή αναφορά στα έργα και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
Σημειώνεται ότι η έκθεση αποτελεί το κυρίως τμήμα της μεγάλης έκθεσης που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Άνοιξη στη Λευκωσία και τιτλοφορείτο «Προσφυγόσημο: ΄Ενα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου, η ιστορία ενός συμβόλου», την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Μαρία Παφίτη.

Περιλαμβάνει επίσης έργα σημαντικών Κύπριων καλλιτεχνών, παλαιότερων και σύγχρονων, που δημιουργήθηκαν με αφορμή την Τουρκική εισβολή και τον βίαιο διαχωρισμό που επέβαλε στη γη μας το σκληρό συρματόπλεγμα. Παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών: Τηλέμαχου Κάνθου, Γιώργου Σκοτεινού, Λευτέρη Οικονόμου, Ανδρέα Λαδόμματου, Γιώργου Γαβριήλ, Λίας Λαπίθη, Ανδρέα Νικολάου, Παναγιώτη Πασάντα, Ελίνας Θεοδότου, Μάριου Θεοφιλίδη, καθώς και φωτογραφίες του Γιώργου Πανταζή και Κάτιας Χριστοδούλου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023.