Επ. Αμμοχώστου: “Μαζί Μπορούμε” – Σημαντική συμβολή της δωρεάν γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης

feature image 1 1 1 exclusive, Μαζί Μπορούμε

Έναν απολογισμό των πρώτων τριών εβδομάδων της δωρεάν γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης έκανε το μέλος της ομάδας εθελοντών ψυχολόγων με την ονομασία «Μαζί Μπορούμε» και Εγγεγραμμένη Ειδική Ψυχολόγος “Συμβουλευτικής Ψυχολογίας”, Δώρα Κώστα-Σπανάσιη.

Όπως ανέφερε η κα Κώστα-Σπανάσιη, “καθώς ο ιός Convid-19 άπλωνε τα πλοκάμια του σε όλον τον κόσμο, χωρίς να εξαιρεί το νησί μας, σκορπώντας τον φόβο και την ανασφάλεια ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς, κλείνοντας τους ανθρώπους στα σπίτια τους και απομακρύνοντας τους από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αντιληφθήκαμε ότι η ψυχολογική επίδραση που θα είχε σε κάποιους ανθρώπους θα ήταν μεγάλη και σε κάποιες περιπτώσεις θα προκαλούσε μη διαχειρίσιμη κατάσταση.”

Η αβεβαιότητα της πορείας του ιού στην ανθρώπινη υγεία, ανέφερε η κα Κώστα-Σπανάσιη, προκάλεσε προβληματισμό για πολλούς τομείς της κοινωνίας μας, ανάμεσα σε επιδημιολόγους, κυβερνήσεις κρατών, αλλά και ανάμεσα σε ανθρώπους με αποθέματα ψηλής ψυχικής ανθεκτικότητας.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για την προφύλαξη της σωματικής υγείας δυστυχώς επέφεραν σε πολλούς συνανθρώπους μας και την κοινωνική απομόνωση και αποξένωση, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν συναισθήματά μοναξιάς, κατάθλιψης, αγωνίας, φόβου, αβεβαιότητας και άγχους, ενώ από την άλλη, σημείωσε, ο ακατάπαυστος βομβαρδισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις εξελίξεις της πανδημίας ανά το παγκόσμιο, ενέτεινε την αγωνία και την ανασφάλεια των ανθρώπων.

Όπως ανέφερε, η κατάσταση αυτή ελλόχευε και άλλους κινδύνους για την ανθρώπινη ψυχική υγεία που δεν ήταν φανεροί την δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με την κα Δώρα Κώστα-Σπανάσιη, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που ζουν μαζί με ανθρώπους που παρουσιάζουν τα πιο πάνω συμπτώματα, θα αναπτύξουν παρόμοιες φοβίες, ανασφάλειες, έντονο στρες, βίαιες αντιδράσεις, υπερκινητικότητα, υπερευαισθησία, ευσυγκινησία, και διαταραχές στον ύπνο και στο φαγητό. Αρκετοί συμπολίτες μας, όπως είπε, που ήδη βίωναν κάποιον άγχος στη ζωή τους ή κάποιο προσωπικό πρόβλημα θλίψης, μοναξιάς, απομόνωσης, θα εύρισκαν μέσα σ΄ αυτήν την κατάσταση, πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν ακόμη πιο οδυνηρά συναισθήματα και ανησυχητικές συμπεριφορές.

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης «Μαζί Μπορούμε»

Σύμφωνα με την κυρία Δώρα Κώστα-Σπανάσιη, έχοντας υπόψη την ευαισθησία κάποιων ατόμων σε τέτοιες καταστάσεις, με ομάδα ψυχολόγων θέλησαν να πλησιάσουν τον συνάνθρωπο μας, να τον βοηθήσουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους να ανταπεξέλθει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης «Μαζί Μπορούμε» στελεχώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με 14 ψυχολόγους της ελεύθερη Επαρχίας Αμμοχώστου, που πρόσφεραν τον χρόνο τους ανιδιοτελώς στην υπηρεσία της γραμμής , για να την οργανώσουν και να την λειτουργήσουν.

