ΔΕΡΥΝΕΙΑ: O Γιώργος Χατζημάρκου σε μια συγκινητική καντάτα για την Αμμόχωστο – Πορεία προς το οδόφραγμα

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπ. Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 99 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23/5 και ώρα 19:30 στην Δερύνεια και στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου η συναυλία “Αμμοχώστου Ωδές” του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Χατζημάρκου.

Το έργο «Αμμοχώστου Ωδές» αποτελεί μία λαϊκή καντάτα σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και κείμενα του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Χατζημάρκου γραμμένη για σολίστ, μεικτή χορωδία, δέκα άτομα ορχήστρα και αφηγητή. Σκιαγραφεί τον πόνο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Αντίγραφο του Main Image x2 68 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν παρέπεμψαν στην ελληνική μουσική της δεκαετίας του 1970, όπου η Αμμόχωστος ευημερούσε ως ανεκτίμητο διαμάντι της μεσογείου αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Μέσα από τους στίχους τραγουδιών αλλά και μέσα από τα κείμενα αποτυπώνονται προσωπικές εμπειρίες συναισθήματα του μουσικοσυνθέτη τα οποία εξωτερίκευσε.

Αντίγραφο του Main Image x2 72 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στόχος του μουσικοσυνθέτη ήταν να προστεθεί ακόμα ένα λιθαράκι στο βωμό του αγώνα για την επανένωση και ελευθερία της Κύπρου.

Αντίγραφο του Main Image x2 70 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Θα είμαι πανευτυχής αν το έργο αυτό παραμείνει στη ιστορία ως φάρος ελπίδα για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες θυμίζοντας μας το χρέος. Προς την πατρίδα, τους προγόνους μας και τις μελλοντικές γενιές. Ευχή μου είναι να εκτελεστεί το έργο μου Αμμοχώστου Ωδές στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας μετά την απελευθέρωση της πόλης.»

Με το πέρας της συναυλίας πραγματοποιήθηκε πορεία προς το οδόφραγμα Δερύνειας, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα τεκταινόμενα και ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία στο οδόφραγμα.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπ. Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα.

Αντίγραφο του Main Image x2 73 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στον χαιρετισμό του ο Θεοδόσης Τσιόλας ανέφερε ότι «η πεισματικά αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και οι επαναλαμβανόμενες προκλητικές ενέργειες, θέσεις και απόψεις της περιορίζουν τις δυνατότητες για λύση του Κυπριακού.»Αντίγραφο του Main Image x2 75 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η χρυσή ιστορική πόλη με τα εμβληματικά σημεία, με την σπουδαία πνευματική ανάπτυξη, την ευδαιμονία και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, παραμένει τέσσερις και πλέον δεκαετίες βουβή, ερημωμένη, λάφυρο στα χέρια του αδίστακτου κατακτητή, περιμένοντας τους δικούς της ανθρώπους».

«Κάθε μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία που συνενώνει τη φωνή της με τον διαχρονικό και ακατάπαυστο αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου για επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας και κυρίως για αποκατάσταση μιας θλιβερής αδικίας, που υφίσταται το νησί από το πικρό καλοκαίρι του 1974 και εντεύθεν».

Αντίγραφο του Main Image x2 67 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η τουρκική εισβολή, είπε «επέφερε τραγικές συνέπειες στον τόπο μας, οι οποίες είναι ακόμα επίπονες και ορατές, παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς και κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου».

«Οι ψυχές των ανθρώπων, που τόσο βάναυσα έχασαν τα υπάρχοντα, τις περιουσίες και την ίδια τους τη ζωή είτε ως στρατεύσιμοι στα πεδία του πολέμου είτε ως ανυπεράσπιστοι και αβοήθητοι άμαχοι πολίτες, στοιχειώνουν μέχρι σήμερα  την Αμμόχωστο, την ερειπωμένη πόλη- φάντασμα, όπως και κάθε σπιθαμή της σκλαβωμένης γης μας, που περιμένει ακόμα τη δικαίωση», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση συνέχισε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου «σε κάθε περίπτωση δηλώνει την ετοιμότητά της αλλά και την πολιτική βούληση να εργαστεί για την οικοδόμηση ενός κράτους, που δεν θα υστερεί σε αρχές και αξίες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Αντίγραφο του Main Image x2 69 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Η σωστή βάση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι συμφωνημένη και καταγεγραμμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ευθυγραμμίζεται με τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» είπε και σημείωσε ότι «γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς κοινή, έντιμη και ειλικρινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα, η ανεξαρτησία και προπάντων η ειρήνη και η ευημερία του λαού στο σύνολό του».

Αναφερόμενος στον εκπαιδευτικό και μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζημάρκου είπε πως η «αυθόρμητη και άκρως συναισθηματική προσπάθεια για την γενέθλια γη της Αμμοχώστου, αποτελεί μία κατάθεση ψυχής, που αποτυπώνει με αγάπη και σεβασμό σκέψεις και μνήμες δυνατές για τον τόπο καταγωγής του, του οποίου η ζηλευτή ομορφιά, η ιστορική αξία και η ανέμελη καθημερινότητα μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής».

Αντίγραφο του Main Image x2 71 exclusive, Αμμόχωστος, Αμμοχώστου Ωδές, ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στον χαιρετισμό του ο Θεοδόσης Τσιόλας έκανε αναφορά και στο προσωπικό έργο του καλλιτέχνη «Αμμοχώστου Ωδές» και είπε πως «πεποίθηση του δημιουργού, με την οποία συνταυτιζόμαστε απόλυτα, είναι το καθήκον μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και ακλόνητη την πίστη, ώστε να επιτελέσουμε, κατά το δυνατόν, το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και στις μελλοντικές γενιές».

Η συναυλία θα παρουσιαστεί και στη Λάρνακα και τη Λεμεσό, στις 24 και 25 Μαΐου αντίστοιχα.