Εμφύλιος στην ελεύθερη Αμμόχωστο τα δημαρχεία

Σε δύο στρατόπεδα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στιγμιότυπο 2019 09 26 08.26.08 Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Θεόδωρος Πυρίλλης, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διαστάσεις εμφυλίου προσλαμβάνει στην ελεύθερη Αμμόχωστο το θέμα της ενοποίησης των δήμων της περιοχής, με την Αγία Νάπα και τον Δήμο Παραλιμνίου να ερίζουν, καθώς η πρώτη είναι ανένδοτη σε τυχόν ενοποίηση της με το Παραλίμνι σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Διαβάστε επίσης: Ομόφωνα με Σωτήρα και Λιοπέτρι η Αγία Νάπα – Απόφαση Δημ. Συμβουλίου

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, είναι ενοχλημένοι από τη στάση του γείτονα δήμου, γεγονός που οδήγησε σε προχθεσινή έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα εξέδωσε καυστική ανακοίνωση την οποία σχολίασε σε ήπιους τόνους με δήλωση του χθες στον «Φιλελεύθερο» ο Θεόδωρος Πυρίλλης.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας ομόφωνα το βράδυ της Τρίτης αποφάσισε ότι «στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ευνοεί τη συνένωση με τον Δήμο Σωτήρας και την κοινότητα Λιοπετρίου, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες κοινότητες που το επιθυμούν, στον νέο δήμο».

Διαβάστε επίσης: Υπ. Εσωτερικών για μεταρρύθμιση ΤΑ: «Η πιο δύσκολη η περίπτωση της Αμμοχώστου»

Ο νέος δήμος θα απολαμβάνει όλα τα οφέλη του τουρισμού, του branding, αλλά και της δυνατής οικονομικής θέσης της Αγίας Νάπας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και προστίθεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τρεις οντότητες αυτές απολαμβάνουν κοινό παραλιακό μέτωπο και κοινή τουριστική ανάπτυξη με εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης, ενώ διαθέτουν κοινά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο τουριστικό δήμο της Κύπρου.

Ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος τόνισε στον «Φιλελεύθερο» ξανά πως ο Δήμος Αγίας Νάπας επιλέγει να συνενωθεί με αυτούς που θέλουν να αποτελούν μέρος του και με αυτούς που θέλουν να συνεργαστούν μαζί του «και όχι με αυτούς που θέλουν να τον απορροφήσουν και αυτό αποτελεί και κοινή πεποίθηση των δημοτών Αγίας Νάπας». Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Νάπας, πρόσθεσε, στηρίζεται σε μελέτη ιταλικού οίκου εγνωσμένης αξίας που ειδικεύεται σε τέτοια ζητήματα. Ο κ. Καρούσος είπε ακόμα πως κατά τη δική του άποψη στην ελεύθερη Αμμόχωστο πρέπει να δημιουργηθούν δύο ισότιμοι δήμοι στους οποίους οι δύο προνομιούχοι της επαρχίας (Αγία Νάπα και Παραλίμνι) να μην είναι μαζί, αλλά σε ξεχωριστούς δήμους ούτως ώστε να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τους υπόλοιπους.

Διαβάστε επίσης: Πυρίλλης για Καρούσο: «Θλίβομαι. Από το ίδιο μετερίζι δώσαμε μάχες για αυτή την επαρχία»

Η θέση Πυρίλλη

Από πλευράς Παραλιμνίου ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης επέλεξε να σχολιάσει την απόφαση του Δήμου Αγίας Νάπας σε ήπιους τόνους. Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Πυρίλλης ανέφερε πως «το Παραλίμνι δεν έχει κανένα πρόβλημα σε όποιο σχήμα, (Δήμο) και αν ενταχθεί». «Πρόθεση μας», πρόσθεσε, «είναι εάν υπάρξει απελευθέρωση της Αμμοχώστου, να ενταχθούμε στον δήμο της βασιλεύουσας πόλης της Αμμοχώστου».

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου παρέπεμψε επίσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στις οποίες είχε τονίσει πως «ο Δήμος Παραλιμνίου, πήρε θέση αναφορικά με τις συνενώσεις υποστηρίζοντας το σενάριο συνένωσης και των τεσσάρων δήμων (Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Σωτήρας) σε έναν δήμο, σεβόμενος πλήρως και τις ευαισθησίες του κάθε δήμου ξεχωριστά». Σενάριο που όπως υποστήριξε, θα απέφερε εξοικονομήσεις για τους συμμετέχοντες σε πέραν από επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Προς όφελος των δημοτών με την εκτέλεση νέων έργων και υποδομών και τη μείωση φόρων σε όλους τους δήμους η οποία θα ήταν δραστική. Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, όποιος συνενωθεί με το Παραλίμνι θα νιώθει δικαιολογημένα ότι απορρίφθηκε.

Διαβάστε επίσης: Δήμος Σωτήρας: Καμία απόφαση για συνένωση με συγκεκριμένες τοπικές αρχές (Ανακοίνωση)

Δήμος Σωτήρας

Όσον αφορά τον Δήμο Σωτήρας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λήψη απόφασης για τη στάση που θα τηρήσει ο δήμος στο συγκεκριμένο θέμα μετατίθεται για τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς ο δήμαρχος Γεώργιος Ττάκας απουσιάζει στο εξωτερικό. Πάντως εξουσιοδοτημένη πηγή του δήμου παρέπεμψε σε πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου, σύμφωνα με την οποία «διαψεύδεται αναφορά στον ημερήσιο Τύπο ότι ο Δήμος Σωτήρας έχει ήδη λάβει απόφαση επί του θέματος».

Διαβάστε επίσης: Κοιν. Συμβούλιο Λιοπετρίου: Ομόφωνα με Αγία Νάπα και Σωτήρα

Το Λιοπέτρι ομόφωνα Αγία Νάπα

Σε ψεσινή έκτατη συνεδρία του το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου αποφάσισε ομόφωνα όπως ταχθεί υπέρ της ενοποίησης της κοινότητας με την Αγία Νάπα και τον Δήμο Σωτήρας και όχι με τον Δήμο Παραλιμνίου. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κυριάκο Τρισόκκα, η ομόφωνη απόφαση λήφθηκε με γνώμονα το συμφέρον της κοινότητας αλλά και τον μέσο όρο των απόψεων των κατοίκων, όπως αυτές εκφράστηκαν και μεταφέρθηκαν στους κοινοτικούς συμβούλους το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: Φιλελεύθερος