ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Η Φωτεινή και η Χριστίνα έσπασαν το «άβατο» ανδροκρατούμενων κάστρων

Η Φωτεινή είναι κουρέας, στο Ξυλοφάγου και η Χριστίνα σεφ, στην Αγία Νάπα - Τί λένε στο FamagustaNews για τα στερεότυπα που σπάζουν ασκώντας ανδροκρατούμενα επαγγέλματα

Main Image x2 45 exclusive

Από τα πολύ παλιά χρόνια, η θέση των γυναικών διαχωρίζονταν από αυτή των ανδρών. Από τα επαγγέλματα μέχρι τα δικαιώματα… Υπήρξαν και υπάρχουν όμως γυναίκες που πέρασαν τα στερεότυπα και κατάφεραν να διαπρέψουν σε πεδία που θα τα θεωρούσαμε απαγορευμένα και δύσβατα για την γυναίκα.

Ξεπερνώντας ταμπού και προκαταλήψεις πίσω από ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, βρίσκονται γυναίκες! Με αγάπη για το συγκεκριμένο επάγγελμα, το προσπάθησαν και όχι μόνο το προσπάθησαν αλλά τα κατάφεραν κιόλας. Τόλμησαν, διεκδίκησαν και πέτυχαν σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα.

Είναι η Φωτεινή Γερασίμου από το Ξυλοφάγου και είναι 27 ετών, η οποία αποφοίτησε από την ακαδημία ‘LAFHAB’ (Leeds Academy For Hairdressing And Barbering) του Λιντς, Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα εργάζεται ως κουρέας σε barber shop στην Ξυλοφάγου και η 27χρονη Χριστίνα Τζαβαλια, από τα Τρίκαλα, η οποία έχει κάνει σπουδές στην Αθήνα σε ιδιωτική σχολή μαγειρικής και είναι πια σεφ σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αγίας Νάπας. 

Το Famagusta News και η Άντρη Φλουέντζου, φρόντισαν να τις γνωρίσετε και να μπείτε στην θέση μιας γυναίκας σε ανδροκρατούμενο επάγγελμα…

Η Φωτεινή μιλώντας στο FamagustaNews, αναλύει το πώς είναι να είναι μια γυναίκα… κουρέας.

DSC05503 scaled exclusive

Όχι δεν ήταν όνειρο ζωής

Θα μπορούσα να πω τα κλασσικά “ήταν όνειρο ζωής” και “κάτι που ήθελα από παιδί” αλλα θα ήταν ψέμα. Πριν από αρκετά χρόνια γύρισα τη ζωή μου 360 μοιρες, άφησα τις σπουδές μου στη νοσηλευτική αφού ήταν κατι που δεν με γέμιζε και έφυγα για Αγγλια. Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο του barbering. Σε κάθε στενό και ενα κουρείο, σχεδόν όλα να έχουν περισσοτερες γυναίκες κουρείς. Αυτή η εικόνα ήταν η αρχή.

Ήμουν αποφασισμένη…

Το barbering έγινε το πάθος μου και ο προσωπικός μου τρόπος να κάνω ανθρώπους χαρούμενους.

Η αλήθεια είναι ότι με στήριξαν όλοι, οικογένεια και φίλοι. Έβλεπαν πόσο αποφασισμένη ήμουν. Όσο αποφασισμένοι ήταν και αυτοί να με υπερασπιστούν και να με στηρίξουν στις δυσκολίες που ξέραμε ότι θα αντιμετώπιζα με την επιστροφή μου στην Κύπρο.

“Μα πήρατε γυναικά για να σας καθαρίζει;”

Σεξισμός! Αντιμετώπισα, αντιμετωπίζω και όσο και να με πονά πάντα θα αντιμετωπίζω. Όχι μόνο εγώ αλλά και κάθε γυναικά που θα προσπαθήσει να πέτυχει σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Μια είναι η αντίδραση από πελάτη που δεν θα ξεχάσω ποτέ, “μα πήρατε γυναικά για να σας καθαρίζει;” Όσο με πλήγωσε αυτή η φράση τότε, άλλο τόσο με πεισμώνει τώρα.

Όταν πρωτάρχισα να εξασκώ το επάγγελμα οι αντιδράσεις ήταν πολύ αρνητικές. Δεν ήθελαν να τους κουρέψω εγώ, δίσταζαν να κάτσουν στη δική μου καρεκλά και επέλεγαν τον άντρα κουρέα. Ειδικά πελάτες μεγαλύτερής ηλικίας. Πλέον όμως δεν θα έλεγα ότι ισχύει αυτό, η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά που έχω γι αυτό που κάνω δεν τους δίνει περιθώρια αμφιβολίας.

