Ένας ή δύο δήμοι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου;

Το σενάριο της Κυβέρνησης με τους δύο δήμους και τί αντιπροτείνει ο Θεόδωρος Πυρίλλης για ένα ενιαίο Δήμο

Στιγμιότυπο 2020 11 12 11.03.06 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ρεπορτάζ: Famagusta.News

Η πρόσφατη πρωτοφανής απόφαση διαγραφής του Δήμου Παραλιμνίου από το μητρώο μελών της Ένωσης Δήμων κατά την 37η Ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλογικού οργάνου εξαιτίας της μη υιοθέτησης της θέσης του Δήμαρχου Παραλιμνίου για διαφορετική κατανομή της ετήσιας εισφοράς προς την Ένωση Δήμων άνοιξε και πάλι το κεφάλαιο των συζητήσεων για τη σύσταση των τοπικών αρχών στην επαρχία Αμμοχώστου ένεκα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στη διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου προχώρησε η Ένωση Δήμων

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε σαφές ότι η Κυβέρνηση καταθέτει τελικά σενάριο με 17 Δήμους προς υιοθέτηση στη Βουλή, απαράλλαχτο, δηλαδή, από αυτό που παρουσίασε ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στις 2 του περασμένου Δεκεμβρίου. Όπως πληροφορείται το Famagusta.News, η Κυβέρνηση φαίνεται να μην πείθεται, τελικά, από τα εναλλακτικά σενάρια που παρουσιάστηκαν για τρεις ή και περισσότερους Δήμους στην επαρχία Αμμοχώστου, αποφεύγοντας να δώσει ευκαιρίες και σε άλλες τοπικές αρχές άλλων επαρχιών για περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους. Η Κυβέρνηση φαίνεται να κινείται με γνώμονα το “the less the better” όσον αφορά τη μεταρρύθμιση ορίζοντας ως “ταβάνι” στον αριθμό των προτεινόμενων τοπικών αρχών τον αριθμό 17, χωρίς, παρ’ όλα αυτά, να αγνοεί και σενάρια με μικρότερο αριθμό, εφόσον βεβαίως αυτό ευνοείται από τους άμεσα επηρεαζόμενους.

ΣΕΝΑΡΙΟ Α’: Δύο Δήμοι

Το συγκεκριμένο σενάριο παρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019 από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών και νυν Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Όπως ανέφερε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, ιδανικό, ορθολογικό και δομικά ορθό σενάριο είναι η δημιουργία ενός Δήμου που θα αποτελείται από τους τέσσερεις σχετικά μικρούς υφιστάμενους δήμους της περιοχής, από το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα, την Σωτήρα και την Δερύνεια και με εξοικονομήσεις, της τάξης των 7 εκατ. ευρώ ετησίως καθώς και η δημιουργία δεύτερου, Αγροτικού Δήμου στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τις Κοινότητες Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας, (Δήμος Κοκκινοχωρίων) με σημαντικό πληθυσμό της τάξης των 17,136 κατοίκων, σε γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και με παρόμοιο κοινωνικοοικονομικό αλλά και αναπτυξιακό προφίλ ενώ συνολικά η ελεύθερη Επαρχία της Αμμοχώστου καθίσταται η πρώτη επαρχία της Κύπρου που όλοι οι κάτοικοι είναι δημότες Δήμων.

  • Δήμος Αγίας Νάπας – Πρωταρά
    • Παραλίμνι
    • Αγία Νάπα
    • Δερύνεια
    • Σωτήρα
      • Πληθυσμός: 29.463
      • Πληθυσμιακή Πυκνότητα: 393
      • Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών: 5.076
      • Εξοικονόμηση: €7.000.000
  • Δήμος Κοκκινοχωρίων
    • Αυγόρου
    • Λιοπέτρι
    • Φρέναρος
    • Αχερίου
    • Άχνα
      • Πληθυσμός: 12.839
      • Πληθυσμιακή Πυκνότητα: 105
      • Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών: 1.615
      • Εξοικονόμηση: €300.000

Στιγμιότυπο 2020 11 12 12.45.53 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΣΕΝΑΡΙΟ Β’: Ένας Δήμος

