ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Ζαννέττου και Ξύδια υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους

Στιγμιότυπο 2019 12 30 07.14.03 exclusive, Δημοτικές Εκλογές, Δημοτικές Εκλογές Αγία Νάπα 2019, Εκλογές, Νέα Αμμοχώστου

Υποβάλλονται σήμερα και επίσημα ενώπιον του Επάρχου Αμμοχώστου που έχει διοριστεί από τον Υπουργό Εσωτερικών ως Έφορος Εκλογής για τις αναπληρωματικές εκλογές στην Αγία Νάπα οι υποψηφιότητες για τη δημαρχία.

Οι δύο υποψηφιότητες που υποβάλλονται μέχρι στιγμής είναι αυτή του Αντιδημάρχου Χρήστου Ζαννέτου και της δημοτικής συμβούλου Αιμιλίας Ευαγγέλου-Ξύδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών στις 16 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, με Διατάγματά του που έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, έχει ορίσει την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 ως ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής και έχει διορίσει τον Έπαρχο Αμμοχώστου ως Έφορο Εκλογής. Περαιτέρω, ο Υπουργός Εσωτερικών, καθόρισε την 30η Δεκεμβρίου 2019, ως την ημερομηνία που ο Έφορος Εκλογής θα δεχθεί τις υποψηφιότητες.

Δύο μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν εξαγγείλει μέχρι στιγμής υποψηφιότητα. Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαννέτος, ο οποίος υποστηρίζεται από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου και ΔΗΠΑ και η Δημοτική Σύμβουλος ΑΚΕΛ Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια η οποία στηρίζεται από ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών.

p1333005 fb logo 1 exclusive, Δημοτικές Εκλογές, Δημοτικές Εκλογές Αγία Νάπα 2019, Εκλογές, Νέα Αμμοχώστου

Χρήστος Ζαννέτου

Ο νυν Αντιδήμαρχος και εκτελών προσωρινά χρέη Δημάρχου, Χρήστος Ζαννέτου, κατέχει θέση Δημοτικού Συμβούλου με τον ΔΗΣΥ τα τελευταία 13 χρόνια. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έλαβε 451 σταυρούς προτίμησης.

80388892 472340033691562 7492807706160398336 n exclusive, Δημοτικές Εκλογές, Δημοτικές Εκλογές Αγία Νάπα 2019, Εκλογές, Νέα Αμμοχώστου

Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια

Η Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια κατά τις προηγούμενες εκλογές εξελέγη δημοτική σύμβουλος ΑΚΕΛ με 257 σταυρούς προτίμησης.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Σημειώνεται ότι βάσει των Βουλευτικών εκλογών του 2016 πρώτο κόμμα στο Δήμο είναι το ΑΚΕΛ με ποσοστό 37,82 % και ακολουθεί ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 31,58% με το ΔΗΚΟ να έχει ποσοστό 6,73% και την ΕΔΕΚ 3,43%.

Επίκεντρο της προεκλογικής η μεταρρύθμιση

Όπως ήταν αναμενόμενο, κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής περιόδου αποτελεί η πρόθεση για συνένωση της Αγίας Νάπας με Σωτήρα και Λιοπέτρι, παρά το προτεινόμενο σενάριο για συνένωση των τεσσάρων Δήμων της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Μάλιστα κατά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ με την υποψήφια Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια, την οποία το κόμμα στηρίζει, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αγία Νάπα, υπό το φως των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαφωνεί με την πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών. “Εχει τα δικά της χαρακτηριστικά η Αγία Νάπα και όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν στις αποφάσεις που θα παρθούν”, είπε και τόνισε πως θα επιμένει μέχρι τέλους ότι εκείνος που πρέπει να αποφασίσει για την προοπτική και το μέλλον ενός Δήμου είναι η τοπική κοινωνία, οι δημότες.

“Θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού”, να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των γειτονικών Δήμων και στο τέλος με δημοψηφίσματα οι δημότες να αποφασίσουν το τι θα ήθελαν να γίνει αναφορικά με το μέλλον και την προοπτική του Δήμου τους”, είπε και εξέφρασε τη στήριξη του ΑΚΕΛ στην υποψηφιότητα της κ. Ξύδια, η οποία διατυπώνει μια πρόταση προς το συμφέρον των Δημοτών της Αγίας Νάπας. “Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι με τη στήριξη που θα έχει γενικότερα θα μπορέσει να οδηγήσει την Αγία Νάπα ακόμα πιο μπροστά”, είπε.

Η αναφορά Άντρου Κυπριανού έφερε την απάντηση του ΔΗΣΥ, ο οποίος μέσω ανακοίνωσης του Εκπροσώπου Τύπου ανέφερε κατά λέξη ότι “η επιμονή του Άντρου Κυπριανού στην πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων, παρά το γεγονός πως αυτό το ζήτημα τέθηκε ενώπιον της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων στις 2 Νοεμβρίου και εκεί αποφασίστηκε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση χωρίς δημοψηφίσματα, αποδεικνύει δυστυχώς πως το κόμμα της αριστεράς επιμένει να προσθέτει προσκόμματα στην πραγματοποίηση μιας ακόμη σημαντικής αλλαγής που θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής των συμπολιτών μας.”

Οι ψηφοφόροι

Δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή έχουν 3334 εκλογείς, εκ των οποίων 2687 είναι Κύπριοι και 647 είναι Κοινοτικοί, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 4 εκλογικά κέντρα.

Famagusta.News