Βρέθηκα μια ανάσα πριν τα παρατήσω…

Οι δικές μου σκέψεις αλλάζουν και δοκιμάζονται κατά καιρούς αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Δεν κρύβω ότι πολλές φορές βρέθηκα μια ανάσα πριν τα παρατήσω όλα. Όσο καλά και να τα έχεις με τον εαυτό σου όταν ακούς συνέχεια σχόλια του τύπου “τί γυρεύει μια γυναίκα εδώ μέσα” και “μα σίγουρα μπορείς εσύ; Ξέρεις;” από ανθρώπους που δεν ξέρουν ούτε εσένα ούτε τη δουλειά σου και απλά σε κρίνουν, αρχίζεις κάπου να λυγίζεις. Η ζωή όμως είναι πολύ μικρή και πάνω απ’ όλα δική μου, συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ άλλωστε εγώ το διάλεξα.

Όταν καταλάβουμε ότι είμαστε μοναδικές, θα το καταλάβουν και οι άλλοι…

Το μήνυμα που στέλνω σε όλες τις γυναίκες του κόσμου αλλά και σε εμένα μαζί είναι να αγαπήσουμε η κάθε μια ξεχωριστά τον εαυτό μας γι’ αυτό που είμαστε. Να σταματήσουμε να συγκρίνουμε οι ιδίες αναμεταξύ μας το κορμί, τα πιστεύω μας και όλα αυτά που μας κάνουν διαφορετικές και μοναδικές. Όταν το κάνουμε εμείς, τότε θα το κάνουν και όλοι οι άλλοι.

Η Χριστίνα μιλώντας στο FamagustaNews, αναλύει το πώς είναι να είναι μια γυναίκα… σεφ.

εικόνα Viber 2022 03 05 22 44 23 938 exclusive

“Μικρόβιο” η μαγερική

Την μαγειρική την αγαπούσα από μικρή. Ήταν κάτι που έκανε όλη μου η οικογένεια και έτσι ο δρόμος μου με έβγαλε εκεί χώρις καμία αμφιβολία αφού το «μικρόβιο» αυτό καλλιεργήθηκε από τα πολύ νεαρά μου χρόνια. Και παρόλο που άρχισα να μαγειρεύω μέσω της οικογένειας μου στην αρχή ήταν διστακτικό το οικογενειακό μου περιβάλλον και ο λόγος φυσικά ήταν το φύλο, “μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει οικογένεια αν μπει στις κουζίνες”, έτσι έλεγαν.

Σεφ σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αγίας Νάπας

Μια γυναίκα σε αυτό το επάγγελμα δεν είναι εύκολο να μπει, ωστόσο δεν είναι και ακατόρθωτο. Εξάλλου, δεν βλέπεις και τόσες πολλές γυναίκες κάτι που στην αρχή σε απονθαρύνει αλλά όταν ξέρεις τί θέλεις μπορείς κάποια στιγμή να γίνεις μέχρι και Σεφ σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αγίας Νάπας.

Δούλεψα σκληρά για να το καταφέρω, δεν ήταν εύκολο. Πολλές ώρες, πολλή δουλεία… ποσότητα, ποιότητα, εγρήγορση και όλα την ίδια στιγμή. Πείσμα θέλει και υπομονή.

Δεν θα σταματήσω ποτέ να πιστέυω ότι το μοναδικό που κάνει μια γυναίκα να διαφέρει από έναν άντρα είναι η μυική δύναμη. Έτσι και στην κουζίνα!

Σεξισμός στην κουζίνα υπάρχει

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω υποστεί κάποιου είδους σεξισμό στον εργασιακό μου χώρο. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να συμβαίνει, λόγω του δυναμικού χαρακτήρα μου, γιατί πολλές φορές δεν αφήνω περιθώρια σε κανέναν και για τίπότα, σύμφωνα με τα λεγόμενα φίλων μου.  Ωστόσο, έχω ακούσει αρκετά περιστατικά κάτι το οποίο με στεναχωρεί ιδιαίτερα.

Είναι ωραίο ο άντρας να μαγειρεύει στο σπίτι!

Η μαγειρική δεν πρέπει να απαρτίζεται μόνο απο άντρες. Θεωρώ ότι μια γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει μέσα στην κουζινα αρκεί στην συγκεκριμένη κουζινα να υπάρχει ισότητα. Τό ότι οι γυναίκες ανήκουν στις κουζίνες του σπιτιού και οι άντρες το κάνουν επάγγελμα είναι απλά ένα στερεότυπο. Θεωρω ότι βρισκόμαστε σε μια κοινωνία αρκετή δύσκολη που χρειάζεται να δουλεύουν και οι δύο και αν η γυναίκα αγαπάει τόσο πολύ την μαγειρική, δεν βρίσκω λόγο να μην την κάνει επάγγελμα. Με την ίδια λογική θεωρώ σωστό να μαγειρεύει και ο άντρας στο σπίτι κάτι το όποιο είναι και πολύ όμορφο.

Η γυναίκα κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα της

Θεωρω ότι οι γυναίκες έχουν πολλή μεγάλη δύναμη μέσα τους. Έχουν μια εσωτερική δύναμη που κανένας δεν καταλαβαίνει. Πρέπει να πατάνε γερά στα πόδια τους να έχουν αυτοπεποίθηση και να είναι δυναμικές.

FamagustaNews