Τα περιστατικά ηχορρύπανσης «φουντώνουν» τη συζήτηση για το καθεστώς λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπόταν η χώρα μας δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών. Είναι γεγονός ότι τα παράπονα για την οχλαγωγία καταστρέφουν τον τουρισμό μας και βγάζουν μια αρνητική εικόνα προς τα έξω.
Θα πρέπει γι’ αυτούς τους μήνες να έχουν ειδικό καθεστώς λειτουργίας τα μαγαζιά σε ορισμένες περιοχές ώστε να δουλέψουν καλύτερα ή ο ύπνος θα πρέπει να είναι σεβαστός, όπως και να έχει; Σηκώνει μεγάλη συζήτηση, καθώς ακόμα και οι επιχειρηματίες μεταξύ τους διαφωνούν. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο κέντρο της Αγίας Νάπας χάνουν πελατεία, καθώς οι τουρίστες μένουν εκεί ένα βράδυ και το πρωί φεύγουν, το γράφουν και στα σχόλιά τους στο διαδίκτυο και δεν έρχονται νέες κρατήσεις.
Η συζήτηση για τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να επιβληθεί τάξη στην ηχορύπανση που προκαλείται από τα κέντρα αναψυχής άρχισε το 2007, ενώ σχεδόν τρία χρόνια μετά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας του 2016 το πρόβλημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί, καθώς οι αρμόδιοι αδυνατούν να εφαρμόσουν τις πρόνοιές της. Με βάση μελέτη που εκπονήθηκε οι αρμόδιοι θα καθόριζαν το ανώτατο επίπεδο εκπομπής ήχου, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν και επιθεωρητές να ελέγχουν τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών/διαχειριστών κέντρων αναψυχής.
Δύο υπουργοί άκουγαν στη Βουλή τους υπηρεσιακούς να δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλον ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη νέα νομοθεσία για την ηχορύπανση. Μάλιστα, η Αστυνομία δήλωσε ότι έχει σημαντικότερα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αναρωτιόμαστε γιατί μειώνεται ο τουρισμός. Αυτό θέλουμε; Τα κλαμπ στην Κέρκυρα είναι έξω από την πόλη, σε μια περιοχή την οποία ονομάζουν «εμπορικό». Στην Αγία Νάπα αναγκάστηκαν οι κάτοικοι να φύγουν από το κέντρο και να χτίσουν τριγύρω λόγω της φασαρίας. Ποια από τις δύο περιπτώσεις πόλεων στην αντιμετώπιση της ηχορρύπανσης είναι η πιο λογική;
Η ησυχία είναι ένα κοινό αγαθό. Οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για την ποιότητα της ζωής όλων μας. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες.
Πηγή: Philenews/ Δήμητρα Λάντου