Το Λύκειο Κοκκινοχωρίων διοργάνωσε Ημερίδα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

viber image 2019 03 21 10.24.285 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019 στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα η Ημερίδα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με θέμα τα “Λιπάσματα”.

Ο κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η σύνδεση του σχολείου και της κοινωνίας. Η επιλογή της θεματολογίας της Ημερίδας έγινε με γνώμονα το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής Κοκκινοχωρίων, (η οποία είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή) και το περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος του ΥΠΠ, σε μια προσπάθεια διαθεματικής προσέγγισης, που σχετίζεται ποικιλοτρόπως με όλα τα διδακτικά αντικείμενα.

viber image 2019 03 21 10.24.27υ7 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα

Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών, όλων των ειδικοτήτων, και σε συνεργασία με ειδικούς από το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής (γονείς, γεωργούς, πωλητές λιπασμάτων, γεωπόνους κλπ…) μελέτησαν το θέμα (Λιπάσματα) χρησιμοποιώντας διάφορα μαθησιακά εργαλεία όπως: έρευνα (Χημεία, Βιολογία, Θρησκευτικά), διερεύνηση (Πληροφορική), δομημένες και ημιδομημένες συνεντεύξεις (Φυσική, Οικονομικά), ποιοτική έρευνα με ερωτηματολόγια (Φυλολογικά – Ξένες Γλώσσες), στατιστική ανάλυση δεδομένων (Μαθηματικά) κατάθεση προτάσεων-εισηγήσεων (Τεχνολογία, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο) διανθισμένα με ένα σχετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα (Τέχνη, Μουσική, Φυσική Αγωγή).

viber image 2019 03 21 10.24.27 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα

Η Ημερίδα Καινοτομίας και Δημιουργικότητας, που διοργάνωσε το Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, στα πλαίσια του προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης είχε σκοπό να αναδείξει τις νέες στρατηγικές μάθησης, οι οποίες βασίζονται στις εξελικτικές παιδαγωγικές θεωρίες, όπως αυτή του Οικοδομισμού (Constructivism), και οι οποίες εφαρμόζονται σήμερα παγκοσμίως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προσφέρουν στους μαθητές τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία για αντιμετώπιση αυθεντικών προβλημάτων, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται, να δρουν και να εξελίσσονται μέσα σε κάθε νέο περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργασία των μαθητών (σχολείο) με τους ειδήμονες των γύρω κοινοτήτων (κοινωνία), που λειτουργούν ως σκαλωσιά μέχρι τελικά οι μαθητές να φτάσουν στο επιθυμητό, δυναμικό επίπεδο ανάπτυξης με βαθμιαία μεταβίβαση της ευθύνης, σταδιακή ανεξαρτησία και ενεργό πολιτότητα.

viber image 2019 03 21 10.24.286 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα

Η συμβολή των ειδημόνων της κοινότητας, μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη γνωστική εξέλιξη των μαθητών. Σ’ αυτήν την κοινότητα οι μαθητές, θα μεταφέρουν και θα εφαρμόσουν τις γνώσεις, που απέκτησαν από το σχολείο στην καθημερινή και επαγγελματική τους ζωή, συνεισφέροντας, με αυτόν τον τρόπο, στην εξέλιξή της.

Famagusta.News