Την εκτίμηση ότι η Αστυνομία αλλάζει προς το καλύτερο και είναι κάτι που όλοι οφείλουν, ανεξαρτήτως κομμάτων και μακριά από προεκλογικές δραστηριότητες, να το αναγνωρίσουν, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Σε δηλώσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της δημιουργίας Σώματος Αδιάφθορων στην Αστυνομία, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το πακέτο νομοσχεδίων που έχουμε καταθέσει αναφορικά με τα θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία βρίσκεται στη Βουλή και έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση κατʼ άρθρο. Έχουν καταθέσει τα πλείστα κόμματα τις απόψεις τους και έχουν συζητηθεί, αναμένονται οι απόψεις ενός ακόμα κόμματος ακόμα και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα του Νιόβρη τα νομοσχέδια αυτά θα εγκριθούν ως πακέτο, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία από την Αστυνομία για τη συγκρότηση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου».
Ανέφερε ακόμα ότι «τα νομοσχέδια έχουν κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες και αποτελούν προτεραιότητα για την Αστυνομία. Η αποφασιστικότητα που έχουμε επιδείξει τόσο το Υπουργείο, πολύ δε περισσότερο η κυβέρνηση και η ηγεσία της αστυνομίας είναι ότι φαινόμενα του σήμερα και του παρελθόντος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε και σημείωσε πως «όλα τα αστυνομικά σώματα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα και πριν πολλά χρόνια όταν αντιμετώπιζε η αστυνομία μας τέτοια φαινόμενα διαφθοράς μπορεί να ήταν πολύ περιορισμένος ο αντίκτυπος των πράξεων διαφθοράς και αυτό να σχετιζόταν με περιστατικά που είχαν να κάνουν με, περισσότερο τον τρόπο άσκησης εξουσίας και της νοοτροπίας που επικρατούσε».
Πρόσθεσε πως «την τελευταία δεκαετία και περισσότερο ακόμα, τα φαινόμενα διαφθοράς άρχισαν να λαμβάνουν άλλες προεκτάσεις, ωστόσο όλη αυτή την περίοδο κανένας δεν αποφάσισε να αποκαλύψει και να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συστηματικά προσπάθεια με τη διερεύνηση του συγκεκριμένου φαινομένου, την καταγραφή της έκτασης και του τρόπου με τον οποίο αυτό εξελίσσεται στο χώρο της αστυνομίας και των συνεπειών αυτών των πράξεων».
Σύμφωνα με τον Υπουργό «ετοιμάστηκαν συγκεκριμένα μέτρα όπως είναι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, όπως οι αλλαγές στις άλλες νομοθεσίες της αστυνομίας για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό όλοι να χαιρετίσουμε αυτή την προσπάθεια που γίνεται γιατί αν συνεχίσαμε να κρύβουμε αυτό το φαινόμενο, εκείνο που αντιμετωπίσαμε πριν πολλές δεκαετίες χωρίς σοβαρό αντίκτυπο και αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε μερικές δεκαετίες αν δεν το αντιμετωπίσουμε, η εξέλιξη του θα είναι τέτοια, που ουσιαστικά μπορεί αυτοί οι κύριοι να υποκαθιστούν και την ίδια την αστυνομία».
Γιʼ αυτό το λόγο, συνέχισε «σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ουσιαστικό για την πορεία της αστυνομίας στο μέλλον και την αλλαγή η οποία πρέπει να γίνει. Η αστυνομία αλλάζει προς το καλύτερο και είναι κάτι που οφείλουμε όλοι, ανεξαρτήτως κομμάτων και μακριά από τις προεκλογικές δραστηριότητες, οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, έστω και αν κάποιοι θέλουν να ασκήσουν κριτική, η πραγματικότητα είναι εδώ».
Δραστηριότητες Ακτιβιστών – Αμπελοπούλια
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ακόμα ότι σήμερα δόθηκαν οδηγίες στην ΑΔΕ Αμμοχώστου σε ένα θέμα που «απασχολεί την περιοχή σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες των ακτιβιστών σε σχέση με τη δίωξη της λαθροθηρίας και ειδικότερα στα αμπελοπούλια. Εκείνο που οφείλουμε όλοι να κάνουμε είναι, σε ένα τόπο όπου έχουμε νομοθεσίες που εφαρμόζονται και δεσμεύουν τους πολίτες αυτού του τόπου, αυτές οι νομοθεσίες δεσμεύουν και αυτούς που επισκέπτονται αυτό τον τόπο».
