ΦΡΕΝΑΡΟΣ: Ομόφωνα υπέρ ενιαίου Δήμου στην ελ. Αμμόχωστο

Έντονη αντίθεση με σενάριο για συνένωση Φρενάρους με Δερύνεια και Αχερίτου: "Καταστροφική για την κοινότητά μας - Καμία μελέτη ως προς τη βιωσιμότητα των τριών Δήμων και των δύο κοινοτήτων δεν έγινε"

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled 4 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την έντονη αντίθεσή του σχετικά με το σενάριο το οποίο προτάθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικών για συνένωσή του με τη Δερύνεια και την Αχερίτου εκφράζει και επίσημα το Φρέναρος, αφού τη χαρακτηρίζει “καταστροφική”. Η τοπική αρχή σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοτικού της Συμβουλίου (1.12.2021) εξέφρασε την αντίθεση ως προς το ενδεχόμενο για συνένωση με τον Δήμο Δερύνειας και την Κοινότητα Αχερίτου υπό το όνομα του Δήμου Δερύνειας, αφού εκφράζει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του σεναρίου.

Παράλληλα, στην συνεδρίασή του το Κοινοτικό Συμβούλιο, έλαβε ομόφωνη απόφαση υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου Δήμου για ολόκληρη την ελεύθερη Αμμόχωστο, τη συνένωση, δηλαδή, των Δήμων Αγίας Νάπας, Δερύνειας Παραλιμνίου και Σωτήρας καθώς και των Κοινοτήτων Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας, Λιοπετρίου και Φρενάρους σε μία ενιαία τοπική αρχή με πληθυσμό 46,5 χιλιάδων κατοίκων.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους:

“Αναφορικά με τις προτεινόμενες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται υπό συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα σε συνεδρία που πραγματοποίησε την 1η Δεκεμβρίου 2021. Μετά από έντονο προβληματισμό, εποικοδομητική συζήτηση και αφού τοποθετήθηκαν όλα τα παρευρισκόμενα Μέλη, το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ομόφωνα πλέον στηρίξει την απόφαση του που πάρθηκε κατά πλειοψηφία σε έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2019 (βλ. επισυναπτόμενη ανακοίνωση).

Επιπρόσθετα, εκφράζει την έντονη αντίθεση του με το σενάριο που συζητείται στην Επιτροπή Εσωτερικών αναφορικά με την δημιουργία τριών Δήμων και δύο Κοινοτήτων στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου καθότι, εκτός του ότι το σενάριο αυτό θα είναι αποτρεπτικό για την ενιαία και ορθολογιστική ανάπτυξη ολόκληρης της Επαρχίας, καμιά επίσημη μελέτη ως προς την βιωσιμότητα των τριών Δήμων και των δύο Κοινοτήτων δεν πραγματοποιήθηκε.

Ως προς την συνένωση του Δήμου Δερύνειας με την Κοινότητα μας και την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου – Αχερίτου, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι μια τέτοια συνένωση θα είναι καταστροφική τόσο για την κοινότητα μας, όσο και για τον Δήμο Δερύνειας και για την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου – Αχερίτου. Η συνένωση ενός Δήμου και δύο Κοινοτήτων με μηδαμινές πηγές εσόδων και χωρίς τα απαραίτητα τμήματα και ικανοποιητική στελέχωση για την ορθολογιστική λειτουργία του προτεινόμενου Δήμου, όχι μόνο δεν θα φέρει εξοικονομήσεις αλλά θα προσθέσει επιπρόσθετα λειτουργικά και άλλα έξοδα στον προϋπολογισμό του, χωρίς περιθώρια ανάπτυξης.

Ξεκάθαρη τοποθέτηση μας είναι η δημιουργία ενός μόνο Δήμου, που να συμπεριλαμβάνει όλους τους υφιστάμενους Δήμους και Κοινότητες της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Εάν η δημιουργία δύο Δήμων, όπως κατέδειξε η μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών, θα επιφέρει συνολικές ετήσιες εξοικονομήσεις 7.3 εκ. ευρώ, τότε η δημιουργία ενός Δήμου θα έχει πολλαπλά ετήσια οικονομικά οφέλη, συμπεριλαμβάνοντας τόσο επιπρόσθετες ετήσιες εξοικονομήσεις όσο και τη δυνατότητα διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα, όλα προς όφελος των δημοτών.

Με αυτή την τοποθέτησή μας, δεν θέλουμε να κρίνουμε κανένα πολιτικό κόμμα ή όσους έχουν αντίθετη άποψη με τη δημιουργία ενός Δήμου στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, αλλά να καλέσουμε την Επιτροπή Εσωτερικών και την Βουλή των Αντιπροσώπων, ως το κατεξοχήν νομοθετικό όργανο, έστω και την υστάτη, να προβληματιστεί και να οραματιστεί έξω από τα στενά κομματικά, τοπικά, οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα. Με πνεύμα ομοψυχίας, θα πρέπει όλοι μαζί να θέσουμε ως πρώτιστο κριτήριο το καλό της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και κατ’ επέκταση της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου γιατί ανήκουν σε όλους όσους καταγόμαστε από την Πόλη και Επαρχία Αμμοχώστου, κατεχόμενη ή μη και να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός Δήμου στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, με την δέσμευση όλων ότι με την απελευθέρωση της πόλης της Αμμοχώστου, ο Δήμος αυτός θα μετονομαστεί σε Δήμο Αμμοχώστου και η έδρα του θα μεταφερθεί στην Πόλη της Αμμοχώστου.

Τέλος, μαζί με την Εκτελεστική Εξουσία θα πρέπει η Επιτροπή Εσωτερικών και κατ’ επέκταση η Βουλή των Αντιπροσώπων, με όραμα, να προχωρήσει στην συνένωση των τεσσάρων Δήμων και πέντε Κοινοτήτων της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, δημιουργώντας ένα ενιαίο Δήμο και όχι στην περαιτέρω διαίρεση της Επαρχίας, μέσα στο πλαίσιο της πολυπόθητης για όλους μας μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνθέτοντας και ενώνοντας δυνάμεις, ανεξαρτήτως πολιτικών, ιδεολογικών και άλλων διαφοροποιήσεων μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και την κατεχόμενη Πόλη μας.

Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους
5.12.2021″

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δεκεμβρίου 2019 αναφορικά με κατά πλειοψηφία απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους υπέρ του ενιαίου Δήμου για την ελ. Αμμόχωστο την οποία επικύρωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη πλέον απόφασή του την 1.12.2021:

264424701 252290116892161 2378719495398939443 n exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Famagusta.News