Δήμος Δερύνειας: Με επιστολή στην Ε. Σπέχαρ, ζητά “Η Δερύνεια να παραμείνει αυτόνομη”

Δήμος Δερύνειας, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Συνένωση Δήμων

Επιστολή στην ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την οποία ενημερώνει για τους προβληματισμούς τους όσον αφορά τη συνένωση του δήμου με άλλους δήμους, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που προτείνει η Κυβέρνηση, απέστειλε ο Δήμος Δερύνειας. Ο δήμαρχος Δερύνειας, Αντρέας Καραγιάννης, ανέφερε στον «Φ» ότι ο Δήμος παραθέτει στην επιστολή τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις τους, για τον αρνητικό αντίκτυπο που δυνατό να έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η Δερύνεια θα πρέπει να παραμείνει αυτόνομη και να συνεχίσει τον πρωτεύοντα ρόλο τον οποίο διαδραματίζει στις επαφές και την επικοινωνία των δυο κοινοτήτων.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Δερύνειας σε δήμο μαζί με το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα και τη Σωτήρα, ο κ. Καραγιάννης επεξήγησε γιατί στον δήμο του αισθάνονται απογοητευμένοι, αλλά και προδομένοι από την Κυβέρνηση και τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Η απογοήτευση, πρόσθεσε, δεν προέρχεται από το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν υπόψη όλα εκείνα τα επιχειρήματα που έγκαιρα και υπεύθυνα μετέφερε στην Κυβέρνηση ο δήμος, προβάλλοντας και αιτιολογώντας τη θέση του να παραμείνει ως Δήμος Δερύνειας και ως οντότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ίσως με την προσθήκη κάποιων κοινοτήτων και όχι να ενσωματωθεί σε έναν άλλο Δήμο με Σωτήρα, Αγία Νάπα και Παραλίμνι.

Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, η Δερύνεια για 45 χρόνια βρίσκεται ταγμένη σε μια πολιτική θέση και εκτείνεται γεωγραφικά σε μια καίρια πολιτική τοποθεσία. Είναι μια κοινότητα οκτώ περίπου χιλιάδων κατοίκων σήμερα, εκεί που αρχίζει η πράσινη γραμμή και συμβάλλει στην επικοινωνία των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο. Έχουμε περιγράψει στην Κυβέρνηση μέσα από τις επιστολές μας, συνέχισε, όλες τις ιδιαιτερότητες που συνεπάγεται το γεγονός ότι αποτελούμε ακριτικό δήμο. Ευελπιστώντας πάντα ότι θα εισακουστούμε.

Στην περίπτωση της Αθηένου όμως, οι ιδιαιτερότητες που εκπηγάζουν για αυτό τον ακριτικό δήμο λήφθηκαν υπόψη και διατηρήθηκε η αυτονομία του. Ούτως η άλλως, τόνισε ο κ. Καραγιάννης, η Δερύνεια ουδέποτε κατά τη διεξαγωγή των επαφών για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν επικαλέστηκε τα παραδείγματα άλλων δήμων.

Φυσική προέκταση της κατεχόμενης Αμμοχώστου

Στις δηλώσεις του ο κ. Καραγιάννης τόνισε ακόμη ότι η Δερύνεια αποτελεί τη φυσική προέκταση της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, συνέχισε, ιστορικά δημιουργήθηκε από κόσμο που καταγόταν από άλλες περιοχές και κατέφευγε στην Αμμόχωστο όπου υπήρχαν θέσεις εργασίας και ως εκ τούτου έπρεπε κάπου να στεγαστούν. Η Δερύνεια γειτνιάζει επίσης και με τον κατεχόμενο Άγιο Μέμνονα. Ο Άγιος Μέμνονας ανήκει στην Αμμόχωστο.

Μέχρι το 1974 πολλοί Δερυνιώτες εργάζονταν στην Αμμόχωστο και υπήρχαν επιπρόσθετα ευρύτεροι δεσμοί μεταξύ Δερύνειας – Αμμοχώστου σε κοινωνικό επίπεδο. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αδάμαντος Αδάμαντος, καταγόταν από τη Δερύνεια. Επομένως, τόνισε ο κ. Καραγιάννης, εμείς οι κάτοικοι της Δερύνειας δηλώνουμε πως το βλέμμα, η ψυχή μας, τα συναισθήματά μας κινούνται προς την πλευρά της Αμμοχώστου και όχι νοτιότερα στον νέο δήμο που θέλουν να μας εντάξουν.

Να μην πιστεύουν ότι η Δερύνεια θα γυρίσει ποτέ την πλάτη της στην Αμμόχωστο, είπε ακόμη ο κ. Καραγιάννης.

Για το μέλλον ο κ. Καραγιάνης είπε ότι ο δήμος προχωρεί με τη συνεργασία ιδιωτικής εταιρείας στη διεξαγωγή μελέτης για τα συν και πλην όλων των σεναρίων ενοποίησής του, τα οποία στη συνέχεια θα παρουσιάσει στους δημότες του. Ενώ θα αναμένει την έκβαση της συζήτησης του θέματος στη Βουλή.

Πηγή: philenews