Επ. Αμμοχώστου: “Γέννησε δίδυμα και δεν είχε τίποτα στο σπίτι… Σιγά, σιγά τη στηρίξαμε”

cache 846x3000 Analog medium 612462 111240 23122019 exclusive, ΚΕΠΑ

“Πριν από τέσσερις μήνες μία γυναίκα, μονογονιός γέννησε δίδυμα και δεν είχε τίποτα στο σπίτι της… Τίποτα. Ούτε φαγητό, ούτε έπιπλα, ούτε ρούχα, ούτε ηλεκτρικές συσκευές. Σιγά, σιγά καταφέραμε μαζί με άλλους φορείς να τη στηρίξουμε”.

Η ιστορία σωτηρίας αυτής της γυναίκας στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπως την αφηγήθηκε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ και στη Νατάσα Χριστοφόρου ο Θωμάς Αναστασίου, Διευθυντής του Κέντρου Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος καταδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης, αλλά και στήριξης των κοινωνικών παντοπωλείων στην χώρα μας.

Μέρος του ρεπορτάζ του ΡΕΠΟΡΤΕΡ για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία:

Πλέον, τα κοινωνικά παντοπωλεία Παγκύπρια, είναι μετρημένα στα δάκτυλα. Τα τελευταία τρία χρόνια, κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Για κάποια ήταν η φυσιολογική εξέλιξη, αφού μειώθηκαν λόγω και της χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι δικαιούχοι. Κάποια άλλα, ωστόσο, έκλεισαν λόγω έλλειψης πόρων και άλλα τόσα κινδυνεύουν με λουκέτο. Τρανό παράδειγμα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας, το οποίο κινδυνεύει με λουκέτο.

Αυτά που κατάφεραν να κρατηθούν πάντως, το πέτυχαν χάρη στις αξιέπαινες προσπάθειες εθελοντών, κάποιοι εκ των οποίων αφιέρωσαν τη ζωή τους στο φιλανθρωπικό αυτό έργο.

exclusive, ΚΕΠΑ

Κέντρο Προσφοράς Αγάπης Άγιος Χριστόφορος (ΚΕΠΑ)

Πολύ σημαντικό έργο, για τις άπορες οικογένειες της Ελεύθερης Αμμοχώστου, επιτελεί το Κέντρο Προσφοράς Αγάπης Άγιος Χριστόφορος (ΚΕΠΑ), το οποίο βοηθά τόσο μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, όσο και μέσω συσσιτίου. Κάνει, μάλιστα, κατ’ οίκον διανομή.

“Κάθε μήνα εξυπηρετούμε 100-120 οικογένειες από την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Μια φορά το μήνα δίνουμε “καλάθια αγάπης” σε δικαιούχους. Υπάρχουν όμως και άτομα που έρχονται έκτακτα και κτυπούν την πόρτα μας κάποιες μέρες και τους δίνουμε. Έχουμε εντολή από τον πατέρα Ευέλθοντα Χαραλάμπους, ο οποίος εκοιμήθη το 2011, την οποία τηρούμε πιστά. Όποιος μας κτυπά την πόρτα τον βοηθούμε με ότι έχουμε διαθέσιμο. Υπάρχουν απλοί άνθρωποι και εταιρείες που στηρίζουν το έργο μας. Ότι δεν εξασφαλιστεί το αγοράζουμε από τους πόρους του ιδρύματος, για να έχουμε την αποθήκη μας γεμάτη. Ώσπου δίνουμε, έρχονται προϊόντα και μας βρίσκουν”, ανέφερε ο Διευθυντής του ΚΕΠΑ Θωμάς Αναστασίου.

Οι δικαιούχοι αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες, αφού κλείνουν τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και αυξάνονται οι άνεργοι.

“Κάποιοι φέρνουν ακόμη και απλήρωτους λογαριασμούς, μήπως μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Γι’ αυτό εντείνονται οι προσπάθειές μας το χειμώνα. Το “καλάθι αγάπης” για τα Χριστούγεννα δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου. Περιλάμβανε κατεψυγμένα κρέατα, λαχανικά, τυριά, αλλαντικά γάλα, ξηρά τροφή, ποτά κλπ. Δίνουμε βαρύτητα και στα παιδικά είδη. Εάν δεν έχουμε διαθέσιμα, προμηθευόμαστε κουπόνια από υπεραγορές”, σημείωσε ο κ. Αναστασίου.

Ο πατέρας Ευέλθων, δημιούργησε το ΚΕΠΑ, στη μνήμη του γιου του. Το κοινωνικό παντοπωλείο ξεκίνησε το 2006. Τότε δίνονταν “καλάθια αγάπης” σε 70 οικογένειες τη μήνα. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το ίδρυμα προσέφερε, ωστόσο, βοήθεια κάθε βδομάδα σε υπερδιπλάσιες οικογένειες.

“Υπάρχουν δραματικές περιπτώσεις, αλλά ευτυχώς δεν είναι πολλές. Πριν από τέσσερις μήνες μία γυναίκα, μονογονιός, γέννησε δίδυμα και δεν είχε τίποτα στο σπίτι της, ούτε έπιπλα ούτε ρούχα ούτε ηλεκτρικές συσκευές. Σιγά, σιγά καταφέραμε μαζί και με άλλους φορείς να τη στηρίξουμε”.

Το ΚΕΠΑ κάνει, εξάλλου, καθημερινά και κατ’ οίκον διανομή 70 μερίδων φαγητού σε ηλικιωμένους, αναπήρους, καρκινοπαθείς κ.α.

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ / Νατάσα Χριστοφόρου