Η ιστορική Μάχη της Αγίας Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826, της μοναδικής Μάχης της Ελληνικής Επανάστασης στην Κύπρο, τιμήθηκε με την δέουσα λαμπρότητα από τον Δήμο Αγίας Νάπας και τον Σύνδεσμο «΄Αρωμα» Αγίας Νάπας – Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής, το βράδυ του Σαββάτου, 22 Μαρτίου 2025 στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας, στον χώρο όπου γράφτηκε η λαμπρή αυτή ιστορία από τους ΄Ελληνες επαναστάτες ενάντια στους Τούρκους Φρουρούς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας/Αμμοχώστου κ.κ Βασίλειος, το σεβαστό Ιερατείο της Ιεράς Μητρόπολης και του Ιερού Ναού Παναγίας Αγίας Νάπας, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου κ. Γιάννης Καρούσος, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου και Σφακίων κ.κ Κωνσταντίνος Καψάλης και Ιωάννης Ζερβός μαζί με τη συνοδεία τους, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος, ο νέος Διοιηκητής της 7ης Ταξιαρχίας Πεζικού Συνταγματάρχης Πυροβολικού Μάριος Χουβαρτάς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Αστέριος Δεσπούδης, ο Πρώην Πρέσβη κ. Γιώργος Γεωργή, εκπρόσωποι κομμάτων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Τοπικών Φορέων, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Αντώνης Χρίστου, Αντώνης Κουμής, Μάρκος Κουμής, Παναγής Μιχαηλάς, Νίκος Βάσιλας και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε με την παρέλαση των Σχολείων / Σωματείων / Συλλόγων / Χορευτικών Συγκροτημάτων / Πολιτιστικών Ομίλων, τα οποία παρέλασαν μαζί με τα Λάβαρά τους και τις Σημαίες του Αγώνα και προπορευόταν η Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου και ακολούθως η μεγαλοπρεπής εικόνα της Παναγίας Αγίας Νάπας.
Στη συνέχεια έγινε το άναμμα της Φλόγας με το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας, το οποίο μετέφεραν στο χώρο της εκδήλωσης οι δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» και άναψαν στο Μνημείο, το οποίο ανεγέρθηκε από τον Δήμο εις ανάμνηση της Μάχης, τα Μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων, η ανάρτηση των Σημαιών Αγώνα 1821, καθώς και η άφιξη διά θαλάσσης της σημαίας του Επαναστατικού Αγώνα 1821 από την ομάδα κολυμβητών του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων, η οποία παραδόθηκε κατά τη διάρκεια σεμνού τελετουργικού στην Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου.Μετά το τελετουργικό ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του Συνδέσμου «΄Αρωμα» Αγίας Νάπας, Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής, κ. Χριστάκη Πίττα, των Δημάρχων Πωγωνίου, Σφακίων και Δήμου Αγίας Νάπας κ.κ Κωνσταντίνου Καψάλη, Ιωάννη Ζερβού και Χρίστου Ζαννέττου και της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου.
Στον χαιρετισμό της η Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου αφού συγχάρηκε τον Δήμο Αγίας Νάπας και τον Σύνδεσμο «΄Αρωμα» – Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής που τιμούν με κάθε λαμπρότητα την Εθνική Παλιγγενεσία ανέφερε ότι η Μάχη της Αγίας Νάπας επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Κύπρο εμψύχωσε τον Κυπριακό λαό, εμπνέοντάς τον για τους κατοπινούς αγώνες που χρειάστηκε να δώσει στο ακρότατο αυτό όριο του Ελληνισμού εξού και η διεκδίκηση της δικής τους ελευθερίας το 1955, σημείωσε, είχε τις ρίζες της στην Επανάσταση του 1821 και στα μηνύματα, τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράστηκε.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε ότι η Μάχης της Αγίας Νάπας είναι ένα γεγονός που δεν αποτελεί απλώς μια σελίδα στην ιστορία, αλλά έναν διαχρονικό συμβολισμό του ελληνικού αγώνα για Ελευθερία και Αξιοπρέπεια, υπενθυμίζοντάς μας πως η εθνική μας ταυτότητα σφυρηλατήθηκε μέσα από θυσίες και αδιάκοπη αντίσταση.
Η μοναδική Μάχη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κύπρο, η Μάχη της Αγίας Νάπας σημείωσε δεν αποτελεί μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας, ούτε μια απλή επέτειο που τιμάται με τυπικές εκδηλώσεις αλλά είναι σύμβολο, μήνυμα, υποχρέωση και καθήκον, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο Ελληνισμός ποτέ δεν περίμενε να του χαριστεί η ελευθερία — την διεκδικούσε με το αίμα, την ψυχή και το ακατάβλητο πνεύμα του, από το 1821 έως το 1955, από το 1974 έως σήμερα, ο αγώνας αυτός δεν υπήρξε ποτέ στατικός, ούτε σταμάτησε να καθορίζει το πεπρωμένο του έθνους μας.
«Στην ιστορική Μάχη της Αγίας Νάπας, η μορφή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη δεσπόζει ως σύμβολο ανδρείας, αυτοθυσίας και εθνικού χρέους. Ο Νταλιάνης, Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης, άφησε το αποτύπωμά του όχι μόνο στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, όπου το όνομά του χαράχθηκε για πάντα στην ιστορία των Σφακίων. Η θυσία του Νταλιάνη και των ανδρών του δεν είναι απλά μια ιστορική ανάμνηση. Είναι η κινητήρια δύναμη που πρέπει να μας καθοδηγεί».
