Επ. Αμμοχώστου: Τα άτομα με αυτισμό έμειναν χωρίς κατοικία υποστηριζόμενης διαβίωσης

Δεν υποβλήθηκε προσφορά για την επ. Αμμοχώστου

care hands 1 exclusive, Άτομα με Αυτισμό, Νίκος Κέττηρος

Χωρίς κατοικία υποστηριζόμενης διαβίωσης έμειναν τα άτομα με αυτισμό στην επαρχία Αμμοχώστου λόγω μη υποβολής προσφοράς σε σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Το θέμα ανέδειξε από τον περασμένο Νοέμβριο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Κέττηρος σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε στα πλαίσια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Διαβάστε επίσης: ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: “Παραγκωνισμένα τα άτομα με αυτισμό” Καταγγελίες Κέττηρου

Συγκεκριμένα, στις 20 Νοεμβρίου 2019, ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος απέστειλε ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.215 προς τη Ζέτα Αιμιλιανίδου στην οποία ανέφερε ότι είχε πληροφορηθεί ότι κάποια άτομα με αυτισμό άνω των 21 ετών στην επαρχία Αμμοχώστου που δεν μπορούν να τα φροντίσουν οι γονείς τους καταλήγουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ή σε γηροκομεία. Σύμφωνα με τον βουλευτή, τον Ιούνιο του 2018 είχε προκηρυχτεί διαγωνισμός για δημιουργία δέκα κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης, οι οποίες θα φιλοξενούσαν άτομα ΑΜΕΑ και ως εκ τούτου ζήτησε από την Υπουργό Εργασίας να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται ο προγραμματισμός για λειτουργία στεγών φιλοξενίας ατόμων με αυτισμό άνω των 21 ετών σε όλες τις επαρχίες.

Δεν υποβλήθηκε προσφορά για την επ. Αμμοχώστου

Σε απάντηση ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2020 η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ο Διαγωνισμός  για τη δημιουργία 10 κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης στα πλαίσια του Έργου “Κατοικίες/Προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης” με αρ. ΤΚΕΑΑ 06/2018 (Διαγωνισμός) αφορούσε τη δημιουργία και λειτουργία 10 κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης παγκύπρια, και συγκεκριμένα ως εξής:

  • 3 κατοικίες για άτομα με νοητική αναπηρία στην επαρχία Λευκωσίας
  • 1 κατοικία για άτομα με νοητική αναπηρία στην επαρχία Λεμεσού
  • 1 κατοικία για άτομα με νοητική αναπηρία στην επαρχία Λάρνακας
  • 1 κατοικία για άτομα με νοητική αναπηρία στην επαρχία Πάφου
  • 1 κατοικία για άτομα με νοητική αναπηρία στην επαρχία Αμμοχώστου
  • 2 κατοικίες για άτομα με αυτισμό στην επαρχία Λεμεσού, και
  • 1 κατοικία για άτομα με οπτική αναπηρία στην επαρχία Λευκωσίας

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με την ενημέρωση της Υπουργού, υπογράφονται οι κατακυρωμένες δημόσιες Συμβάσεις για τις επτά κατοικίες. Σημειώνεται, στην απάντηση, ότι για την μία κατοικία στην επαρχία Αμμοχώστου δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά. Επίσης για τις δύο κατοικίες για άτομα με αυτισμό στη Λεμεσό οι προσφορές δεν πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές και δεν έγιναν αποδεκτές. Ωστόσο, όπως πληροφορεί η Ζέτα Αιμιλιανίδου, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες προτίθεται να επαναπροκηρύξει πολύ σύντομα σχετικό Διαγωνισμό για την εξεύρεση κατάλληλων αναδόχων για τη λειτουργία των υπόλοιπων τριών κατοικιών για τις οποίες δεν τελεσφόρησε ο διαγωνισμός.”

Famagusta.News