Σε τροχιά εκλογών η Αγία Νάπα – Ξεκίνησε η προεκλογική για Ζαννέτου και Ξύδια (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμιότυπο 2019 12 20 20.37.14 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε τροχιά εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δημάρχου μετά την υπουργοποίηση Καρούσου μπαίνει η Αγία Νάπα. Τη Δημαρχεία αναμένεται να διεκδικήσουν ο Χρήστος Ζαννέτος και η Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια.

Σε χαμηλούς τόνους κινείται μέχρι στιγμής η προεκλογική εκστρατεία στην Αγία Νάπα. Η Υπουργοποίηση Γιάννη Καρούσου έφερε απανωτές αλλαγές στην ηγεσία της τοπικής αρχής, με τους δημότες να καλούνται στις 12 Ιανουαρίου να προσέλθουν στις κάλπες για ανάδειξη νέου Δημάρχου.

Υποβολή υποψηφιοτήτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών στις 16 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, με Διατάγματά του που έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, έχει ορίσει την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 ως ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής και έχει διορίσει τον Έπαρχο Αμμοχώστου ως Έφορο Εκλογής. Περαιτέρω, ο Υπουργός Εσωτερικών, καθόρισε την 30η Δεκεμβρίου 2019, ως την ημερομηνία που ο Έφορος Εκλογής θα δεχθεί τις υποψηφιότητες.

Δύο μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν εξαγγείλει μέχρι στιγμής υποψηφιότητα. Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαννέτος, ο οποίος το περασμένο Σάββατο έλαβε και την στήριξη του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και η Δημοτική Σύμβουλος ΑΚΕΛ Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια η οποία θα εξαγγείλει και επίσημα την υποψηφιότητά της αύριο Σάββατο.

p1333005 fb logo 1 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Χρήστος Ζαννέτου

Ο νυν Αντιδήμαρχος και εκτελών προσωρινά χρέη Δημάρχου, Χρήστος Ζαννέτου, κατέχει θέση Δημοτικού Συμβούλου με τον ΔΗΣΥ τα τελευταία 13 χρόνια. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έλαβε 451 σταυρούς προτίμησης.

εικόνα Viber 2019 12 20 17 44 36 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια

Η Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια εξήγγειλε την πρόθεση της υποψηφιότητάς της την περασμένη Πέμπτη, ενώ κατά τις προηγούμενες εκλογές εξελέγη δημοτική σύμβουλος ΑΚΕΛ με 257 σταυρούς προτίμησης.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Σημειώνεται ότι βάσει των Βουλευτικών εκλογών του 2016 πρώτο κόμμα στο Δήμο είναι το ΑΚΕΛ με ποσοστό 37,82 % και ακολουθεί ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 31,58% με το ΔΗΚΟ να έχει ποσοστό 6,73% και την ΕΔΕΚ 3,43%, γεγονός που φαίνεται να αποτρέπει τα άλλα κόμματα να διεκδικήσουν με δικό τους υποψήφιο τον Δήμο, χωρίς να αποκλείεται στήριξη σε ένα από τους δύο υποψηφίους των μεγάλων.

Επίκεντρο της προεκλογικής η μεταρρύθμιση

Όπως ήταν αναμενόμενο, κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής περιόδου αποτελεί η πρόθεση για συνένωση της Αγίας Νάπας με Σωτήρα και Λιοπέτρι, παρά το προτεινόμενο σενάριο για συνένωση των τεσσάρων Δήμων της ελεύθερης Αμμοχώστου. Οι δύο υποψήφιοι τονίζουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για να πείσουν τα Κοινοβουλευτικά κόμματα τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή τους.

Οι ψηφοφόροι

Δικαίωμα συμμετοχής στην υπ’ αναφορά εκλογή έχουν 3334 εκλογείς, εκ των οποίων 2687 είναι Κύπριοι και 647 είναι Κοινοτικοί, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 4 εκλογικά κέντρα.