Κατεχόμενη Δερύνεια: Εργασίες εποικισμού κατά μήκος της νεκρής ζώνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Προπαρασκευαστικές εργασίες και κινητικότητα επικρατεί κατά μήκος της νεκρής ζώνης στην περιοχή της κατεχόμενης Δερύνειας, με το κατοχικό καθεστώς να δρομολογεί τον εποικισμό περιοχών που ανήκουν σε πρόσφυγες

1 33 exclusive

Προπαρασκευαστικές εργασίες και κινητικότητα επικρατεί κατά μήκος της νεκρής ζώνης στην περιοχή της κατεχόμενης Δερύνειας, με το κατοχικό καθεστώς να δρομολογεί τον εποικισμό περιοχών που ανήκουν σε πρόσφυγες.

Το ΣΙΓΜΑ βρέθηκε στη Δερύνεια με αφορμή τις χθεσινές αποκαλύψεις ότι υπήρχε κινητικότητα σε περιοχή μεταξύ του Αγίου Μέμνονα και της κατεχόμενης Δερύνειας.

Σχετικές είναι επίσης και οι εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν όταν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα τον Ιούνιο για ανέγερση 1192 κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπλοφάρουν οι τούρκοι δεν είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα νομίζω αυτό που εξαγγέλθηκε πριν μερικούς μήνες επιβεβαιώνεται με αυτές τις πληροφορίες που έφτασαν κοντά μας, ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άνδρος Καραγιάννης.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν χθες είναι σε στρατιωτική περιοχή όπου απαγορεύεται η φωτογράφιση και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Κατά μήκος της νεκρής ζώνης υπάρχουν διάσπαρτα αναχώματα που παραπέμπουν σε εργασίες οικοπεδοποίησης περιοχών.

Δήμαρχος Δερύνειας σημείωσε ότι «δυστυχώς οι ανησυχίες που εκφράσαμε και τις οποίες προβάλλονται κι εσείς πριν κάποιους μήνες για την ανέγερση κάποιον κατοικιών μεταξύ της περιοχής Αγίου Μέμνονα και της κατεχόμενης Δερύνειας, χθες έφτασαν κοντά μας πληροφορίες ότι υπήρχε μεγάλη κινητικότητα κυρίως από βαρέα οχήματα στην περιοχή μεταξύ Αγίου Μέμνονα και κατεχόμενης κάτω Δερύνειας κι εμείς ζητήσαμε πληροφορίες και επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας ότι όντως ναι αφορά την ανέγερση αυτών των κατοικιών κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Ανησυχία και αγανάκτηση εκφράζουν οι διαμένοντες στη Δερύνεια. Ανησυχία καθώς το κατοχικό καθεστώς προχωρεί στον εποικισμό περιοχών. Αγανάκτηση επειδή οι κυπριακές κυβερνήσεις επί σειρά ετών δεν έχουν καταφέρει να προστατεύσουν τα συμφέροντα του τόπου.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη στα σχέδια της και για εποικισμό του Βαρωσιού και φαίνεται ότι αστοχίες των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν εμποδίζουν την Τουρκία να προχωρήσει στα σχέδια της και για εποικισμό και για κατασκευή των κατοικιών και είδαμε τον Ερντογάν χθες στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη που παρουσιάστηκε περίπου σαν ο νέος πλανητάρχης.

«Εκείνοι έκαναν ότι έκαναν… εμείς ανησυχούμε… η κυβέρνηση μας ανησυχεί; αυτό θέλω να ξέρω. Τα τετελεσμένα γεγονότα υπάρχουν και τα βλέπουμε κάθε μέρα εδώ και 50 χρόνια. Τίποτα δεν άλλαξε. Τι άλλο μπορούμε να πούμε; Oι κυβερνήσεις μας τι θα κάνουν;».

Καταδίκες από πολιτικές δυνάμεις

Τα νέα παράνομα έργα του κατοχικού καθεστώτος καταδικάζουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

H αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι, έχουν εκτροχιαστεί τελείως και με τις δηλώσεις τους και με τα έργα τους. «Εν πάση περιπτώσει είναι καταδικαστέες οποιεσδήποτε πράξεις ή έργα από πλευράς του ψευδοκράτους για να ενισχύσει την δική του υπόσταση που δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Με την σειρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Κλεάνθους τόνισε πως, οσο παραμένει σε εκκρεμότητα το κυπριακό πρόβλημα όσο δεν βρίσκουμε μία διευθέτηση που θα φέρνει ειρήνη και σταθερότητα θα υπάρχουν όλο και περισσότερες προκλήσεις είτε αυτές είναι στην  Δερύνεια είτε στο μεταναστευτικό είτε στο Βαρώσι.

Κοινό συμπέρασμα, και των δύο αντιπροέδρων είναι ότι πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Πηγή: Sigmalive