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κατά την πρόσφατη έντονη αντίδρασή του για τις αποφάσεις της Ένωσης Δήμων για συνέχιση της “άδικης” όπως τη χαρακτήρισε κατανομής των εισφορών στην Ένωση Δήμων ανάλογα με εισοδήματα αλλά όχι ανάλογα με την κρατική χορηγία (η εισφορά του Δήμου Παραλιμνίου στην Ένωση Δήμων αποτελεί το 10% των συνολικών εισφορών ενώ το ύψος της κρατικής χορηγίας προς τον Δήμο Παραλιμνίου ανέρχεται στο μόλις 2,5% από το σύνολο), επανέφερε τη συζήτηση για τον αριθμό των Δήμων. Ο Θεόδωρος Πυρίλλης έκανε λόγο για τσιφλίκια μέσω των οποίων κάποιοι εξυπηρετούνται με την κατανομή θέσεων, ζητώντας τη μείωση του αριθμού των Δήμων σε δέκα παγκύπρια, δύο σε Πάφο, δύο σε Λεμεσό, τρεις σε Λευκωσία, δύο σε Λάρνακα και έναν στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Διαβάστε επίσης: Πυρίλλης: “Να μείνει ένας Δήμος στην επ. Αμμοχώστου και 10 παγκύπρια” (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξάλλου το συγκεκριμένο σενάριο αποτέλεσε μία εκ των υπό εξέταση προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι, καθώς αποδεδειγμένα, σύμφωνα με τον μελετητή που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης για την Κυβέρνηση, καθηγητή Χαράλαμπο Κουταλάκη, η κατά το δυνατό συνένωση περισσότερων τοπικών αρχών και η συνένωση οντοτήτων θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες εξοικονομήσεις. Στη μελέτη του ο Δρ Χαράλαμπος Κουταλάκης προτείνει αρχικά τη δημιουργία ενός Δήμου αναφέροντας τα εξής:

“Δεδομένου του μικρού πληθυσμιακού μεγέθους αλλά και της έκτασης των τεσσάρων Δήμων η συγχώνευση τους σε έναν ενιαίο Δήμο αποτελεί μια επιλογή που σε μεγάλο βαθμό θα παρουσίαζε σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το σημερινό σύστημα κατακερματισμού σε τέσσερις σχετικά μικρούς Δήμους. Στην περίπτωση αυτή ο νέος Δήμος θα παρουσίαζε τα εξής δεδομένα: Τα συνολικά έσοδα του νέου Δήμου θα ανέρχονται σε 40.769.079 Ευρώ. Ως προς το σκέλος των εσόδων θα πρόκειται για έναν εξαιρετικά βιώσιμο Δήμο κυρίως λόγω της τουριστικής ανάπτυξης στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου. Από το σύνολο των εσόδων μόλις 5.721.314 Ευρώ θα αντιστοιχούν σε κρατικές χορηγίες ενώ τα 35.047.765 θα είναι ιδία έσοδα. Το ποσοστό των ιδίων εσόδων στο σύνολο θα είναι 86%. “

Στιγμιότυπο 2020 11 12 12.44.08 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το σενάριο που προτείνει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου δεν είναι ουδόλως απομακρυσμένο καθώς δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως σε αυτό το σενάριο βασίστηκε το 2014 η μελέτη του National School of Government International (NSGI) κατόπιν αίτησης της Κυπριακής Κυβέρνησης, από Βρετανούς αρμόδιους από το NSGI, το Τμήμα για τις Κοινότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως επίσης και από το Lewes Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η μελέτη προτείνει την χρησιμοποίηση των μεγάλων Δήμων ως “πυρήνων” για τις νέες Τοπικές Αρχές, που θα έχουν περίπου ίσο μέγεθος. Όπως αναφέρεται, αν το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μεταξύ περίπου 10-15 (μέγιστη) νέες Τοπικές Αρχές, τότε αυτό συνεπάγεται μεταξύ 56k-84k στο μέσο όρο του πληθυσμού.

Για την επαρχία Αμμοχώστου η μελέτη αναφέρει: “Υπάρχουν 4 Δήμοι στην Αμμόχωστο, ι εκ των οποίων το Παραλίμνι είναι μακράν ο μεγαλύτερος (15k). Θα μπορούσε να απορροφήσει τους υπόλοιπους Δήμους και τις 5 Κοινότητες, για να σχηματίσουν μια νέα Τοπική Αρχή με πληθυσμό 46.5k.”

Στα χέρια της Βουλής η μεταρρύθμιση

Παρά τις συζητήσεις που ακούγονται, φαίνεται ότι και το μαχαίρι και η πίτα βρίσκεται, πλέον, στα χέρια της Βουλής η οποία αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο, αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας των Δήμων με την Επιτροπή Εσωτερικών, να αποφασίσει στη βάση της ολομέλειας για την τελική ολοκλήρωση του προτεινόμενου νομοσχεδίου και για τον αριθμό των Δήμων.

Famagusta.News