Mιχάλης Σουλής: Η σωματική και η ψυχική υγεία της κοινωνίας, είναι θέμα παιδείας

Άρθρο του Υποψήφιου Βουλευτή στην Αμμόχωστο με την Αλλαγή Γενιάς, Μιχάλη Σουλή

DSC 4843 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Μιχάλης Σουλής

Του Μιχάλη Σουλή*

 

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, χρήζει εκσυγχρονισμού όχι μόνο στο θέμα της ύλης αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης των παιδιών προσφέροντας ένα ευρύτερο φάσμα κοινωνικής μόρφωσης που θα περιλαμβάνει διάφορους τομείς χωρίς να επικεντρώνεται στη στείρα- πολλές φορές- μάθηση.

Τα παιδιά μας, πρέπει να λαμβάνουν από τη μια αρκετές γνώσεις από το εκπαιδευτικό σύστημα και από την άλλη μια σωστή παιδεία που θα διασφαλίζει τη σωστή σωματική, νοητική και ψυχική καλλιέργεια παρέχοντας τους, την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλα τα επίπεδα και με τρόπο που να μην αποκλείει κανένα μαθητή από την διαδικασία της μάθησης.

Δυστυχώς στην Κύπρο επικεντρωθήκαμε στο εκπαιδευτικό κομμάτι των γνώσεων χωρίς να προσφέρουμε στους νέους μιαν ευρύτερη μόρφωση και μιαν ευρύτερη παιδεία που θα περιλαμβάνει και τον τρόπο ζωής τους.

Από τα σχολεία μας, δεν πρέπει να βγαίνουν μόνο άτομα καταρτισμένα αλλά και άτομα που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Με άλλα λόγια να δημιουργήσουμε πολίτες και όχι απλά μαθητές.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που αποδεικνύουν ότι οι συμπολίτες μας σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν παιδεία αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους και με τη διατροφή τους.

Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει παιδεία στον τρόπο διατροφής μας με αποτέλεσμα τα αυξημένα προβλήματα στην υγεία καθώς και τα υψηλά ποσοστά θανάτων από καρδιοπάθειες αλλά και άλλες παθήσεις που έχουν ως έναυσμα τον τρόπο διατροφής μας.

Παράλληλα, τα υψηλά ποσοστά εξαρτήσεων από το κάπνισμα, της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, άρχισαν να αποτελούν μάστιγα για την Κύπρο με αποτέλεσμα να μετράμε αριθμούς χρηστών και καπνιστών αντί να ψάχνουμε άμεση λύση στο πρόβλημα. Η λύση ωστόσο, δεν ξεκινάει στην ενηλικίωση αλλά αρχίζει από τη μαθητική ζωή.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας έναν τρόπο ζωής καθιστικό, μπροστά από μιαν οθόνη υπολογιστή ή πίσω από ένα θρανίο χωρίς να τους μαθαίνουμε τη σωστή διαχείριση του σώματος τους, την άσκηση και την άθληση. Με αυτό τον τρόπο πλάθουμε ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Στη χώρα μας,  ακολουθούμε έναν τρόπο ζωής και διατροφής αρκετά καταστροφικό που χρήζει άμεσης αλλαγής ούτως ώστε να δημιουργηθούν υγιείς πολίτες χωρίς καταχρήσεις σε ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα αλλά με σωστή διατροφή και σωστή διαπαιδαγώγηση της διαφύλαξης της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας.  Η ίδια η πολιτεία θα πρέπει να συνδράμει σε αυτό, παρέχοντας τις απαιτούμενες πληροφορίες στους συμπολίτες μας για τη σωστή διατροφή, την αποχή από το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα και έχουμε ξεχάσει τη μεσογειακή διατροφή. Ζούμε σε μια χώρα όπου η κοινωνική αλληλεγγύη βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Ρόλος της πολιτείας είναι να μεγαλώνει σωστά τα παιδιά της, προάγοντας πρακτικές υγιεινής ζωής και διαφυλάσσοντας τη ψυχική υγεία μας ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας που επιφέρει πολλά αρνητικά στις τάξεις της κοινωνίας μας συμπεριλαμβανομένων των αυξητικών τάσεων του άγχους που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

*O Μιχάλης Σουλής είναι Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου με το Κόμμα Αλλαγή Γενιάς.

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1988 και διαμένει στην Ξυλοτύμβου. Κατάγεται από την κατεχόμενη Άχνα και την κατεχόμενη Βιτσάδα της Επαρχίας Αμμοχώστου, γενέτειρες του πατέρα και της μητέρας του αντίστοιχα. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό.

Είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός. Έχω σπουδάσει Πολιτική Μηχανική με άριστα και έχω κάνει μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Οικοδομικών Έργων στη Μεγάλη Βρετανία με υποτροφία. Επίσης, έχω προχωρήσει σε σπουδές μηχανικού συγκολλήσεων (IWE-EWE) στην Ελλάδα.

Σήμερα εργάζομαι ως Τεχνικός Διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία του κατασκευαστικού τομέα, ενώ διετέλεσα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCLan διδάσκοντας θεωρία συγκολλήσεων. Είμαι μέλος στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Αγγλίας (ICE), στο ΕΤΕΚ καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