Κλεάνθης Κουτσόφτας : Απαντήσεις σε 7+1 ερωτήσεις για την υποψηφιότητά του (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο, δίνει τις δικές του απαντήσεις ενόψει βουλευτικών εκλογών - Το μήνυμά του στον κόσμο

viber image 2021 05 25 14 14 56 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΟΥΤΣΟΦΤΑΣ

Συνέντευξη παραχώρησε στο Famagusta.News ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο, Κλεάνθης Κουτσόφτας.

Μέσα από 8 ερωτήσεις, δίνει τις δικές του απαντήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του, τις απόψεις του και το μήνυμά του στον κόσμο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφιος στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές;

Πήρα αυτή την απόφαση με σιγουριά, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το πολιτικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει, έχει κλείσει τον κύκλο του. Πρέπει να αλλάξει και να ανανεωθεί.

Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει, να αναλάβουμε το ιστορικό βάρος της ευθύνης και να μην περιμένουμε από άλλους να το πράξουν για μας. Με όπλο μου μια νέα αντίληψη της πολιτικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας, με δυναμισμό και εργατικότητα, μπορώ να ενισχύσω αυτή την προσπάθεια με την είσοδο μου στην Βουλή.

Πήρα αυτή την απόφαση γιατί νιώθω έτοιμος να εκπροσωπήσω τον Κύπριο πολίτη του εκσυγχρονισμού και αυτού που αναζητά λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Παράλληλα, μπαίνω στον «πολιτικό στίβο» χωρίς να αναζητώ πολιτικό όφελος, αλλά να συνδράμω στην ανάγκη επίλυσης μικρών, ορατών και κραυγαλέων προβλημάτων.

 

Ποια πιστεύετε είναι τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων;

Έχω ετοιμάσει με την ομάδα μου ένα πακέτο προτάσεων που καλύπτει όλους τους τομείς της ζωής μας. Οπόταν, δεν θέτω σε προτεραιότητα μερικές από τις προτάσεις μου, θα θέσω με την εκλογή μου ως προτεραιότητα, όλες τις προτάσεις μου, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μου. Μπορείτε να τις βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή.. (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Οι θέσεις μου εστιάζονται στο νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στο περιβάλλον, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στις αγροτικές και παράκτιες περιοχές και στην προσφυγική πολιτική.

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει την στάση της ως προς τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες του ψευδοκράτους και της Άγκυρας για εποικισμό της περίκλειστης Αμμοχώστου, φανερώνουν αφενός κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αφετέρου εντείνουν την προκλητική και άκαμπτή τους στάση. Ποια η θέση σας;

Τέτοιες αξιώσεις και συμπεριφορές, οι οποίες παρουσιάστηκαν και την Γενεύη, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές, καθώς αντιβαίνουν τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βρίσκονται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα. Έτσι και η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει απορρίψει ρητώς τις πιο πάνω αξιώσεις και συμπεριφορές.

Η Τουρκία πρέπει επιτέλους, να αλλάξει νοοτροπία και να επίδειξη διαθέσεις εποικοδομητικής στάσης για μια διαρκή λύση, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική.

Αυτό είναι το χρέος που οφείλουμε να ξοφλήσουμε σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, σε όσους έφυγαν με την προσμονή, σε όσους γεννήθηκαν στην προσφυγιά, στον κάθε ένα πολίτη τούτου του τόπου.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε να πράττουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέψουμε τις όποιες παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και να προστατεύσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο που εδώ και 47 σχεδόν χρόνια αναμένει την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της, όπως το διεθνές δίκαιο καταγράφει και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προνοούν.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για τον οριστικό τερματισμό της κατοχής, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσφύγων, μέσα από την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης

 

Η επαρχία Αμμοχώστου έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, κυρίως το τελευταίο διάστημα με την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία. Τουριστικός και γεωργικός τομέας έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά με τις κοινωνικές επιπτώσεις να είναι επίσης εμφανείς. Ποιο πρέπει να είναι το έργο της νέας βουλής για στήριξη της ελεύθερης Αμμοχώστου;

Η επαρχία μας έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από όλες τις επαρχίες. Η ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης θα πρέπει να τεθεί στις προτεραιότητες της νέας βουλής. Με την βοήθεια του νομοθετικού σώματος, η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας για να καταστεί καινοτόμα και με νέους παραγωγικούς τομείς, ούτως ώστε να διαφυλάξουμε την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν θα πρέπει να είναι στάσιμη, αλλά να ενισχύεται συνεχώς με νέες ιδέες και δράσεις, προσαρμόζοντας το οικονομικό μας οικοσύστημα στο ραγδαίως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και στην αντιμετώπιση αναφυόμενων προκλήσεων.

Η Κύπρος δεν έχει αναπτύξει ικανοποιητικά κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα που να τη διαφοροποιεί αισθητά από τους ανταγωνιστές της όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο τουρισμός, μπορεί, και πρέπει, να αποτελέσει μέσο ανάδειξης της κυπριακής επικράτειας, αλλά και να δώσει το ερέθισμα στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας μέσω ενός ορθολογικού σχεδιασμού με την ενεργό συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού, συμβάλλοντας έτσι στον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας.

Όσον αφορά την γεωργία, αν καταφέρω να βρίσκομαι στα έδρανα της Βουλής θα θέσω ως προτεραιότητα μου, την επένδυση στη γεωργική τεχνολογία (αγροτεχνολογία):

–  Σε συνεργασία με τοπικά πανεπιστήμια και τους σχετιζόμενες φορείς, εφαρμογή προγραμμάτων για απόκτηση πτυχίων γεωπονίας υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης, ώστε οι νέοι να αναπτύξουν δεξιότητες την κατάρτιση που απαιτούνται για ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών.

– Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή πείρα σχετική με το πτυχίο τους, με έτος πρακτικής άσκησης στον κλάδο (π.χ. άσκηση σε αγροκτήματα ή εταιρείες που υλοποιούν λύσεις αγροτεχνολογίας).

–  Παροχή οικονομικής χορηγία σε νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν σπουδές γεωπονίας είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Επίσης θα προτείνω την εισαγωγή μεικτού μοντέλου Αγροτικής Ασφάλισης, όπου το κράτος αναλαμβάνει το 50% της ζημιάς, τον καταρτισμό νέων σχεδίων και κινήτρων για τη δραστηριοποίηση νέων ή νεοεισερχόμενων αγροτών και τέλος την μείωση του χρόνου καταβολής αποζημιώσεων λόγω ζημιών.

Με ποια κριτήρια θα ήθελες οι ψηφοφόροι να επιλέξουν τους 56 βουλευτές;

Εγώ αυτό που ζητώ ευγενικά, είναι οι ψηφοφόροι να ψάξουν όλους τους υποψηφίους ανεξαιρέτως και να στηρίξουν τους πραγματικά ικανούς, οι οποίοι θα τους εκπροσωπήσουν επάξια στην βουλή και θα επαναφέρουν πίσω την περηφάνια τους. Το πισωγύρισμα θα είναι καταστροφικό.

Όλοι οι υποψήφιοι και τα κόμματα αναφέρονται στην αλλαγή. Τι σημαίνει αλλαγή για εσένα;

Αλλαγή για μένα είναι η ανανέωση. Όπως έχω προαναφέρει, τo πολιτικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει έχει κλείσει τον κύκλο του και χρειαζόμαστε φρεσκάρισμα. Έτσι, ο ρόλος των νέων δεν είναι να συμπληρώνουμε τα ψηφοδέλτια.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, εμείς η νέα γενιά, να πάρουμε το μέλλον στα δικά μας χέρια. Ένα μέλλον που αρμόζει σε εμάς, τα παιδιά μας και στην ακρωτηριασμένη μας πατρίδα.

Ήρθε η ώρα, να ξυπνήσουμε από το λήθαργο της απάθειας και της οθόνης του κινητού, να αφήσουμε  τους καναπέδες και τις καφετέριες και να σηκώσουμε τα μανίκια.

Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει, να αναλάβουμε το ιστορικό βάρος της ευθύνης και να μην περιμένουμε από άλλους να το πράξουν για μας.

Αυτό το ενεργειακό και ψυχικό απόθεμα θέλω να βάλω στην πολιτική την επόμενη μέρα των εκλογών. Με νέες αντιλήψεις, εκσυγχρονισμένες προτάσεις, δυναμισμό και εργατικότητα. Απλά και αληθινά να κάνουμε τα θέλω μας πράξη.

Ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Μεγάλο μου στόχος είναι να ενισχύσω την προσπάθεια για αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας και φιλοσοφίας. Θέλω να γίνω η φωνή των πολιτών στο κοινοβούλιο, να ακούγονται δυνατά όσα δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι οι πολίτες. Χωρίς πολλά λόγια. Η δική μου προσωπική προτεραιότητα είναι όμως και να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική. Να αλλάξουμε τους όρους, να ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη γενιά.

Στόχος μου είναι σε μια πενταετία, από σήμερα, οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην πολιτική.

