Λάμπει δια της απουσίας της η επ. Αμμοχώστου από το νέο Υπουργικό

Στιγμιότυπο 2018 02 15 10.48.20 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης, Προεδρικές Εκλογές 2018
Η εικόνα δημοσιεύτηκε σε άρθρο της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Με μικρές αλλαγές στο Κυβερνητικό του σχήμα αλλά και με καίριες επιλογές νέων προσώπων, ο Νίκος Αναστασιάδης επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες αλλά και να μετουσιώσει σε πράξη το προεκλογικό σλόγκαν του «σταθερά βήματα μπροστά».

Αφενός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να κρατήσει κοντά του τα πρόσωπα που τον βοήθησαν στην επιτυχία της προηγούμενης διακυβέρνησης, ενώ προσπάθησε παράλληλα να ενισχύσει το υπουργικό σχήμα με γυναίκες όπως επίσης και πρόσωπα από άλλους κομματικούς χώρους, αποφεύγοντας να διασαλεύσει έτι περαιτέρω τη σχέση του με τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου.

Εμπιστοσύνη στους παλιούς

Χάρης Γεωργιάδης, Γιώργος Λακκοτρύπης, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου παραμένουν στα καίρια πόστα τους, σε μία κίνηση με την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης απέδειξε πως τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Το πιο δυνατό χαρτί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αποτελεί αναμφίβολα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο πολλοί έσπευσαν να προκρίνουν για την υποψηφιότητα της Προεδρίας το 2023. Ο μέχρι πρότινος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει το καίριο πόστο του υπουργείου Εξωτερικών σε μία κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό, ενώ στη θέση του μετακινείται ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου. Ο Κώστας Καδής μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Γεωργίας.

Νέες επιλογές με τεχνοκράτες

Στα νέα πρόσωπα, έγινε περισσότερο επιλογή τεχνοκρατών. Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας αναλαμβάνει ο Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Κώστας Χαμπιαουρής, το Υπουργείο Υγείας ο επιχειρηματίας και Marketeer Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το ΓΕΣΥ, στο Υπ. Άμυνας διορίστηκε ο δικηγόρος Σάββας Αγγελίδης, στο Υπ. Μεταφορών πάει η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδη. Πρώτη Υφυπουργός Ναυτιλίας είναι η Νατάσα Πηλείδου, κόρη του Φειδία Πηλείδη και Γενική Διευθύντρια του CIPA. Στη θέση της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου διορίστηκε η Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Τροόδους Κλέλια Βασιλείου. Στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου διορίστηκε ο 32χρονος Πέτρος Δημητρίου, που προέρχεται από τη ΝΕΔΗΣΥ, σε μια προσπάθεια του Προέδρου να κρατήσει ισορροπίες με τη νεολαία μετά την αποχώρηση του Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Οι γυναίκες

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε αυτή τη φορά να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά την παρουσία γυναικών με δύο Υπουργούς, μία Υφυπουργό και μία αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο.

Λευκωσία, Πάφος και Λεμεσός

Παρά το 62,8% που χάρισε στον Νίκο Αναστασιάδη η επαρχία Αμμοχώστου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών Εκλογών, το υψηλότερο ποσοστό παγκύπρια, καμία επιλογή δεν έχει γίνει από την επαρχία Αμμοχώστου. Από το Υπουργικό Σχήμα, 10 προέρχονται από τη Λευκωσία, ένας από τη Λεμεσό και δύο από την Πάφο.

Συγκεκριμένα όσον αφορά την Πάφο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον διορισμό δύο εκ Πάφου ορμώμενων Υπουργών, του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Εξωτερικών και του Κώστα Χαμπιαουρή στο Παιδείας, ο Νίκος Αναστασιάδης γλιτώνει τον πονοκέφαλο που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ φώναζαν για την απουσία επιλογής μέλους του Υπουργικού από την επαρχία τους, αφού κατά την πρώτη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2013 απουσίαζαν οι εκ Πάφου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μάριος Δημητριάδης.

Αντιδρά η επαρχία Αμμοχώστου

Πάντως η αντίδραση φαίνεται σιγά-σιγά να γίνεται εντονότερη στην επαρχία Αμμοχώστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο επιχειρηματικοί όσο και κομματικοί κύκλοι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την μη συμπερίληψη καμίας προσωπικότητας από την επαρχία Αμμοχώστου στο νέο Υπουργικό σχήμα. Μπορεί ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Πέτρος Δημητρίου να έλκει την καταγωγή του από τους Στύλλους Αμμοχώστου αλλά και το όνομα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα να “πλασάρεται” από το 2013 ως απάντηση στις αντιδράσεις που ήδη είχαν εμφανισθεί 5 χρόνια πριν, αλλά παρά τις σημαντικές προσπάθειες του εξ Αυγόρου Γραμματέα του Υπουρικού για τη βοήθεια που ομολογουμένως παρέχει με κάθε ευκαιρία στην επαρχία του, φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπάρχει φόβος ότι η ελεύθερη Αμμόχωστος θα ξεσπάσει με την προφανή απουσία της από τη νέα Κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο που σημαντικά ζητήματα βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως οι κλονισμένες σχέσεις του ΕΒΕΑ με την ΤΕΒΕΑ, η παρακώλυση των διαδικασιών για την πλήρη μεταφορά των Κυβερνητικών Τμημάτων από τη Λάρνακα στην Αμμόχωστο, αλλά και οι ανταποδοτικές κινήσεις που περιμένει να δει η επαρχία από την τεράστια συνεισφορά της στον τουρισμό και γενικότερα την οικονομία, όλα αυτά αποτελούν το τελευταίο ανοικτό κεφάλαιο του Κυβερνητικού Σχηματισμού. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αναγνώρισης των προσπαθειών της ελεύθερης Αμμοχώστου σε γεύμα που διοργάνωσε η Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ) για τη συμπλήρωση 5 χρόνων ζωής και προσφοράς της.

Famagusta.News