Σε αναμονή η Δερύνεια για το οδόφραγμα (εικόνες)

a1 exclusive, Άντρος Καραγιάννης, Κατεχόμενα, Οδόφραγμα Δερύνεια

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους βρίσκονται οι εργασίες στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ωστόσο το πότε και πώς θα γίνει το άνοιγμα της διόδου παραμένει αβέβαιο, καθώς εκκρεμούν οι εργασίες στη νεκρή ζώνη αλλά και πολιτικές εξελίξεις που παρατείνουν τη χρόνια δυσφορία των κατοίκων.

Σε σημερινό ρεπορτάζ της η εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ” διαπιστώνει επί τόπου την πρόοδο των προετοιμασιών για το οδόφραγμα. Τα κουβούκλια στα οποία θα γίνεται ο έλεγχος από τις αρχές της Δημοκρατίας είναι ουσιαστικά έτοιμα, ενώ έχει γίνει η σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό δίκτυο. Απομένει η βελτίωση του δρόμου μήκους 300 μέτρων εντός της νεκρής ζώνης, την οποία θα αναλάβει δικοινοτική κοινοπραξία. Εφόσον όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δυόμισι μήνες, μετά δηλαδή τις εκλογικές διαδικασίες σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.

Capture exclusive, Άντρος Καραγιάννης, Κατεχόμενα, Οδόφραγμα Δερύνεια

 

Ο κόσμος αδημονεί

Μιλώντας ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ανέφερε πως δέχεται συνεχώς ερωτήσεις από τους κατοίκους της κοινότητας αλλά και της περιοχής για το πότε θα ανοίξει το οδόφραγμα. Ο κ. Καραγιάννης, τον οποίο συναντήσαμε σε καφενείο στη λεωφόρο Αμμοχώστου, ξεκαθάρισε πως δεν είναι ο αρμόδιος να απαντήσει καθώς η διάνοιξη του οδοφράγματος δεν είναι στα χέρια της τοπικής αρχής. Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και πιο στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική αρχή για το ζήτημα αυτό.

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ακόμα πως ο δήμος είναι έτοιμος για σειρά πρωτοβουλιών, όπως την αξιοποίηση παλιών εργοστασίων που βρίσκονται επί της νεκρής ζώνης για αξιοποίηση ως δικοινοτικά κέντρα, με πιο πιθανό υποψήφιο κτήριο παλιό γκαράζ επί της λεωφόρου Αμμοχώστου. Επίσης, συμπλήρωσε, το κοινοτικό νηπιαγωγείο που βρίσκεται κοντά στο οδόφραγμα είναι έτοιμο εδώ και καιρό να λειτουργήσει ως δικοινοτικό.

a2 exclusive, Άντρος Καραγιάννης, Κατεχόμενα, Οδόφραγμα Δερύνεια

Πρόβλημα τα όμβρια

Κάτοικοι της περιοχής στους οποίους μιλήσαμε υπέδειξαν και άλλα προβλήματα που προκαλεί η καθυστέρηση στις εργασίες. Για παράδειγμα, ο αγωγός για τα όμβρια ύδατα που καταλήγει στο τέρμα της λεωφόρου Αμμοχώστου στο άκρο της νεκρής ζώνης παραμένει ανοιχτός από την έναρξη των εργασιών εδώ και δύο περίπου χρόνια. Το εν λόγω σημείο πλημμυρίζει όταν σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και τα νερά λιμνάζουν, προκαλώντας ανησυχία όσον αφορά τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμό προκαλεί και το ζήτημα της στελέχωσης του οδοφράγματος καθώς δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από αστυνομικούς να εργαστούν στο συγκεκριμένο οδόφραγμα. Προβληματισμός υπάρχει και για την κατεχόμενη πλευρά όπου ο δρόμος έχει ετοιμαστεί, αλλά φέρεται να υπάρχει δυστοκία όσον αφορά τη μετακίνηση φυλάκιου του κατοχικού στρατού.

a3 exclusive, Άντρος Καραγιάννης, Κατεχόμενα, Οδόφραγμα Δερύνεια a4 exclusive, Άντρος Καραγιάννης, Κατεχόμενα, Οδόφραγμα Δερύνεια a5 exclusive, Άντρος Καραγιάννης, Κατεχόμενα, Οδόφραγμα Δερύνεια

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ / Γιώργος Κακουρής / Φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου