Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Καμπανάκι κινδύνου από χειρούργους για “παραμελημένους ασθενείς”

Πρόθυμοι να καλύψουν ανάγκες των ειδικοτήτων τους στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Στιγμιότυπο 2020 04 03 13.41.05 Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η χειρουργική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου για τους ασθενείς που έχουν παραμεληθεί όπως προειδοποιούν μέσω επιστολής τους την οποία απέστειλαν στον Υπουργό Υγείας και για τα υπόλοιπα περιστατικά εκτός κορωνοϊού τα οποία δεν έπαψαν να υφίστανται, μετά από την επιστράτευσή τους από το Υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε το Famagusta.News, εστάλη στις 31 Μαρτίου 2020 προς τον Υπουργό Υγείας και κοινοποιήθηκε στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, στον Εκτελεστικό Διευθυντή ΟΚΥπΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου και στην Ιατρική Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Σε αυτήν, η Χειρουργική και Ορθοπαιδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου προτείνει προς τον Υπουργό Υγείας ένα Πλάνο Δράσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου για τη δεύτερη φάση ανακατάταξης του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η χειρουργική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ανταλαμβάνεται πλήρως την σοβαρότητα των στιγμών που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας από τον κορωνοϊό στην πατρίδα μας και μετά την επιλογή του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό και την εκκένωση των κλινικών μας με σκοπό αυτές να χρησιμοποιηθούν για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό προβαίνουν σε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο.

Όπως ενημερώνουν, εδώ και δυο περίπου εβδομάδες οι 4 Γενικοί Χειρουργοί και οι 4 Ορθοπαιδικοί καλύπτουν τις εφημερίες για επείγοντα περιστατικά της ειδικότητάς τους, τα οποία προσέρχονται στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα, όπως προειδοποιούν, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τους χειρουργημένους ασθενείς και όσων χρήζουν παρακολούθησης τόσο της Γενικής Χειρουργικής όσο και της Ορθοπαιδικής Κλινικής. Οι επανεξετάσεις αυτές γίνονται κατά τις εφημερίες αφού πρώτα γίνεται επιλογή ασθενών και περιστατικών τηλεφωνικά με τον θεράποντα ιατρό.

Με προηγούμενή του επιστολή ημερομηνίας 30/03/2020 το Υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε στο Νοσοκομείο, ότι οι δύο χειρουργικές ειδικότητες (Γενικής Χειρουργικής και Ορθοπαιδικής) θα τεθούν στην διάθεση του ΤΑΕΠ με σύστημα βάρδιας και θα εκτελούν χρέη Γενικού Ιατρού. Επ’ αυτού, όπως αναφέρεται στην επιστολή της Χειρουργικής ομάδας του Νοσοκομείου, ως Χειρουργικές Ειδικότητες είναι μη συμβατό και επικίνδυνο η αντιμετώπιση περιστατικών γενικής φύσεως ή περιστατικών γενικής παθολογίας λόγω μη γνώσης του αντικειμένου, ενώ παράλληλα, τονίζουν, ότι λόγω τις κρισιμότητας των στιγμών και επειδή η παρουσία άλλων περιστατικών εκτός κορωνοϊού δεν έπαψαν να υφίστανται, προτείνουν τα εξής:

  1. Τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων των δύο ειδικοτήτων στα ιατρεία του παλιού νοσοκομείου για περιστατικά που χρήζουν μετεγχειρητικής ή μετατραυματικής παρακολούθησης.
  2. Κάλυψη των οποίων αναγκών σε ιατρούς του ΤΑΕΠ με ιατρούς που είναι γνώστες του αντικειμένου, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον τοπικό πληθυσμό.
  3. Προθυμία των γιατρών να καλύψουν ανάγκες των ειδικοτήτων τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ή σε άλλα νοσοκομεία όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες κατά την περίοδο της πανδημίας.

Στιγμιότυπο 2020 04 03 13 Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Επισημαίνεται δε, ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 6 Απριλίου αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στο Νοσοκομείο Αναφοράς και πέντε ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα, κατόπιν διατάγματος του Υπουργείου Υγείας, και παρότι το Υπουργείο αναφέρει ότι θα επιστρατευθούν δύο Πνευμονολόγοι και τρεις Παθολόγοι, καθήκοντα αναμένεται να αναλάβουν δύο Πνευμονολόγοι, δύο Παθολόγοι και ένας Καρδιολόγος.

Famagusta.News