Οι Εθελοντές ψυχολόγοι συμφώνησαν σε μία κοινή γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα τους παρουσιάζονταν και με στενή συνεργασία μεταξύ τους καθ’ όλη την διάρκεια της γραμμής παρείχαν συμβουλευτική καθοδήγηση και στήριξη στους συνανθρώπους μας που την είχαν ανάγκη, άμεσα και αποτελεσματικά.

Η ύπαρξη της γραμμής οφείλεται επίσης στην ουσιαστική βοήθεια που πήρε από το Δήμο Παραλιμνίου ο οποίος την έθεσε υπό την αιγίδα του, καθώς και σε όλους του δήμους και κοινότητες που την αγκάλιασαν με προθυμία και την ανακοίνωσαν πάραυτα στους πολίτες τους.

Τρεις εβδομάδες μετά από την έναρξη της Εθελοντικής γραμμής στήριξης έχει ληφθεί ένας σημαντικός αριθμός τηλεφωνημάτων από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που παρουσίασαν πληθώρα ψυχολογικών προβλημάτων, αλλά και άλλων θεμάτων που ήταν συναφή με την ψυχική τους ευημερία. Τα άτομα που κάλεσαν την τηλεφωνική γραμμή στήριξης «Μαζί Μπορούμε» ήταν δημότες από όλους τους δήμους και κοινότητες της επαρχίας μας και όχι μόνο.

Παρόλη την μικρή διάρκεια λειτουργίας της, (3 εβδομάδων) η ομάδα έχει βοηθήσει αρκετά άτομα με έντονα συμπτώματα άγχους να νιώσουν καλύτερα, δίνοντας τους πρακτικές συμβουλές για μείωση της συμπτωματολογία τους.

Παραδείγματα ψυχολογικής στήριξης:

  • Αρκετοί γονείς στράφηκαν στην ομάδα ζητώντας βοήθεια για διάφορες συμπεριφορές που παρουσίασαν τα παιδιά τους. Η στήριξη ήταν απλόχερη με πρακτικές συμβουλές και λειτουργικές προσεγγίσεις για αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού που παρουσιάστηκε.
  • Κάποιοι συνάνθρωποί μας χρειάστηκαν οικονομική στήριξη και η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης τους παρέπεμψε σε οργανωμένα σύνολα που του παρείχαν τρόφιμα κι άλλα υλικά αγαθά.
  • Παρουσιάστηκαν περιστατικά οικογενειακής βίας τα οποία αντιμετώπισαν σαν ομάδα, αποτρέποντας δυσάρεστες εξελίξεις.
  • Φοιτητές χρειάστηκαν συμβουλές και ψυχολογική στήριξη.
  • Η ομάδα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες ατόμων της τρίτης ηλικίας που βίωνα έντονα συναισθήματα μοναξιάς.

Σύμφωνα με την κυρία Δώρα Κώστα-Σπανάσιη, με την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων η πανδημία επιβάλλει μια νέα τάξη πραγμάτων όπου και πάλι καλούμαστε να προσαρμοστούμε και να την ακολουθήσουμε με σύνεση και θετική διάθεση. Όλοι μας, όπως ανέφερε, νιώθουμε ικανοποίηση που μπορέσαμε να σταθούμε δίπλα σε όσους μας κάλεσαν στην γραμμή κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και με την ιδιότητα μας τους στηρίξαμε όσον μπορούσαμε. Το συναίσθημα που αντλούμε, σύμφωνα με την ίδια, από το σύνθημα μας «Μαζί Μπορούμε» είναι το εφαλτήριο κίνητρό μας για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας μέχρι το τέλος Μαΐου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η γραμμή στήριξης «Μαζί Μπορούμε» δεν αντικαθιστά την σημαντική βοήθεια που μπορεί να πάρει κάποιος από επαγγελματίες ψυχολόγους.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ exclusive, Μαζί Μπορούμε Famagusta.News