Πρόσθεσε επίσης, ότι η σημασία αυτής της εκδήλωσης ξεπερνά τα όρια μιας επετείου, είναι μια πράξη ιστορικής μνήμης και εθνικής ευθύνης, μια υπενθύμιση ότι το παρελθόν μας δεν είναι απλά κάτι που τιμούμε, αλλά κάτι που μας καθοδηγεί, ο αγώνας των προγόνων μας δεν ήταν μάταιος. οι θυσίες τους δεν θα γίνουν απλά μια σελίδα στην ιστορία γιατί όσο υπάρχει έστω και ένας που θυμάται, που τιμά και που συνεχίζει, η φλόγα της ελευθερίας δεν θα σβήσει ποτέ είπε καταλήγοντας ο κ. Ζαννέττου.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ανέφερε ότι ο φετινός εορτασμός αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την αδελφοποίηση των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας, μια ένωση όπως είπε που «επισφραγίζει την κοινή μας κληρονομιά, το κοινό μας χρέος στην μνήμη των ηρώων και την κοινή μας πορεία προς το μέλλον».«Τιμούμε» είπε όλους εκείνους που ύψωσαν το λάβαρο της ελευθερίας και αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, ανάμεσά του ξεχωρίζει η μορφή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη του ηρωικού οπλαρχηγού από το Δελβινάκι Πωγωνίου, ο οποίος δεν δίστασε να ταξιδέψει με την Κρήτη και την Κύπρο για να δώσει τη δική του μάχη για την ελευθερία».
Ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Ιωάννης Ζερβός ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ότι ο ελληνισμός της Κύπρου και της Κρήτης μοιράζεται κοινές ιστορικές ρίζες, κοινούς αγώνες και ένα ακατάλυτο πνευματικό και πολιτισμικό δεσμό, από το Φραγκοκάστελλο των Σφακίων, όπου ο Νταλιάνης έδωσε την ύστατη μάχη του λίγους μήνες αργότερα, μέχρι την Αγία Νάπα, όπου η φλόγα της επανάστασης άναψε στην Κύπρο, το μήνυμα είναι το ίδιο: ο ελληνισμός δεν λύγισε ποτέ μπροστά στην τυραννία.«Η παρουσία μας εδώ» πρόσθεσε, δεν είναι μόνο μια πράξη μνήμης, αλλά και μια υπόσχεση: να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία μας, να διδασκόμαστε από το παράδειγμα των ηρώων μας και να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «΄Αρωμα» Αγίας Νάπας-Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής κ. Χριστάκης Πίττας ανέφερε «ότι μια αλυσίδα ιστορικών γεγονότων, σε βάθος περισσότερο των τριών χιλιάδων χρόνων, όπως ο εποικισμός ολόκληρης της Κύπρου από τους Αχαιούς το 1300-1200π.χ, η ίδρυση της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, πόλης πρόδρομος της βασιλεύουσας μας Αμμοχώστου από τον Τεύκρο, γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα, η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Πέρσες του Αθηναίου Στρατηγού Κίμωνα που και «Νεκρός Ενίκα», η πολυάριθμη συμμετοχή Ελλήνων της Κύπρου που πολέμησαν δίπλα στους ελλαδίτες αδελφούς στους αγώνες του έθνους, στην επανάσταση του 1821, η μάχης της Αγίας Νάπας το 1826, οι εθελοντές κύπριοι στους βαλκανικούς πολέμους και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, η παρουσία ελλαδιτών στρατιωτών στην Κύπρο κατά τα χρόνια της τουρκοανταρσίας, 1963-64 και 1967, η συμμετοχή των ελλαδιτών στρατιωτών και αξιωματικών δίπλα στους ΄Ελληνες Κύπριου που αντιμετώπισαν με ηρωισμό την θηριωδία της εισβολής του Αττίλα, καταρρίπτουν με τον πιο εμφαντικά τρόπο το αφήγημα ότι η «Κύπρος κείται μακράν» ένα θεώρημα που διαψεύδει η ίδια η ιστορία και όσους το υιοθέτησαν ή το υιοθετούν»
Σημείωσε επίσης, τη σχέση που δένει τις τρεις πόλεις το Πωγώνι, την Αγία Νάπα και τα Σφακιά που δεν είναι άλλος από τον Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική επετειακή παράσταση η οποία κατασυγκίνησε και καθήλωσε τους παρευρισκόμενους και η οποία περιελάμβανε αφήγηση από τον ποιητάρη εποχής τον οποίο ενσάρκωσε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Αντρέας Τσουρής, ο οποίος επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε την παράσταση, χορόδραμα και αναπαράσταση της Μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας-Αμμοχώστου και έλαβαν μέρος το Μουσικό Σχήμα του Μιχάλη Χατζήμιχαηλ, ο Λαογραφικός ΄Ομιλος Δάσους ΄Αχνας, το Χορευτικό Συγκρότημα «Παρά τη Λίμνη» και οι Χορευτικοί ΄Ομιλοι «Η Παράδοση» Λιοπετρίου , «ΘΟΙ» Αυγόρου και ΕΛΔΥΚ.
Στο τέλος τα χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα χόρεψαν όλοι μαζί παραδοσιακούς χορούς και η βραδιά έκλεισε με τον Εθνικό ΄Υμνο.