Ποιο το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

Ότι οφείλουμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα μελετώντας όλους τους υποψηφίους προσεκτικά και με αντικειμενικά κριτήρια. Επίσης θέλω να στείλω το μήνυμα ότι η αποχή δεν είναι η λύση.

Ανήκω σε μια γενιά που πληρώνει λάθη για τα οποία δε φέρει ευθύνη, έτσι, αντιλαμβάνομαι πιο εύκολα την δικαιολογημένη πολιτική δυσαρέσκεια, αλλά η αποχή δεν είναι η λύση. Δεν είναι λύση να αποφασίζουν άλλοι για εμάς.

Σε αυτό εδώ το σημείο όμως θα ήθελα να τονίσω ότι οι νέοι ενδιαφέρονται, ο μύθος της αποϊδεολογικοποίησης της νέας γενιάς καταρρίπτεται από τους ίδιους τους νέους. Η νεολαία παρεμβαίνει, εκφράζει πολιτική άποψη, δεν μένει στο περιθώριο των εξελίξεων και διεκδικεί το όνειρο για το μέλλον.

Τις πλείστες φορές, ακούγοντας τη λέξη νέος καταργούμε την σχέση του με την πολιτική ή οποιαδήποτε παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί η αποχή στις τάξεις της Νεολαίας είναι τεράστια. Κάποιος μπορεί να πει δικαιολογημένα λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας γύρω από τη λέξη πολιτική. Δεν είναι έτσι όμως, οι νέοι συμμετέχουν και ζητούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, την απόρριψη του αφυδατωμένου πολιτικού λόγου.

Όσο η πολιτική φιλοσοφία μένει η ίδια, η νέα γένια την απωθεί. Την πλήξη αυτή μπορούν να την φρενάρουν οι ίδιοι οι νέοι μέσω της ενίσχυσης των θεσμών της συμμετοχής και της πολιτικής παρέμβασης αυτών.

viber image 2021 05 25 14 14 56 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΟΥΤΣΟΦΤΑΣ

Bιογραφικό Σημείωμα:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο Παραλίμνι στις 29 Σεπτέμβριου το 1992. Το 2007 εκλέχθηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής. Ακολούθως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της ΜΑ.ΚΙ Αμμοχώστου (Μαθητική Κίνηση) και ταυτόχρονα μέλος της ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών).

Στο λύκειο Παραλιμνίου, πέραν των γνώσεων και της παιδείας που γαλουχήθηκα, απέκτησα πραγματικούς φίλους, με τους οποίους διατηρώ άριστες σχέσεις μέχρι και σήμερα. Διετέλεσα πρόεδρος του Λυκείου το 2009-10.

Αποφοιτώντας από το Λύκειο Παραλιμνίου το 2010, είχα την τιμή να υπηρετήσω στις Δυνάμεις Καταδρομών και να ολοκληρώσω επιτυχώς τη θητεία μου, το 2012. Αναντίλεκτα, οι περήφανες Δυνάμεις Καταδρομών με έμαθαν να μην παρατώ ποτέ τους στόχους μου και να πολεμώ μέχρι τέλους για αυτούς.

Ακολούθως, από το 2013 μέχρι και το 2016 σπούδασα νομική στο University of Essex. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων υπήρξα πρόεδρος του Essex Cypriot Society το 2015, αντιπροσωπεύοντας του Κύπριους φοιτητές και συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην προβολή και ανάδειξη της Κυπριακής παράδοσης.

Παράλληλα, είχα τη μέγιστη τιμή το 2014 να διατελέσω πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2015 υπηρέτησα από το αξίωμα του προέδρου στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚ ΗΒ). Αγωνίστηκα με ζήλο και συλλογικά για το κοινό καλό, με προτάσεις και εισηγήσεις προς όφελος της φοιτητιώσας νεολαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου το 2016 και με την κάθοδο μου στην Κύπρο άρχισα να ασκώ το επάγγελμα του Δικηγόρου. Από το 2017 υπηρετώ τη ΝΕΔΗΣΥ από τη θέση του Επαρχιακού στην Αμμόχωστο. Από τη θέση αυτή, γνώρισα ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν στην Επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και τους πρόσφυγες μας οι οποίοι ζουν στις υπόλοιπες επαρχίες. Ταυτόχρονα, έχω να επιδείξω σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Μέσα από το επάγγελμα μου, τις σπουδές μου και τη συνδικαλιστική μου δράση, πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή, να οικοδομηθεί μια ανανεωμένη σχέση μεταξύ πολιτικής και νεολαίας, δίνοντας «τόπο στην οργή» και δικαίωμα στο όνειρο.