Συνεπώς, συνέχισε «οι ακτιβιστές δεν απολαμβάνουν οποιασδήποτε ασυλίας όταν βρίσκονται στην Κύπρο και διαπράττουν ποινικά αδικήματα. Θα πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας ακριβώς αντιμετώπισης που τυγχάνει ο οποιοσδήποτε πολίτης ο οποίος είτε επιχειρεί να παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή του καθενός, είτε επιχειρεί να εισέρχεται στην αυλή, στον περιφραγμένο χώρο ή στο περιβόλι του οποιουδήποτε, αυτή η ενέργεια συνιστά ποινικό αδίκημα και οφείλουμε να το διερευνούμε. Όπως επίσης και η παρακολούθηση είτε με κάμερες ή άλλως πώς, τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο καθένας».
Στην Κύπρο, σημείωσε ο Υπουργός δεν έχουν τοποθετηθεί «κάμερες στους δρόμους διότι θεωρούμε ότι παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε ξένος που έρχεται να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες και γι’αυτό δόθηκαν οδηγίες σήμερα και από τον Αρχηγό της Αστυνομίας και από εμένα, στην ΑΔΕ, να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και οποιεσδήποτε καταγγελίες γίνουν, θα πρέπει να διερευνώνται».
Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι «για να ερευνηθούν όλα αυτά πρέπει να γίνουν και καταγγελίες, δεν είναι αρκετό να λέμε και να μεμψιμοιρεί ο καθένας. Η αστυνομία έχει ρητές οδηγίες να τις διερευνήσει και για κάθε περίπτωση που θα διαπραχθούν τέτοια αδικήματα, θα διερευνηθεί».
Αρχή κατά της Διαφθοράς
Στις δηλώσεις του ο Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε και στο θέμα των αδιάφθορων για την Αρχή κατά της διαφθοράς σημειώνοντας πως διάβασε «ορισμένα δημοσιεύματα αναφορικά με απόψεις είτε του Γενικού Ελεγκτή, είτε του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών ή της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».
Πρόσθεσε πως στη δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε πρόσφατα «αναλύσαμε τα σχετικά νομοσχέδια με σκοπό να τεθούν σε μια δημόσια διαβούλευση που σημαίνει ότι αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε τις απόψεις όσων ενδιαφέρονται. Δόθηκαν στη δημοσιότητα για σκοπούς διαβούλευσης όχι για δημόσια αντιπαράθεση και λυπάμαι πραγματικά να διαβάζω απόψεις με σκοπό την επίκριση για τη δημιουργία αυτού του νομοσχεδίου. Λυπούμαι αυτό είναι απαράδεκτο» είπε.
Αφού ανέφερε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το θεσμό, θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και με σκοπό την διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς» σημείωσε πως «την ίδια ώρα, οι οποιοιδήποτε χαρακτηρισμοί για την προσπάθεια που γίνεται είναι αχρείαστη. Τις απόψεις είναι που θέλουμε» ανέφερε και σημείωσε πως χθες είχε συνομιλία με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας «ζητώντας του να μας υποβάλει τις δικές του απόψεις. Ωστόσο δεν χρειάζεται να δημοσιοποιούνται θέματα τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν κάποιο αρνητικό κλίμα. Είναι ένα θετικό νομοσχέδιο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μέσα από τη διαβούλευση οφείλουμε να βρούμε εκείνα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο στο σκοπό».
Εξήγησε επίσης πως «ούτε περιορισμούς θέλουμε να θέσουμε στις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή. ούτε του οποιουδήποτε άλλου, ούτε να δυσκολέψουμε το έργο των δημοσιογράφων. Εκείνο που πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι ότι όλοι ελεγχόμαστε και όλοι πρέπει να έχουμε μία διαδικασία που να μας ελέγχει, είτε είναι Υπουργοί, είτε Υπουργικό Συμβούλιο είτε ηγεσία της Αστυνομίας είτε ακόμα και ο οποιοσδήποτε αξιωματούχος».
Συνεπώς, κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης «εκείνο που έχει σημασία είναι να βρούμε τη σωστή ρύθμιση, να μην εμποδίσουμε τη δραστηριότητα του οποιουδήποτε, αλλά και από την άλλη να έχουμε και τις συνισταμένες εκείνες ή τις διαδικασίες που θα βοηθήσουν μέσα από τον έλεγχο να γινόμαστε πιο αποδοτικοί».
Πηγή: ΚΥΠΕ