Μόνιμο νοσηλευτή ζητεί το Πρότυπο Σπίτι Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες επ. Αμμοχώστου

Νοσηλευτής Πρότυπο Κρατικό Σπίτι Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Το αίτημα του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων του 1ου Πρότυπου Κρατικού Σπιτιού Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της επαρχίας Αμμοχώστου για διορισμό μόνιμου κρατικού νοσηλευτή μετέφερε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης με επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου στις 14 μαρτίου 2019.

Όπως αναφέρει ο κ. Περδίκης στην επιστολή του, το σπίτι φιλοξενεί σήμερα τέσσερα άτομα με σοβαρές αναπηρίες και νοητική υστέρηση, τα οποία χρήζουν καθημερινής ιατρικής φροντίδας. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, το αίτημα έχει τεθεί επανειλημμένως στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ο κ. Περδίκης ζήτησε παράλληλα ενημέρωση της Βουλής για τα μέτρα που λαμβάνει η αρμόδια υπουργός για ενίσχυση του συγκεκριμένου χώρου.

Η κ. Αιμιλιανίδου σε απαντητική επιστολή της στις 14 Ιουνίου 2019 απορρίπτει το αίτημα για
διορισμό νοσηλευτή, επικαλούμενη προηγούμενες πολυθεματικές συναντήσεις. Σημειώνει δε
ότι στο παρόν στάδιο, προωθείται η σύγκληση πολυθεματικής ομάδας, για εκ νέου αξιολόγηση των ενοίκων, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς αναγκών τους.

Δείτε αυτούσια την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Απάντηση ημερομηνίας 14 Ιουνίου 2019 της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.535, ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω Κοινοβουλευτική Ερώτηση και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

1. Το πλαίσιο λειτουργίας των Σπιτιών στην Κοινότητα, βασίζεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προσομοιάζει του οικογενειακού, που προωθεί την εξατομικευμένη προσέγγιση και την φροντίδα των ενοίκων.

2. Η διασφάλιση και προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχών λειτουργίας των Σπιτιών, στη βάση των οποίων λαμβάνονται και οι σχετικές αποφάσεις για τα άτομα που φιλοξενούνται εκεί.

3. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πολύπλευρη στήριξη και φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (Ψυχικής Υγείας, Γενικού Νοσοκομείου κ.ά.) καθώς και με το προσωπικό του Σπιτιού, όλοι οι ένοικοι αξιολογούνται και ανάλογα καταρτίζονται γι’ αυτούς, ατομικά σχέδια φροντίδας. Σκοπός είναι, η εξατομικευμένη προσέγγιση στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των ενοίκων.

4. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα για κάλυψη νοσηλευτικής φροντίδας στο εν λόγω Σπίτι, σημειώνεται ότι, από τις προηγούμενες πολυθεματικές συναντήσεις, δεν προέκυψε τέτοια ανάγκη για τους ενοίκους.

5. Οι ένοικοι, τυγχάνουν παρακολούθησης από ιατρούς, από τους οποίους μέχρι σήμερα, δεν έγινε καμία αναφορά για την ανάγκη φροντίδας από νοσηλευτές. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με την Κοινοτική Νοσηλεύτρια που επισκέπτεται τους ενοίκους του εν λόγω Σπιτιού, για παρακολούθηση των θεμάτων υγείας τους και Λήψη αίματος για σχετικές αιματολογικές εξετάσεις μετά από παραπομπή των θεράποντων ιατρών, αναφέρθηκε ότι, ενόψει απουσίας τραχειοτομής, γαστροστομίας, ρινογαστρικού σωλήνα, καθετήρα κ.λπ., δεν δικαιολογείται η συνεχής παρουσία νοσηλευτή.

6. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, κατά το 2018, πραγματοποιήθηκαν οκτώ (8) επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο της επαρχίας, από όλους τους ενοίκους του Σπιτιού, σε έκτακτες περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση, δεν έγινε επίσκεψη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτε χρειάστηκε να νοσηλευτούν, παρά μόνο να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.

7. Στο παρόν στάδιο, προωθείται η σύγκληση πολυθεματικής ομάδας, για εκ νέου αξιολόγηση των ενοίκων, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς αναγκών τους.

8. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη, φροντίδα στα άτομα με πολυαναπηρίες που διαμένουν στις δομές που λειτουργούν. Παράλληλα, είναι στη διάθεση των γονιών και συγγενών των ενοίκων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται με τους Λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών, για συζήτηση των επί μέρους ζητημάτων και αντιμετώπιση των δυσκολιών που ενδέχεται να παρουσιάζονται.»